Γ.Ελεγκτής: Εισηγήσεις για μελέτη για τη δημόσια εκπαίδευση

Επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με θέμα τη μελέτη για τη δημόσια εκπαίδευση στην Κύπρο, απέστειλε ο Γενικός Ελεγκτής.

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, η μελέτη που θα εκπονήσει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για τη δημόσια εκπαίδευση στην

Κύπρο θα πρέπει:

να καλύψει τόσο τη Δημοτική όσο και τη Μέση Εκπαίδευση στην Κύπρονα λάβει υπόψη ανεξάρτητες μελέτες που ήδη υπάρχουν για το θέμανα ασχοληθεί με όλες τις παραμέτρους που αφορούν υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στη δημόσια παιδεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Τέτοιες παράμετροι είναι σίγουρα, ανάμεσα σε άλλες, οι συνολικές ώρες εργασίας των εκπαιδευτικών στις χώρες αυτές, οι ώρες διδασκαλίας, οι περίοδοι που τα σχολεία είναι κλειστά, και τα καθήκοντά των εκπαιδευτικών σε κάθε επίπεδο και βαθμίδα, οι «απαλλαγές» και οι σχετικές ανάγκες σε σχέση με τον συνολικό χρόνο εργασίας των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Education at a Glance OECD Indicators (2014) για τον χρόνο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, η οποία παρουσιάζει τον μέσο όρο στις 700 ώρες ετησίως, ενώ στην Κύπρο (όπως και στην Ελλάδα) το αντίστοιχο μέγεθος υπολογίζεται σε περίπου 450-500 ώρες, εξαιρουμένων μάλιστα των όποιων απαλλαγών.

Ο Γενικός Ελεγκτής υπενθυμίζει ότι στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Απρίλιος 2013), αναφέρεται ότι οι εκπαιδευτικοί στην Κύπρο έχουν λίγο διδακτικό χρόνο συγκρινόμενοι με άλλες χώρες της ΕΕ.

Ανεξάρτητες μελέτες αναφέρουν ότι το ιδιαίτερα υψηλό κόστος στη Δημόσια Εκπαίδευση δεν αντικατοπτρίζεται ανάλογα στα αποτελέσματα, γεγονός που θορυβεί ιδιαίτερα.

Σύμφωνα με την Έκθεση «Ευρυδίκη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2013, αναφορικά με τους μισθούς των εκπαιδευτικών, οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν πολλαπλάσιους μισθούς από τον μέσο όρο στην ΕΕ. Εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή, είναι να προχωρήσουν σε εξορθολογισμό του χρόνου εργασίας και διδασκαλίας και όχι για μείωση μισθών.

Επιπρόσθετο στοιχείο το οποίο αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής, είναι η ανάγκη για αύξηση κατά μια ώρα εβδομαδιαία του συνολικού χρόνου εργασίας των καθηγητών.

Αν γίνει εφικτό κάτι τέτοιο, θα παράσχει τη δυνατότητα περαιτέρω ενασχόλησης των καθηγητών, με άλλο διδακτικό και εξωδιδακτικό έργο, όχι όμως εις βάρος του ήδη μειωμένου διδακτικού χρόνου.

Η σύγκριση αυτή είναι ακόμη πιο χαρακτηριστική όταν γίνει ειδικά για τους διευθυντές των γυμνασίων και λυκείων, οι οποίοι ασκούν αποκλειστικά και μόνο διοικητικά καθήκοντα (αφού ουδέποτε διδάσκουν) και όμως εργάζονται 30 ώρες εβδομαδιαίως για περίπου 40 εβδομάδες ετησίως, σε αντίθεση με όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που επίσης ασκούν διοικητικά καθήκοντα και οι οποίοι εργάζονται 38 ώρες εβδομαδιαίως ολόχρονα (μείον κανονική άδεια και αργίες).

Keywords
Τυχαία Θέματα