Ο ελληνισμός τιμά την 25η Μαρτίου 1821

Ο απανταχού ελληνισμός τιμά σήμερα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Με δοξολογίες, παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις τιμά την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας και η Κύπρος.

Επίκεντρο των εορτασμών είναι η Λευκωσία, ενώ, παρόμοιες εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλες τις πόλεις.

Στις 10.00 θα ψαλεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, της οποίας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος

Χρυσόστομος Β.

Θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρέσβης της Ελλάδας, Ηλίας Φωτόπουλος, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, καθώς και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία επισκέπτεται στην Κύπρο.

Στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί μαθητική παρέλαση μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας, το χαιρετισμό της οποίας θα δεχθεί ο Πρόεδρος της δημοκρατίας.

Στις 12.30 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα απευθύνει χαιρετισμό σε δεξίωση, που θα παραθέσει ο Πρέσβης της Ελλάδας, Ηλίας Φωτόπουλος, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου, στην οικία του.

Κόμματα και οργανώσεις με ανακοινώσεις τους αποτίουν φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στην ηρωική εξέγερση του ελληνικού λαού για αποτίναξη της πολύχρονης σκλαβιάς, που έθεσε τα θεμέλια δημιουργίας του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Η ελληνική επανάσταση, αναφέρουν, αποτέλεσε καθοριστικό σταθμό στην πορεία της νεότερης ιστορίας του ελληνικού έθνους αφήνοντας ως παρακαταθήκη για τους νεότερους την προσήλωση σε πανανθρώπινες αξίες.

Ο κυπριακός Ελληνισμός στρέφει το βλέμμα του στη μεγάλη επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας, για έμπνευση και διάνοιξη προοπτικών. Για τη διασφάλιση μιας λύσης, που θα τερματίζει την τουρκική στρατιωτική κατοχή και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες για το σύνολο του κυπριακού λαού. Για τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την απομάκρυνση των εποίκων και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, με οδηγό και φωτοδότη σε αυτόν τον αγώνα την 25η Μαρτίου του 1821 επισημαίνει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

Ελλάδα: Στρατιωτική παρέλαση και δοξολογία

Στην Ελλάδα, δοξολογία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη στην Αθήνα και θ’ ακολουθήσει η στρατιωτική παρέλαση.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 υπήρξε καρπός του ευρωπαϊκού και του ελληνικού Διαφωτισμού και φορέας των σύγχρονων αξιών για ελευθερία με κοινωνική δικαιοσύνη και ενέπνευσε ένα διεθνές κύμα θαυμασμού, αλληλεγγύης και ενεργούς υποστήριξης, το Φιλελληνισμό αναφέρει στο μήνυμά του για την επέτειο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σήμερα, τονίζει, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρίσκονται, ξανά, στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος και στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των οικουμενικών αξιών του ανθρωπισμού, της προσφοράς και της αλληλεγγύης και, μάλιστα, μέσα σε συνθήκες μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης.

Στον αγώνα αυτόν, ο λαός μας αποδεικνύει ότι έχει αντοχές, αξιοπρέπεια, υπερηφάνεια και πίστη στις δυνάμεις του.

Σύντομα, σημειώνει, η δύσκολη αυτή περίοδος φτάνει στο τέλος της.

Η επόμενη σελίδα της ιστορίας μας ανήκει σε μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα τραύματα της οικονομικής κρίσης και την επιτροπεία των δανειστών, πρότυπο δημοκρατίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτισμού για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter πως "Η Ελληνική Επανάσταση, καρπός του Διαφωτισμού, φορέας σύγχρονων αξιών ελευθερίας &δικαιοσύνης, μας εμπνέει πάντοτε".

Keywords
Τυχαία Θέματα