Γιωρκάτζη: Μπορούν να αγοραστούν εώς και 500εκατ.

Θετική επίδραση στην Κύπρο θα έχει η αξιοποίηση των εξαγγελιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη μίλησε στο Σίγμα για το εν λόγω θέμα και το ερώτημα που κυριαρχεί από την ώρα που ο Μάριο

Ντράγκι ανακοίνωσε το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής για αγορά κρατικών ομολόγων είναι το ποσό που θα μπορούσε να αντλήσει η Κύπρος.Θέσαμε το ερώτημα στη Διοικητή της Κεντρικής, η οποία μας ανέφερε επί λέξει ότι:“Στη βάση των διαφόρων παραμέτρων, εκτιμάται ότι κατά τη 16μηνη διάρκειά του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής, δυνητικά μπορούν να αγοραστούν στη δευτερογενή αγορά περίπου €500 εκ”. Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη τόνισε την ίδια ώρα ότι η Κύπρος έχει να επωφεληθεί πολλά σε περίπτωση αξιοποίησης του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής.Συγκεκριμένα, μας ανέφερε ότι: “Η ύπαρξη ενός μεγάλου αγοραστή στη δευτερογενή αγορά κρατικών χρεογράφων, αναμένεται να επενεργήσει θετικά στη δυνατότητα επανόδου της Δημοκρατίας στις αγορές, με νέες εκδόσεις και χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Αυτή είναι μια από τις θετικές συνέπειες του προγράμματος στην Κύπρο”.Tο όλο θέμα απασχολεί έντονα το διεθνή Τύπο. Η Wall Street Journal, αναπτύσσει την θεωρία του εγχειρήματος Ντράγκι μέσα από ένα γράφημα το οποίο είναι διαφωτιστικό για τους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική με την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε πρώτο στάδιο, αποδίδεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η "δημιουργία" χρήματος. Σε δεύτερο στάδιο, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης θ' αγοράζουν κρατικά και άλλα ομόλογα με το ρίσκο να διαμοιράζεται με την ΕΚΤ 80% – 20%. Αυτό εκτιμάται ότι θα επενεργήσει θετικά και θα συμβάλει στη μείωση των επιτοκίων. Σε τέταρτο στάδιο, αναμένεται ότι θα δώσει ώθηση στη δανειοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κατ' αυτό τον τρόπο αναμένεται, ότι η δαπάνη περισσότερων χρημάτων θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας.Έτσι εκτιμάται ότι θα υπάρξει και τόνωση της οικονομίας.

Επί της ουσίας η κάθε Κεντρική Τράπεζα από τις 19 των χωρών της ζώνης του ευρώ, θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα της χώρας της αναλαμβάνοντας το ρίσκο ενδεχόμενης χρεοκοπίας. Έτσι, μια πιθανή χρεοκοπία οποιασδήποτε χώρας, δεν θα φορτώνει το κόστος σε άλλη χώρα της ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα