Γιούνκερ: «Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων» - Τσίπρας: «Η ανάκαμψη πρέπει να στηριχθεί στην προστασία της εργασίας»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα εργασιακά, το προσφυγικό, το Βrexit, το ελληνικό πρόγραμμα και το πακέτο Γιούνκερ κυριάρχησαν στις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του πρωθυπουργού αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανάπτυξη δεν πρέπει να στηριχτεί στην συντριβή της εργασίας, ενώ από την πλευρά του ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, εν είδει στήριξης προς τον πρωθυπουργό δήλωσε «δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων».

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας

σημείωσε ότι στη συνάντηση κοινός τόπος ήταν ότι πρέπει η 2η αξιολόγηση να τρέξει χωρίς καθυστερήσεις και παρέπεμψε σε περσινές δηλώσεις του Γιούνκερ υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Ακούγονται απόψεις από την πλευρά των πιστωτών που προσκρούουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά κοινή μας πεποίθηση είναι ότι η ανάκαμψη δε μπορεί να στηριχθεί στη μη προστασία της εργασίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι συμφωνεί με όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και όταν ρωτήθηκε σχετικώς απάντησε ότι δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων και θα ήθελε η Αθήνα να καταρτίσει μια πρόταση με την οποία θα είναι και ο ίδιος σύμφωνος.

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Το 2016 θα κλείσει με θετικό πρόσημο ανάπτυξης, πρόσθεσε κι επισήμανε πως «η ανεργία έχει αρχίσει αργά αλλά σταθερά να αποκλιμακώνεται ενώ τα δημόσια οικονομικά όχι μόνο επιτυγχάνουν τους στόχους αλλά βρίσκονται σε πορεία υπεραπόδοσης». «Εμείς», είπε «από την πλευρά μας εκπληρώσαμε πολύ μεγάλο μέρος των δεσμεύσεών μας και είμαι βέβαιος ότι οι εταίροι μας θα πράξουν το ίδιο απέναντι στην Ελλάδα». Στο σημείο αυτό ζήτησε το επόμενο διάστημα να επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας για τη βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και λεπτομέρειες για τη μεσομακροπρόθεσμη διαχείρισή του.

Γιούνκερ: «Στο σωστό δρόμο» η Ελλάδα

Από την πλευρά του ο Γιούνκερ χαιρέτισε τις προσπάθειες των ελλήνων, σημείωσε πως η Ελλάδα πέρασε έναν σημαντικό κάβο και μπορεί να μπει στον «σωστό δρόμο» ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στο πλάι της Ελλάδας και ο ίδιος προσωπικά είναι φίλος της Ελλάδας

Πριν ένα χρόνο είπε, «ολοκληρώσαμε κι επιλύσαμε μια πολύ σημαντική διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και χωρών της ζώνης του ευρώ». Χαρακτήρισε «ανόητη» την επιθυμία ορισμένων για έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ και συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη και το ευρώ χωρίς την Ελλάδα δεν είναι πλήρεις όπως και η Ελλάδα δεν είναι πλήρης χωρίς την ΕΕ και το ευρώ. Σήμερα, είναι «ξεκάθαρο πως η Ελλάδα είναι πλήρως αγκιστρωμένη στην ευρωζώνη» τόνισε και πρόσθεσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι μόνο πρόγραμμα εξυγίανσης αλλά και εκσυγχρονισμού της οικονομίας και δημόσιας διοίκησης. Παρότρυνε, στο σημείο αυτό, τους πολιτικούς φορείς στην Ελλάδα να αναλάβουν την ιδιοκτησία του προγράμματος καθώς όπως είπε δεν πρόκειται για προϊόν προσταγών κι επιταγών από τις Βρυξέλλες, η Ελλάδα δεν καλείται να καταβάλει ένα τίμημα στις Βρυξέλλες αλλά σε όφελος των μελλοντικών γενεών.

Αναφερόμενος στο πακέτο ύψους 35 δις που φέρει το όνομά του, είπε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την πρόσβαση της Ελλαδας σε αυτά τα κονδύλια και σημείωσε πως έχουν εγκριθεί δύο σημαντικά επενδυτικά σχέδια.

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό τονίζοντας τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από ελληνικής πλευράς και πως χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας η οποία είναι πολύ πιο εκτεθειμένη σε αυτά τα προβλήματα, απ’ ό,τι άλλες χώρες της ΕΕ. Ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει λάβει 260 εκ ευρώ πέραν των 500 εκ που προβλέπονται το διάστημα 2014 – 2020. Τέλος, κάλεσε να τα κράτη μέλη να επιταχύνουν το ρυθμό τους όσον αφορά το relocation από το οποίο μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί 1.700 άνθρωποι αλλά όπως σημείωσε, θα ήθελε να φτάσουμε τις 6.000.

«Ψηφίζουμε Remain»

Σε ό,τι αφορά το επικείμενο δημοψήφισμα στη Βρετανία ο Αλέξης Τσίρπας σημείωσε ότι «ψηφίζουμε και οι δύο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρώπη κι ελπίζουμε το αποτέλεσμα να είναι θετικό και για τη Βρετανία και για την Ευρώπη. Ανεξάρτητα από την ετημυγορία, όμως, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο που βρίσκεται η Ευρώπη.Πέρυσι τέτοιο καιρό κάποιοι κάναν σχέδια για Grexit και σήμερα φαίνεται πόσο ανόητα ήταν αυτά τα σχέδια για την Ευρώπη και τους λαούς. Στόχος είναι όχι να σώζονται στο παρα πέντε καταστάσεις αλλά να μπορούμε να πείθουμε τους λαούς ότι η κοινή προοπτική και αναγκαία και ελπιδοφόρα.

ΤσίπραςΓιούνκερHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα