Έτοιμη να συμμετάσχει στην Διάσκεψη για την Κύπρο η Βρετανία

Έτοιμη να συμμετάσχει με το «κατάλληλο» επίπεδο εκπροσώπησης στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό είναι η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητική αξιωματούχο.

Απαντώντας σε συναφή γραπτή ερώτηση που είχε υποβάλει η βαρόνη Έτσε, η Υφυπουργός Εξωτερικών βαρόνη Άνελεϊ δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο καλωσορίζει την απόφαση των ηγετών των δύο κυπριακών κοινοτήτων να προχωρήσουν σε μια διάσκεψη για την Κύπρο με τις εγγυήτριες δυνάμεις με έναρξη τη 12η Ιανουαρίου».

"Το

Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε ένα κατάλληλο επίπεδο και προσβλέπουμε στη λήψη περαιτέρω λεπτομερειών από τα Ηνωμένα Έθνη και τις δύο πλευρές εν ευθέτω χρόνω".

Εν τω μεταξύ, σε συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων την Τρίτη σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, η βαρόνη Άνελεϊ είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση χαιρετίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τη θαρραλέα ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί.

«Ενθαρρύνουμε τους ηγέτες να πάρουν αυτή την ευκαιρία για να εξασφαλίσουν μία δίκαιη και διαρκή λύση», σημείωσε η Υφυπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας και τη διαβεβαίωση της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να παρέχει σταθερή στήριξη στη διαδικασία λύσης.

Ως προς τη διάσκεψη της Γενεύης, είπε απαντώντας σε ερώτηση ότι από τη 12η Ιανουαρίου θα είναι παρόντες στη διάσκεψη «οι εγγυήτριες δυνάμεις και ίσως ένας ή δύο άλλοι αντιπρόσωποι».

Η βαρόνη επανέλαβε επίσης ότι η Βρετανία «είναι πρόθυμη να εξετάσει οποιουσδήποτε διακανονισμούς μπορούν να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ασφαλείας μίας επανενωμένης Κύπρου».

Σχολίασε ότι αμφότερες οι πλευρές στην Κύπρο αναγνωρίζουν ότι οι διευθετήσεις περί της μελλοντικής ασφάλειας θα πρέπει να επιτρέπουν και στις δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς.

Σε ερώτηση αναφορικά με την ανάγκη παροχής στήριξης των δύο ηγετών στην Κύπρο, η βαρόνη Άνελεϊ σημείωσε ότι η Βρετανία όχι μόνο είναι έτοιμη να βοηθήσει, αλλά «υποστηρίζει ενεργά οποιεσδήποτε κινήσεις προς επίτευξη λύσης».

Διαβεβαίωσε εξάλλου τα μέλη της Βουλής των Λόρδων που συμμετείχαν στη συζήτηση ότι η προφορά εκχώρησης του μισού εδάφους των βάσεων δεν υπονομεύει κατά οποιονδήποτε τρόπο τη θέση ασφαλείας της Βρετανίας στις βάσεις.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα