Φωτίου-κυπριακό: Η ώρα της επιλογής του “εμείς”

Να θέσουμε υπεράνω όλων το συμφέρον της πατρίδας, να παραμερίσουμε τα πάθη και τις εμμονές και να συστρατευθούμε στον κοινό αγώνα κάλεσε όλους σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσας στην Αθηένου.

​Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι “εμείς εδώ στην Κύπρο, που εξακολουθούμε να

προσβλέπουμε να φυσήξει ο άνεμος της ελευθερίας απ’ άκρου εις άκρον στην πατρίδα μας, να τερματιστεί η κατοχή και ο εποικισμός και να εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων ανεξαίρετα, θα πρέπει να θέσουμε υπεράνω όλων το συμφέρον της πατρίδας, να παραμερίσουμε τα πάθη και τις εμμονές και να συστρατευθούμε στον κοινό αγώνα”.

Σημείωσε ότι είναι η ώρα της επιλογής του “έμείς” για την πατρίδα μας και δεν είναι η ώρα, είτε των προσωπικών επιλογών, είτε των προσωπικών σχεδιασμών.

Ο κ. Φωτίου είπε πως “δεν υπάρχει αμφιβολία πως η θύμηση των ηρώων μας αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ο ελληνισμός της Κύπρου, μας δίνει θάρρος και υπομονή να αντέξουμε, μας θερμαίνει τον πόθο και την επιθυμία να επιστρέψουμε στα πατρογονικά μας εδάφη, μας ενισχύει και μας ενδυναμώνει να κρατήσουμε το κεφάλι ψηλά και να σταθούμε ακλόνητοι εκεί όπου η μοίρα μας έταξε ακρίτες της φυλής”.

Ανέφερε ότι “αντλώντας δύναμη από την αγωνιστικότητα, το σθένος, την ενότητα και την αγάπη των ηρώων του 1821 για την πατρίδα τους, όπως την εμπνεύστηκαν με τον απαράμιλλο ηρωισμό που επέδειξαν και την αγάπη τους για την ιδιαίτερη μας πατρίδα, οι αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα του 1955-‘59, μπορούμε με βεβαιότητα να επιτύχουμε”.

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι “μπορούμε να υπερβούμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια, μπορούμε να δικαιώσουμε τις θυσίες των ηρώων και μαρτύρων μας και να δώσουμε νέα προοπτική και ελπίδες στο λαό μας διότι ο κυπριακός ελληνισμός απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια ότι στα δύσκολα ανασυντάσσεται και δίνει την μάχη και προχωρεί μπροστά”.

Πρόσθεσε ότι “τιμώντας την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, και αναλογιζόμενοι το σήμερα, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τους παραλληλισμούς και να μην αντλήσουμε διδάγματα”.

Σημείωσε ότι “ο αγώνας του 1821 ανέδειξε τις μεγάλες ψυχικές δυνάμεις των υπόδουλων Ελλήνων που προκάλεσαν δέος και θαυμασμό σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και παρά τα πάθη και τις εσωτερικές έριδες αναδείχθηκε επίσης η μεγάλη αξία του `εμείς` παρά του `εγώ`, κατά τον Μακρυγιάννη”.

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι “η επανάσταση του 1821 παραμένει χρυσωρυχείο διδαγμάτων και παραδειγμάτων, όσες γενιές και αν περάσουν, όχι μόνο για τον Ελληνισμό, αλλά και για τον κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο όπου γης”.

“Ένα χρυσωρυχείο προτύπων και ηρώων που με το αδούλωτο φρόνημα που εκπέμπει, εμπνέει όσους διακρίνουν ότι η Ελευθερία θέλει τόλμη και αρετή”, είπε καταλήγοντας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα