Γ' γυρος αδειοδότησης: Τα προφίλ των εταιρειών

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατοχύρωση των οικοπέδων 6 , 8, 10, της Κυπριακής ΑΟΖ στις εταιρείες ExxonMobil, Qatar Petroleum, ENI και TOTAL.

Οι εταιρείες κολοσσοί στον τομέα της Ενέργειας, έχουν τεράστια εμπειρία αλλά και επιρροή σε κυβερνήσεις και οικονομίες μεγάλων δυνάμεων και σημαντικών για τη διεθνή πολιτική σκηνή, χωρών.

Τα προφίλ των εταιρειών

ExxonMobil

Ο

αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil εδρεύει στο Τέξας των ΗΠΑ. Θεωρείται η μεγαλύτερη άμεση απόγονος της εταιρείας Standard Oil του John D. Rockefeller. Η Exxon συγχωνεύθηκε με τη Mobil, και εργοδοτεί 75 περίπου χιλιάδες ανθρώπους. Είναι η όγδοη μεγαλύτερη στον κόσμο, βάσει εσόδων.

Qatar Petroleum

Η Qatar Petroleum εδρεύει στην Ντόχα και ιδρύθηκε το 1974. Είναι η κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας και τα έσοδά της από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου φτάνουν στο 60% του ΑΕΠ του Κατάρ. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο σε αποθέματα «μαύρου χρυσού» και φυσικού αερίου.

ENI

Η ιταλική ΕΝΙ εδρεύει στη Ρώμη και ιδρύθηκε το 1953. Δραστηριοποιείται σε 79 χώρες,και βρίσκεται στην 11η θέση των μεγαλύτερων βιομηχανικών εταιρειών παγκοσμίως. Εργοδοτεί πέραν των 80 χιλιάδων ανθρώπους και η αξία των περιουσιακών της στοιχείων ανέρχεται στα €134,8 δισ. ευρώ.

TOTAL

Η γαλλική ΤΟΤΑL εδρεύει στο Παρίσι και ιδρύθηκε το 1924. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους επτά πετρελαϊκούς κολοσσούς του κόσμου, τις λεγόμενες «επτά αδελφές». Μέχρι το 2010 η εταιρεία είχε δραστηριότητες σε πάνω από 130 χώρες και το 2014 εργοδοτούσε 100.307 υπαλλήλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα