Αμανατίδης: Ανάδειξη του πολυδιάστατου ρόλου της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ανέπτυξε την πολύπλευρη σημασία που θα έχει για την Ελλάδα η πρώτη υπουργική διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα. «Είναι μια θετική ατζέντα συνεργασίας που προωθούμε για την οικοδόμηση των διεθνών σχέσεων και μέσα απ΄ αυτή γίνεται η ανάδειξη του πολυδιάστατου ρόλου που μπορεί και διαδραματίζει η Ελλάδα

στο διεθνές περιβάλλον», ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ.

Συνεχίζοντας, στο ίδιο μήκος κύματος, εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να προτάξει μέσα από το Φόρουμ τον πολιτισμό ως ήπια ισχύς και ένα βασικό εργαλείο μιας πολυδιάστατης πολιτικής. «Σε έναν κόσμο, ο οποίος έχει όλες αυτές τις διενέξεις, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε και τον πολιτισμό ως ένα όχημα για να προωθήσουμε φιλικές σχέσεις, συνεργασία, ειρήνη, σταθερότητα, ευημερία» προσέθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε τη συνάντηση ως πολύ σημαντική, επισημαίνοντας πως το Φόρουμ είναι ένας κρίκος που έρχεται να προστεθεί σε όλες τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών από το 2015, όπως τη Διάσκεψη για το θρησκευτικό πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή και τη Διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα επαναληφθεί τον Μάιο.

Επισήμανε μάλιστα πως οι δέκα χώρες που συμμετέχουν στο Φόρουμ εκπροσωπούν τους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη: Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αφρική, και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της κοινής διακήρυξης, που θα επισφραγίσει τη σύσταση του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών.

Επιπλέον, υποστήριξε πως η διεθνής πολιτιστική συνεργασία μπορεί να λειτουργήσει και ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στο διήμερο Ακαδημαϊκό Συμπόσιο που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πρώτης υπουργικής διάσκεψη του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, από την Κυριακή και στο οποίο θα συμμετάσχουν ακαδημαϊκοί από τις 10 συμμετέχουσες χώρες. Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων της πρώτης ημέρας του συμποσίου θα βρεθούν ο ρόλος του πολιτισμού στη σύγχρονη εποχή, η διαχρονική σημασία και απήχηση των αρχαίων πολιτισμών, καθώς η επιρροή και η σχέση που έχουν με τη σύγχρονη εποχή. Τη δεύτερη μέρα του συμποσίου οι ακαδημαϊκοί θα μιλήσουν για το ρόλο του πολιτισμού ως εργαλείο ήπιας ισχύς.

Σημειώνεται πως η πρώτη υπουργική διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Ζάππειο έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και θα συμμετάσχουν συνολικά δέκα κράτη που εκπροσωπούν σημαντικούς αρχαίους πολιτισμούς: η Ελλάδα, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Βολιβία, η Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, η Ιταλία, το Μεξικό και το Περού.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα