Φωτίου: Καθοριστική χρονιά για τους αγνοούμενους το 2016

Καθοριστικό ειναι το 2016 για το θέμα των αγνοουμένων, δηλώνει ο Επίτρoπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα Φώτης Φωτίου.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο» ο Φώτης Φωτίου ανέφερε πως ο Ιανουάριος θα είναι εντατικός μήνας διεργασιών για το θέμα των αγνοουμένων.

Θα παραδοθούν σε επτά οικογένειες στην Ελλάδα
οστά των συγγενών τους που έχουν ταυτοποιηθείΘα παραδοθούν οστά Ελλαδιτών καταδρομέων του ΝΟΡΑΤΛΑΣ,Θα αρχίσουν οι εκσκαφές στις δέκα στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα, που έχουν συμφωνηθεί από την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ),Θα αποσταλούν οστά που εμποτίστηκαν με χημικά σε εργαστήρι στην Αμερική καιθα υπάρξουν διαβουλεύσεις με τις οικογένειες στην Ελλάδα στις οποίες έχουν δοθεί λανθασμένα οστά προκειμένου να επιστραφούν

Όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου, η παράδοση των λειψάνων Ελλαδιτών αγνοουμένων και πεσόντων, που έχουν εκταφεί στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, και έχουν ταυτοποιηθεί, θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2016 σε μια σεμνή τελετή στην παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Δημήτριου Βίτσα και μελών των οικογενειών τους.

Έντονο προβληματισμό, προκαλεί η παράδοση λανθασμένων οστών σε 13 οικογένειες στην Ελλάδα, με τις οποίες γίνονται διαβουλεύεσεις για να εκταφούν και να επιστραφούν τα οστά. “Προσπαθούμε να πείσουμε τις οικογένειες τούτες γιατί οι περισσότερες δεν θέλουν να μπουν σε αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία να γίνει ξανά εκταφή των οστών. Εκείνα όμως τα οστά που θάφτηκαν ανήκουν σε κάποιους άλλους και πρέπει να βρούμε τους δικούς τους συγγενείς. Στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, θα δούμε τις οικογένειες μέσα στον Ιανουάριο”, πρόσθεσε.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται, συνέχισε ο κ. Φωτίου, είναι τα οστά τα οποία εμποτίστηκαν με χημικά που είναι στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας και τοποθετήθηκαν σε οστεοφυλάκιο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. “Δυστυχώς εκείνα για κάποιους λόγους ποτίστηκαν για να μην μυρίζουν, και τώρα δεν μπορούμε να απομονώσουμε γενετικό υλικό. Βρήκαμε ένα εργαστήρι που ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας της Αμερικής και ήρθε πρόσφατα απάντηση ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν τα δείγματα και τις επόμενες δέκα ημέρες θα στείλουμε τα δείγματα σε μια προσπάθεια αν μπορούν να απομονώσουν το γενετικό υλικό. Κι αυτή είναι δύσκολη υπόθεση”, ανέφερε.

Για τη στάση της Τουρκίας ο Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι είναι ντροπή μετά από 41 χρόνια τα 2/3 των αγνοουμένων να μην έχει εξακριβωθεί η τύχη τους .

«Η Τουρκία οφείλει να συνεργαστεί στο θέμα των αγνοουμένων. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να δώσει πληροφορίες σχετικά με το που μετακίνησαν τα οστά των αγνοουμένων».

Keywords
Τυχαία Θέματα