Γιούνκερ, Τουσκ & Μογκερίνι στη Βαρσοβία για τη σύνοδο ΕΕ

Την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Κομισιόν,Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, θα μεταβούν στη Βαρσοβία για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και για τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ-ΗΠΑ , όπου και θα υπογραφεί κοινή δήλωση ΕΕ - ΝΑΤΟ, η πρώτη του είδους.

Η κοινή δήλωση ακολουθεί τη συζήτηση σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου 2016 και, σύμφωνα με το αίτημα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, θα σηματοδοτήσει τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης της ΕΕ -NATO συνεργασίας σε μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων ασφαλείας από την Ανατολή και το Νότο.

Την Παρασκευή το πρωί, οι Πρόεδροι Γιούνκερ και Τουσκ, καθώς και η Ύπατη Εκπρόσωπος θα συναντηθούν με την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα. Η συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία να υπογραμμιστεί η διατλαντική ενότητα και να συζητήσουν κοινές πολιτικές, οικονομικές και διεθνείς προκλήσεις ασφαλείας.

Θα αποτελέσει μια πρώτη ευκαιρία για τους ηγέτες να συζητήσουν μαζί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τη συνάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου / Αντιπροέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στο τέλος του Ιουνίου.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι Πρόεδροι Γιούνκερ και Τουσκ, παράλληλα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, θα υπογράψουν κοινή δήλωση ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Ξεκινώντας από την Παρασκευή το απόγευμα και συνεχίζοντας το Σάββατο 9 Ιουλίου ο Πρόεδρος Γιούνκερ, ο Πρόεδρος Τουσκ και η Ύπατη Εκπρόσωπος Μογκερίνι θα εκπροσωπούν την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο κορυφής της Βαρσοβίας του ΝΑΤΟ, όπου θα συμμετάσχει στις συνόδους εργασίας για την προβολή της σταθερότητας στην Ανατολή και τον Νότο, καθώς και για το Αφγανιστάν. Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, μια σειρά διμερών συναντήσεων προβλέπονται, μεταξύ των οποίων και της Ύπατης Εκπροσώπου με μια αντιπροσωπεία από το Αφγανιστάν, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ασράφ Γκάνι.

Η συνάντηση αναμένεται να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για να συνεχίσει τις προετοιμασίες για τη διάσκεψη των Βρυξελλών για το Αφγανιστάν, που θα πραγματοποιηθεί στις 4-5 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν θέματα που έχουν σημασία για τις ΕΕ-Αφγανιστάν διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα