Σε ρωσικά χέρια το οικόπεδο που θα γινόταν ελληνική πρεσβεία

Σε ρωσικά χέρια αντί σε ελληνικά όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός θα πάει τελικά το οικόπεδο που παραχώρησε η Ιερά Μονή Κύκκου στην Έγκωμη για την ανέγερση της νέας Πρεσβείας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», παρά τις συνεννοήσεις που έγιναν μεταξύ του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά με τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο, το οικόπεδο τελικά δεν κατέστη δυνατό να καταλήξει στο ελληνικό δημόσιο.

Κι αυτό παρά τις συνεννοήσεις που έγιναν μεταξύ του Νίκου Κοτζιά με τον Κύκκου Νικηφόρο, ο οποίος είχε πει στον Έλληνα ΥΠΕΞ πως θέλει να βλέπει την ελληνική σημαία να κυματίζει απέναντι

από το Μετόχι.

Έτσι, η Μονή ανακοίνωσε συμφωνία με ρωσική εταιρεία για πώληση του οικοπέδου, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου να αντιδρά.

Υπενθυμίζεται ότι το 1999 η Ιερά Μονή Κύκκου είχε παραχωρήσει οικόπεδο, απέναντι από το Μετόχι, στο ελληνικό Δημόσιο για να κτιστεί η ελληνική πρεσβεία.

Από την πλευρά της η Ελλάδα πλήρωσε 500.000 λίρες, που δεν ήταν ασφαλώς η πραγματική αξία του τεμαχίου.

Ωστόσο, για οικονομικούς λόγους η ανέγερση της πρεσβείας δεν προχώρησε, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδος περιέλαβε το οικόπεδο στον Οργανισμό ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) για να πωληθεί. Τούτο προκάλεσε την αντίδραση της Ιεράς Μονής, καθώς στο πωλητήριο έγγραφο υπήρχε ρήτρα που υποχρέωνε το ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει μόνο στην ανέγερση πρεσβείας.

Εν συνεχεία, το θέμα παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη η οποία συμπέρανε πως το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούσε να εκποιήσει το τεμάχιο λόγω της ρήτρας και το οικόπεδο επιστράφηκε στην κυριότητα της Μονής. Μετά την απόφαση αυτή, σε μία από τις επισκέψεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Κύπρο, το θέμα συζητήθηκε με τον Κύκκου Νικηφόρο, στην παρουσία του δικηγόρου της Μονής και του οικονομικού διευθυντή.

Τελικά, το οικόπεδο παρέμεινε στα χέρια της Ελλάδος και το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην ανέγερση του κτηρίου της πρεσβείας. Ο Μητροπολίτης είχε πει χαρακτηριστικά πως πριν κλείσει τα μάτια του θέλει να δει την ελληνική σημαία να κυματίζει απέναντι από το Μετόχι. Η ελλαδική πλευρά δεσμεύθηκε να προχωρήσει με τα σχέδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα