Φωτίου: Η Τουρκία να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες θέσεις της

Αξιώνουμε από την Τουρκία να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες θέσεις της και να εργαστεί για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει το λαό και την πατρίδα μας, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών μας και θα οδηγεί σε μια νέα εποχή ελπίδας και προοπτικής με βάση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης

Φωτίου.

Μιλώντας στην Κυριακή το πρωί στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή ανδρών του 3ου Λόχου του 211 Τάγματος Πεζικού που τελέστηκε στην Εκκλησία Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί, ο κ. Φωτίου ανέφερε πως "με σύνεση και ορθολογισμό, και κτίζοντας σημαντικές συνεργασίες στην περιοχή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση, σε πλήρη συντονισμό και συνεργασία με την Ελλάδα, αξιοποιούμε σε βάθος όλα τα δεδομένα και διαμορφώνουμε τις προοπτικές ενός καλύτερου και πιο ελπιδοφόρου μέλλοντος για όλους τους νόμιμους κατοίκους της νήσου".

Επεσήμανε πως "συνεχείς και αδιάκοπες πρέπει να είναι οι προσπάθειές μας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της πλήρους και οριστικής τουρκοποίησης του κατεχόμενου τμήματος της πατρίδας μας. Γνωρίζουμε τις τουρκικές επιδιώξεις, αυτές, εξάλλου, έγιναν περισσότερο από εμφανείς στην πρόσφατη διάσκεψη του Γκραν Μοντανά στην Ελβετία", ανέφερε.

Σημείωσε πως "η Τουρκία επιμένει στη διατήρηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και ασφάλειας του 1960, επιμένει στην εσαεί διατήρηση μέρους των κατοχικών της στρατευμάτων, επιμένει στους σχεδιασμούς της για εξασφάλιση της δυνατότητας ελέγχου επί ολόκληρης της Κύπρου, ώστε να αποκομίσει γεωστρατηγικά οφέλη και από την ευρύτερη περιοχή της πολλά υποσχόμενης για το μέλλον ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου".

Αναφερόμενος στους ήρωες του 3ου Λόχου του 211 Τάγματος Πεζικού που πολέμησαν στη γραμμή αντιπαράταξης Βορείου Πόλου, Ομορφίτας, Νεάπολης και Τράχωνα, ο κ. Φωτίου είπε πως "κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ και υποκλινόμαστε στη θυσία τους".

"Λίγα χιλιόμετρα από εδώ, πρόσφεραν στο εθνικό θυσιαστήριο ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή, για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Λίγα χιλιόμετρα από εδώ, υπό τις διαταγές του τότε Λοχαγού τους Χαράλαμπου Λόττα, αντιστάθηκαν ερρωμένα στον επιτιθέμενο Τουρκικό Αττίλα και έγραψαν, με τους άλλους συμπολεμιστές και συντρόφους τους, σελίδες δόξας λαμπράς, σε μια εποχή, μάλιστα, προδοσίας και αποδυνάμωσης της Εθνικής Φρουράς", επεσήμανε.

Εξήρε ακόμη τη συμβολή των επιζώντων συμπολεμιστών των αγνοουμένων του Τρίτου Λόχου του 211 Τάγματος Πεζικού στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα λείψανα των πεσόντων σε σημεία του τομέα όπου πολέμησαν.

Ανέφερε πως στο πλαίσιο συνεργασίας τους με τη Διερευνητική Επιτροπή, εντοπίστηκαν δυο σημεία, πλησίον των φυλακών του ψευδοκράτους, όπου ανευρέθηκαν συνολικά 36 λείψανα που, πολύ πιθανό τα περισσότερα να ανήκουν στους αγνοουμένους του τάγματος. Η διαδικασία ταυτοποίησης των οστών συνεχίζεται, με την ελπίδα να υπάρξουν σύντομα νεώτερα, είπε.

Διαβεβαίωσε τέλος πως "δεν θα παύσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για την διακρίβωση της τύχης και τους τελευταίου αγνοουμένου της Κυπριακής τραγωδίας. Μαζί με τους συγγενείς τους ευχόμαστε να μην αργήσει αυτή η μέρα, όπως και να μην αργήσει η μέρα κατά την οποία θα τεθεί τέρμα στα δεινά που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας", ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα