Γιούνκερ: Η ΕΕ δεν χτίζεται πολεμώντας ο ένας τον άλλο

Με εκκλήσεις για υλοποίηση των αποφάσεων και ενότητα εντός της ΕΕ, αλλά και παροχή κινήτρων σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας, σημαδεύτηκε η συζήτηση για τις μεταναστευτικές ροές στα Δυτικά Βαλκάνια και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, το πρωί, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Στην παρουσία των τριών Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωβουλευτές συζήτησαν τις προκλήσεις του μεταναστευτικού, το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των αποφάσεων που λαμβάνονται και της υλοποίησής τους, αλλά και τη συνεργασία

με την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ανέφερε στην παρέμβασή του ότι είναι αδιανόητο να μην μπορούν τα κράτη μέλη να συνομιλούν για τα κοινά τους προβλήματα, κάτι που δείχνει ότι η ΕΕ δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Αναφερόμενος στη μίνι-Σύνοδο της περασμένης Κυριακής, είπε ότι θα έπρεπε να είναι μια αυτονόητη διαδικασία, χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση της Κομισιόν, ενώ χαρακτήρισε ανοιχτή και με εντάσεις τη συζήτηση που έλαβε χώρα.

Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η Ευρώπη δεν χτίζεται με το να πολεμούμε ο ένας τον άλλο, αλλά με το να συνεργάζεται ο ένας με τον άλλο, είπε.

Υποσχέθηκε εξάλλου την ελαστική εφαρμογή των κανόνων του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για όσα κράτη μέλη αναλαμβάνουν μέρος του κόστους για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, λέγοντας ότι η περίπτωση κάθε κράτους θα εξετάζεται ξεχωριστά.

Συμπλήρωσε ότι όσα κράτη μέλη δεν καταβάλλουν προσπάθειες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και δεν επηρεάζονται από το κόστος, δεν θα επωφελούνται από την ευελιξία αυτή.

Αναφερόμενος στη συνεργασία με την Τουρκία είπε ότι οι προσπάθειες πρέπει να προχωρήσουν, αν και συμμερίστηκε κάποιες από τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για το Σχέδιο Δράσης, που υιοθετήθηκε στις 16 Οκτωβρίου στη Σύνοδο Κορυφής.

Θέλουμε οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκιά να παραμείνουν εκεί, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι πέραν από το να εφιστά την προσοχή της Άγκυρας σε θέματα ελευθεροτυπίας, η ΕΕ θέλει να προχωρήσει ταχύτατα και με το Σχέδιο Δράσης.

Ως προς το κόστος, είπε ότι η Τουρκία χρειάζεται 3 δισ. ευρώ για να διαχειριστεί την κρίση. Πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2015 – 2016 προβλέπει μισό δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 2,5 δισ. θα πρέπει να εξευρεθούν από τα κράτη μέλη.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η απόσταση μεταξύ των υποσχέσεων που δίνει η ΕΕ και της υλοποίησής τους πρέπει να είναι όσο το δυνατό μικρότερη, αλλιώς, είπε, χάνουμε κάθε ίχνος αξιοπιστίας.

Αναφερόμενος στην επερχόμενη Σύνοδο με τους ηγέτης των αφρικανικών χωρών, τον Νοέμβριο στη Βαλέτα της Μάλτας, είπε ότι η Ένωση θα πρέπει να είναι έτοιμη και να διαθέτει μέχρι τότε πραγματικές δεσμεύσεις.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κάνουν περισσότερα, καθώς αυτή τη στιγμή κινούνται ακόμη αργά αντί να τρέχουν, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ είπε ότι το μεταναστευτικό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΕ εδώ και δεκαετίες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφούν τα επιτεύγματα της ελεύθερης κυκλοφορίας, ενώ έρχονται «τεκτονικές αλλαγές» στο πολιτικό προσκήνιο, που δεν είναι θετικές.

Διανύουμε δύσκολες περιστάσεις και χρειάζεται να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, είπε, ενώ ζήτησε να υπάρχει ενότητα στην ΕΕ και να αντιμετωπιστεί η κρίση από κοινού.

Αναφορικά με την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς έρχεται νέο κύμα από τη Συρία με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που θα φτάσουν στην ΕΕ τις επόμενες ημέρες.

Συμπλήρωσε ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, είπε όμως ότι καμία χώρα δεν θα αντικαταστήσει τα σύνορα της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να δοθούν απαντήσεις για μια οριστική λύση στη κρίση. Αναφέρθηκε παράλληλα στις ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει η προσφυγική κρίση στα Δυτικά Βαλκάνια, με ανθρώπους που πεινούν, κρυώνουν και κινδυνεύουν.

Αναφερόμενος τέλος στη μίνι-Σύνοδο για το προσφυγικό, μίλησε για εθνικούς εγωισμούς που θέτουν σε κίνδυνο την εξεύρεση λύσεων και ζήτησε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που πάρθηκαν.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ έδωσε στην ολομέλεια ένα ισχυρό μήνυμα για δραστηριότητα της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων, ενώ είπε ότι χρειάζεται η σθεναρή στήριξη τόσο του Κοινοβουλίου, όσο και κρατών εντός και εκτός της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμη πνεύμα συνεργασίας και ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη αλλά και περισσότερη δράση. Χρειάζεται καλύτερη προστασία των συνόρων, εφαρμογή των διαδικασιών ασύλου και συνεργασία με χώρες εκτός της ΕΕ, είπε.

Σε παρέμβαση του, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Λευτέρης Χριστοφόρου έκανε λόγο για εκμετάλλευση του προσφυγικού ζητήματος από την πλευρά της Τουρκίας, μιλώντας μάλιστα για «εκβιασμό της ΕΕ».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιττέλα, που είχε λάβει νωρίτερα τον λόγο, τον ρώτησε κατά πόσο συμφωνεί με το ότι η Τουρκία πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ, χωρίς να πρέπει η Ένωση να υποστεί εκβιασμούς και απειλές.

Απαντώντας, ο κ. Πιττέλα είπε ότι δεν δεχόμαστε να δώσουμε λευκή επιταγή στην τουρκική Κυβέρνηση, καθώς παράλληλα με το σχέδιο δράσης θα προωθούνται και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία έκφρασης και ο σεβασμός των μειονοτήτων. «Δεν απαρνούμαστε τις αρχές και τις αξίες μας» κατέληξε.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της ΕΕΑ Τάκης Χατζηγεωργίου μίλησε για ανέξοδες συζητήσεις στην ολομέλεια και πρόσθεσε ότι ο κ. Γιούνκερ δεν κατέθεσε καμία πρόταση για την άμεση επίλυση του προβλήματος.

Για την Τουρκία είπε ότι αντιλαμβάνεται τη διάθεση συνεργασίας εκ μέρους της ΕΕ, αλλά «να ονομάζουμε τη χώρα ασφαλή προκειμένου να διώξουμε το πρόβλημα από τη δική μας αυλή, πάει πάρα πολύ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα