Μαυρογιάννης-Ναμί μελετούν τα κεφάλαια του περιουσιακού

Νέα συνάντηση, την πρώτη για το 2016, θα έχουν σήμερα οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ενόψει και της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου.

Κατά τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί κυρίως το περιουσιακό, αλλά και θέματα από άλλα κεφάλαια, στα οποία υπάρχουν διαφωνίες.

Ενόψει της επανέναρξης τη διαδικασίας, μετά και τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας, με τη συμμετοχή

και των συμβούλων, συγκάλεσε χθες ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος. Τόσο στη σύσκεψη, όσο και στο γεύμα εργασίας, που ακολούθησε, έγινε αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων και συζητήθηκε η ατζέντα των συναντήσεων του Προέδρου της δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 7,14 και 29 Ιανουαρίου.

Οι συναντήσεις του Ιανουαρίου θεωρούνται κομβικής σημασίας, καθώς το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Αγκάθι αποτελεί το περιουσιακό, στην προσέγγιση του οποίου υπάρχουν μεγάλες διαφορές, οι οποίες, αν ξεπερασθούν, εκτιμάται ότι θα δοθεί νέα δυναμική στη διαδικασία. Καθώς, όμως, το περιουσιακό επηρεάζει και άλλες πτυχές, αν οι διαφορές δεν αμβλυθούν, εκτιμάται ότι δύσκολα η διαπραγμάτευση θα προχωρήσει.

Κατά την τελευταία συνάντηση του 2015, στις 20 Δεκεμβρίου, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, σε κοινή ανακοίνωση, είχαν διατρανώσει την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν τη θετική δυναμική των συνομιλιών στις συναντήσεις, που προγραμματίστηκαν για το νέο χρόνο.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ευελπιστεί μέσα από τις συναντήσεις του Ιανουαρίου να καταγράψει πρόοδο στην έκθεση καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Για το λόγο αυτό ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε να υποβληθεί χωριστή έκθεση, απ’ αυτή για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με στόχο να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων.

Οι δύο εκθέσεις, η έκθεση για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ, που θα συνταχθεί υπό την ευθύνη του κ. Έιντε, και η έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που θα συνταχθεί υπό την ευθύνη της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ στην Κύπρο, Λίζας Μπάτενχαϊμ, θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας εντός του Ιανουαρίου.

Στο τέλος του μήνα θα γίνει ενημέρωση του Σώματος από την κα Μπάτενχαϊμ και από τον κ. Έιντε.

Keywords
Τυχαία Θέματα