Φυτοφάρμακα,καρκίνος κυβερνώντες - Ανυποψίαστοι καταναλωτές

Δεν είμαι ο πλέον ειδικός επί του θέματος, απλά μελετώ το πιο πάνω θέμα τα τελευταία χρόνια, σαν απλός υποψιασμένος καταναλωτής. Άλλωστε υπάρχουν πολλοί ειδικοί που ξέρουν πολύ περισσότερα από εμένα, αλλά για προσωπικά συμφέροντα δεν μιλούν ή και αποκρύβουν την πραγματικότητα.

Βλέπουμε καθημερινώς χιλιάδες συνανθρώπους μας να προσβάλλονται από διάφορες μορφές καρκίνου, ακόμη και μικρά παιδία με αφάνταστες ψυχοφθόρες ταλαιπωρίες για τον ασθενή και τους συγγενείς του και πολυδάπανες θεραπείες. Διάφορες εκστρατείες και έρανοι ανακινούνται καθημερινά, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, για

τον καρκίνο στο στομάχι ή στο συκώτι και άλλες παθήσεις.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Όμως υπάρχουν χιλιάδες χημικές ουσίες στα προϊόντα που καταναλώνουμε και πολύ λίγες έχουν ερευνηθεί και ξέρουμε τα θετικά και τα αρνητικά τους. Καταναλώνουμε καθημερινά τροφές με χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα σε «αποδεκτά» ή σε μη αποδεκτά όρια.

Πολλά φυτοφάρμακα που έχουν αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνα έχουν αποσυρθεί και τα αποδεκτά όρια έχουν μειωθεί, αλλά οι κίνδυνοι υπάρχουν σε χιλιάδες προϊόντα που διαφεύγουν του ελέγχου, μιας και οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί. Για παράδειγμα εάν σε ένα μήλο υπάρχουν τα αποδεκτά όρια που είναι 0.004mg ενός φυτοφαρμάκου, εάν το παιδί μας καταναλώσει 3 μήλα, τα αποδεκτά όρια πολλαπλασιάζονται επί 3 και είναι 0.012mg με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία του. Υπάρχουν φυτοφάρμακα με άγνωστες πατέντες που δύσκολα εντοπίζονται.

Σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων στις 21 Φεβρουαρίου 2017 που ήμουν παρών, με θέμα: «Η ανάγκη υιοθέτησης πρακτικών μείωσης και ασφαλούς χρήσης των φυτοφαρμάκων για την προστασία της δημόσιας υγείας», κάτι που συζητείται από το 2009 χωρίς να καταλήγουν οι βουλευτές μας μέχρι και σήμερα με όλα τα επακόλουθα για την υγεία μας.

Στις 11 Οκτωβρίου 2016, παρευρέθηκα ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Καταναλωτών σε ημερίδα με θέμα «Σύμβουλος Γεωπόνος: Ο ρόλος του στα θέματα φυτοπροστασίας προϊόντων». Την ημερίδα παρακολούθησαν περίπου σαράντα άτομα, κυρίως γεωπόνοι. Από την όλη ημερίδα τρεις επισημάνσεις με έχουν συγκλονίσει και δεν κοιμήθηκα το βράδυ:

(1) Όπως ανέφερε χημικός Α τάξης του Κρατικού Χημείου εντόπισε σε ένα τσαμπί σταφύλι δεκαπέντε διαφορετικά φυτοφάρμακα μετά από μέρες που ελήφθη το δείγμα από μεγάλο φορτίο σταφυλιών και το οποίο ήδη καταναλώθηκε από ανυποψίαστους καταναλωτές με όλες τις παρενέργειες.

(2) 50% των αναλύσεων που κάνουν σε φρούτα (ειδικά στις φράουλες) και λαχανικά ανιχνεύουν φυτοφάρμακα είτε σε «αποδεκτά» είτε σε μη αποδεκτά όρια . Αξίζει να διερωτηθεί κανείς ποσά φυτοφάρμακα τους διαφεύγουν και καταλήγουν στους ανθρώπινους οργανισμούς, πόσοι πεθαίνουν κάθε χρόνο και ποιο το οικονομικό κόστος για αναποτελεσματικές θεραπείες.

(3) Όπως ανέφερε εκπρόσωπος Υπουργείου Γεωργίας φρούτα και λαχανικά με τουρκικά φυτοφάρμακα οργιάζουν ΚΑΙ στη ελεύθερη Κύπρο και πωλούνται ακόμη και σε λαϊκές αγορές, λόγω ελλιπούς νομοθεσίας .

Υπενθυμίζω το εμπόριο με τα κατεχόμενα και την Τουρκία διεξάγεται σε βάρος της υγείας των ανυποψίαστων καταναλωτών, παραβιάζοντας μάλιστα και το ψήφισμα του ΟΗΕ 39/248 του 1985 όσον αφορά το δικαίωμα γνώσης, επιλογής, ασφάλειας και υγείας, πληροφόρησης, πόσον μάλλον για τις τροφές που καταναλώνουμε για τις οποίες δεν διεξάγονται επαρκώς ή και καθόλου οι κατάλληλοι έλεγχοι.

Το εμπόριο με τα κατεχόμενα και την Τουρκία διεξάγεται παράτυπα και ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα να αποκρύβεται από τον καταναλωτή ο παραγωγός και η προέλευση του προϊόντος, ο τόπος και οι συνθήκες παραγωγής του, αναγκάζοντας τον καταναλωτή να γίνεται και κλεπταποδόχος εν αγνοία του και μάλιστα σε βάρος της υγείας του αφού οι νόμιμες Αρχές του Κράτους δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τις συνθήκες παραγωγής των προϊόντων στα κατεχόμενα. Άλλωστε είναι κοινώς γνωστό ότι στα κατεχόμενα και στην Τουρκία κυκλοφορούν και είναι ευρεία η χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, απαγορευμένων από την Ε.Ε και τα χημεία των κατεχόμενων δεν αναγνωρίζονται.

Οι δε έλεγχοι στα οδοφράγματα από τους αρμοδίους είναι ανεπαρκείς έως ανύπαρκτοι και όταν συλληφθεί κάποιος για λαθρεμπόριο, του επιβάλλεται ένα πολύ ασήμαντο πρόστιμο.

Το πρόβλημα που υπήρχε από το 2004 με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής που ήταν η τιμωρία μας για το μεγάλο ΟΧΙ που είπε ο κυπριακός λαός, με τα προϊόντα που περνούν από την πράσινη γραμμή παραμένει, αφού παρά το γεγονός ότι προϊόντα υποτίθεται ελέγχονται και περνούν στις ελεύθερες περιοχές. Δεν υπάρχει δυστυχώς σε κανένα ράφι, σε κανένα σημείο πώλησης η πληροφόρηση ότι αυτό παράχθηκε στα κατεχόμενα. Όλοι θεωρούν αυτά ότι παράχθηκαν στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεδομένου ότι οι ετικέτες σε όλα τα σημεία πώλησης υποδεικνύουν προϊόντα Ελληνοκύπριων παραγωγών και πουθενά δεν υπάρχουν ετικέτες ότι είναι τα προϊόντα των Τουρκοκύπριων παραγωγών.

Θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεργασία με τη Νομοθετική εξουσία να υιοθετήσουν αυστηρές Νομοθεσίες και να θέσουν αυστηρούς κανονισμούς, αποτελεσματικούς ελέγχους και ποινές, κι επιπλέον να δημοσιοποιούνται τα ονόματα των παρανομούντων που φαίνεται δυστυχώς ότι καλύπτονται λόγο οικονομικών και άλλων συμφερόντων από τα «ψηλά δώματα».

*Πρώην μέλος Δ/Σ καταναλωτών

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα