Ζέτα: Στόχος η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας

Στο θέμα της απασχόλησης των νέων σε Κύπρο και Ευρώπη επικεντρώνεται η δεύτερη μέρα του Ευρωπαϊκού Σεμιναρίου που οργανώνει η ΔΕΟΚ στη Λεμεσό, με θέμα "Στρατηγικές Απασχόλησης των νέων για νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας και αξιοπρεπή εργασία" και το οποίο χαιρέτησε, το βράδυ της Τετάρτης, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Στην ομιλία της η κ.Αιμιλιανίδου ανέφερε πως η αύξηση που σημείωσε η ανεργία, λόγω της οικονομικής κρίσης, από

το 3,8% το 2008 στο 16,9% το 2013, βρήκε την Κύπρο απροετοίμαστη, ενώ τόνισε πως στόχος της Κυβέρνησης και του Υπουργείου της είναι "η επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας".

Για το λόγο αυτό, συνέχισε, "συνεχίζουμε και το 2016, προκηρύσσοντας νέα προγράμματα επιδότησης της εργασίας, με στόχο τη δημιουργία μόνιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας", ενώ υπέδειξε πως "με τις θυσίες και προσπάθειες όλων τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία καταδεικνύουν ότι, όχι μόνο έχει ανακοπεί η αύξηση της αλλά έχει μειωθεί στο 12% τον Μάιο 2016".

Η Υπουργός παρέθεσε επίσης στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων τον Μάιο 2016, ο οποίος έφτασε τις 34.047, παρουσιάζοντας μείωση κατά 5.625 πρόσωπα, σε σχέση με τον Μάιο 2015, ενώ υπογράμμισε πως ο φετινός Μάιος ήταν ο 25ος συνεχόμενος μήνας που η ανεργία μειώνεται σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Κατ’ αντιστοιχία, συνέχισε, η ανεργία των νέων ηλικίας 15-24 ετών, από 9% που ήταν το 2008 ανήλθε στο 38,9% το 2013, ενώ για το 2015 μειώθηκε στο 32,8%. Το ποσοστό αυτό, πρόσθεσε, το πρώτο τρίμηνο του 2016 μειώθηκε στο 27,8% και αναμένεται περαιτέρω μείωση τους μήνες που έπονται.

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου, είπε η κ. Αιμιλιανίδου, "άμεσα προωθήσαμε πρωτοβουλίες και ενεργά μέτρα πολιτικής απασχόλησης για την άμβλυνση του σοβαρού αυτού προβλήματος" σημειώνοντας πως τα μέτρα αυτά περιελάμβαναν την επιδότηση της απασχόλησης ανέργων, την παροχή στους άνεργους νέους ευκαιριών για απόκτηση εργασιακής πείρας και πρακτικής κατάρτισης σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, μέσα από τα Σχέδια που υλοποίησε το Υπουργείο Εργασίας, τη στήριξη επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τους εργαζόμενους τους σε απασχόληση, αλλά και την κατάρτιση των ανέργων και των απασχολουμένων για να αποκτήσουν τις γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζονται οι κυπριακές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Υπουργό, έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, σχέδια παροχής κινήτρων για την εργοδότηση ανέργων, με στόχο την επιχορήγηση του μισθολογικού κόστους μέχρι και 65% για την πρόσληψη ανέργων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, σχέδια παροχής κινήτρων για την εργοδότηση ανέργων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία και σχέδια τοποθέτησης ανέργων νέων πτυχιούχων ή αποφοίτων λυκείου/ μεταλυκειακής εκπαίδευσης, για περίοδο 6 μηνών, για απόκτηση εργασιακής πείρας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, έγιναν προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για νεοπροσλαμβανόμενους ανέργους στον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, σχέδια επιδότησης μέχρι και 70% της απασχόλησης με ευέλικτες ρυθμίσεις και σχέδια παροχής κινήτρων για την εργοδότηση ανέργων στην ξενοδοχειακή, επισιτιστική και εν γένει τουριστική βιομηχανία.

Τέλος, είπε, η Κυβέρνηση εφάρμοσε σχέδια κατάρτισης εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται σε ολική ή μερική αναστολή εργασιών κατά τη χειμερινή περίοδο, με αξιοποίηση/μετατροπή του ανεργιακού επιδόματος σε επίδομα κατάρτισης του προσωπικού, με στόχο τη στήριξη των ξενοδοχειακών μονάδων για συνέχιση της λειτουργίας τους και τη διατήρηση των εργαζομένων στην εργασία αντί στην ανεργία.

Τα μέτρα αυτά, σημείωσε η Υπουργός, από τα οποία επωφελήθηκαν συνολικά 20.231 άνεργοι συμπολίτες μας μεταξύ Μαρτίου 2013 και Δεκεμβρίου 2015 και για τα οποία αφιερώθηκε προϋπολογισμός €99 εκ. με 95% συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε., είχαν καθοριστική συμβολή στη μείωση της ανεργίας, "η οποία όμως, παρά την ενθαρρυντική σταθερή πορεία μείωσης της, εξακολουθεί να είναι σε ψηλά επίπεδα, γι’ αυτό και δεν εφησυχάζουμε".

“Στόχος μας είναι η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας και σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε και το 2016 προκηρύσσοντας νέα προγράμματα επιδότησης της εργασίας, με στόχο τη δημιουργία μόνιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας”, συμπλήρωσε η Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Το Ευρωπαϊκό Σεμινάριο της ΔΕΟΚ συνεχίζεται αύριο με εκθέσεις/παρεμβάσεις των χωρών που συμμετέχουν και ολοκληρώνεται με το θέμα "Η περίπτωση της Ελλάδας: Ανεργία των νέων και προκλήσεις μετά από τρία μνημόνια".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα