Η άλλη γλώσσα του Αναστασιάδη

ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ «ΒΟΥΤΗΡΟ ΣΤΟ ΨΩΜΙ» ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Από το «ο Ερντογάν θέλει λύση», στο «Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εποικοδομητική στάση μετά το δημοψήφισμα» και από τη σιωπή 22 μηνών στις προκλήσεις Ακιντζί, στο ντεμαράζ δηλώσεων εδώ και 10 μέρες

Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, με την πολιτική πείρα που τον διακρίνει, είδε από τη Γενεύη και μετά ότι το τέλμα των συνομιλιών είναι θέμα χρόνου

Νέα ρητορική και σκηνικό προεκλογικής περιόδου προεδρικών

εκλογών. Το Ενωτικό Δημοψήφισμα, όπως έχει τύχει διαχείρισης από τον πολιτικό κόσμο, σε συνδυασμό με τον «άκομψο» τρόπο που έκανε «κοπάνα» από τις συνομιλίες ο κατοχικός ηγέτης, αποτέλεσε το καλύτερο δώρο για τον Νίκο Αναστασιάδη, ώστε ν' ανάψει τις μηχανές ενόψει των Προεδρικών του 2018.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πέρασε στην επίθεση και μίλησε με γλώσσα που αγγίζει πολύ εύκολα τον Συναγερμικό ψηφοφόρο, αυτόν που πηγαίνει ακόμη στα εθνικόφρονα σωματεία, δίνοντας παράλληλα και ανέλπιστα ασπίδα προστασίας στην ηγεσία του ΔΗΣΥ. Ο κ. Αναστασιάδης, με την πολιτική πείρα που τον διακρίνει, είδε από τη Γενεύη και μετά ότι το τέλμα των συνομιλιών είναι θέμα χρόνου. Οι αναφορές των συνεργατών του τον τελευταίο μήνα κινούνταν στα όρια τού «αν υπάρξει ναυάγιο, την ευθύνη σίγουρα δεν θα την έχει η ε/κ πλευρά».

Επίσης, βλέποντας ότι νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό δεν υπάρχει στον ορίζοντα, μέχρι τουλάχιστον το δημοψήφισμα στην Τουρκία, άρχισε να αλλάζει τον τρόπο ομιλίας του. Αν και κανείς δεν πίστευε ότι η ψήφιση της τροπολογίας για το Ενωτικό Δημοψήφισμα θα ετύγχανε εκμετάλλευσης από τον Ακιντζί βάζοντας στον πάγο τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σαν έτοιμος από… παλιά, αντιμετωπίζει τη νέα τουρκική ρητορική.

Μερικές από τις χαρακτηριστικές αναφορές του ΠτΔ

Μέσα σε ένα διάστημα 10 ημερών έχουμε εντοπίσει επτά συγκεκριμένες αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον κατοχική ηγέτη ή ευρύτερα στην τ/κ ηγεσία. Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν από το περιστατικό με το Ενωτικό Δημοψήφισμα, σχεδόν ποτέ ο κ. Αναστασιάδης δεν βγήκε να απαντήσει «επίσημα» στον κ. Ακιντζί, όταν είχαμε προκλητικές κινήσεις ή δηλώσεις στα κατεχόμενα.

1. Αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιδεικνύει τόση ευαισθησία σε μια απλή αναφορά ενός ιστορικού γεγονότος, πόσο προκλητικοί για την ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι οι πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, που οδήγησε στην κατοχή και επέβαλε την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων;

2. Ποια γνήσια πρόθεση για επίλυση του Κυπριακού αποτελούν τελετές και εορτασμοί για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η οποία δεν αποτελεί παρά στην ουσία επιδίωξη απόσχισης ή διχοτόμησης της Κύπρου;

3. Το να επιδιώκει κάποιος να διακόψει τον διάλογο με αυτόν τον τρόπο και ιδιαίτερα με προσωπικές επιθέσεις, δεν θεωρώ ότι είναι ό,τι καλύτερο χρωστούμε σε αυτόν τον τόπο.

4. Η υπομονή έχει όρια και αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εννοεί και επιθυμεί τη λύση του κυπριακού προβλήματος, να αφήσει τις προφάσεις.

5. Απόν ΄θέλει να πάει στον μύλον, πέντε μέρες κοσσινίζει.

6. Εύχομαι ο κ. Ακιντζί να έχει την ανάλογη τόλμη επιτέλους να καλέσει τα κόμματα που υποστηρίζουν είτε την απόσχιση είτε το ψευδοκράτος και γενικότερα τις απαράδεκτες θέσεις που προβάλλουν, να μπορέσει επιτέλους να δημιουργήσει ένα κλίμα που να εμπνέει εμπιστοσύνη και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

7. Δεν θέλω να απαντώ εις όσα αστήρικτα ακούω από τουρκοκυπριακής πλευράς.

Η νέα εποχή δηλώσεων και για Ερντογάν

Έπρεπε να περάσουν 12 χρόνια για να εκφραστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η εικόνα της απομυθοποίησης του Ταγίπ Ερντογάν που θέλει λύση. Ο Νίκος Αναστασιάδης είδε ότι στην Ελβετία δοκιμάστηκαν οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς και μάλιστα ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, και είναι ξεκάθαρο ότι το «τεστ» δεν το πέρασαν. Τι έλεγε όμως για τον Ταγίπ Ερντογάν το 2005 και τι πριν από ένα μήνα μόλις, αλλά και σήμερα.

· Δήλωση Αναστασιάδη (2005): Το γενικό μήνυμα που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας (Ταγίπ Ερντογάν) στέλνει στους Ελληνοκυπρίους είναι πως πράγματι θέλει λύση το συντομότερο δυνατόν. Αυτό που λέγει είναι πως το Κυπριακό το κληρονόμησε απ' το παρελθόν και δεν θέλει να το αφήσει προίκα για το μέλλον.

· Δήλωση Αναστασιάδη (Ιαν. 2017): Δικαιολογούσε τις δηλώσεις Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες τα τουρκικά στρατεύματα δεν πρόκειται ποτέ να αποχωρήσουν από την Κύπρο και η Τουρκία θα παραμείνει εγγυήτρια δύναμη, λέγοντας πως «δεν θα πρέπει να κρίνουμε από τις δηλώσεις, όσο αρνητικές και αν είναι, αλλά από το αποτέλεσμα, το τελικό αποτέλεσμα. Αν θα παραμείνει η τουρκική θέση ως έχει, σημαίνει ότι δεν επιθυμούν τη λύση, δεν επιδιώκουν τη λύση».

· Δήλωση Αναστασιάδη (Φεβ. 2017): Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία ο Πρόεδρος Ερντογαν, εφόσον κερδίσει, θα ακολουθήσει εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό. Από πλευράς Ερντογάν υπάρχει μόνον η ρητορική, που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί στην πράξη, ότι η επιθυμία της Τουρκίας είναι η λύση.

Τέλος στην ίσων αποστάσεων αντιμετώπιση;

Νέα προσέγγιση από τα Ηνωμένα Έθνη, για ώθηση των συνομιλιών, ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε συνέντευξή του μάλιστα στην εφημερίδα «Cyprus Weekly» και στην τ/κ εφημερίδα «Χαβαντίς», αδειάζει τον Έιντε λέγοντας ότι «ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσε να επικριθεί, για τη μεθοδολογία που ακολουθείται ή που θα έπρεπε να ακολουθηθεί στη διαδικασία των συνομιλιών». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται πως πια δεν θα ανεκτεί άλλο την ποντιοπιλατική στάση του κ. Έιντε, κάτι που φάνηκε την ημέρα που αποχώρησε ο κ. Ακιντζί από τις συνομιλίες, όταν ουσιαστικά τον ανάγκασε να βγει επίσημα και να τοποθετηθεί δημοσίως για το τι έγινε σε εκείνη τη συνάντηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα