Φόρμουλα με εγγυήτριες δυνάμεις για ν' αποφύγουν τον «μπελά»

Τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να αποφύγουν το ναυάγιο, να κρατήσουν τη διαδικασία ανοικτή και να λειτουργήσουν με επιτροπές τεχνοκρατών και συνέχιση διαδικασίας με παράλληλη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων. Το μήνυμα εστάλη από τα Ην. Έθνη: Η δική τους επιδίωξη είναι πως η διαδικασία στη Γενεύη δεν μπορεί να καταρρεύσει, αλλά ότι θα πρέπει να μείνει ανοικτή (Open Ended).

Η τουρκική πλευρά δεν έχει δείξει σημάδια διαλλακτικής στάσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, εξετάζεται η φόρμουλα όπως ξεκινήσει στη Γενεύη ένας διάλογος μεταξύ των τριών εγγυητριών δυνάμεων, χωρίς την παρουσία της Κυπριακής

Δημοκρατίας ως τέτοιας ή των δυο Κοινοτήτων, που θα μπορεί να εμπλακεί ή να εμπλακούν στη συνέχεια.

Τα Ηνωμένη Έθνη ισχυρίζονται ότι με τον τρόπο αυτόν θα επιλυθεί το πρόβλημα της εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ενοχλεί την τουρκική πλευρά. Υπάρχει, βεβαίως, και μια άλλη επιλογή: Να μην υπάρχουν κονκάρδες μπροστά από τους συμμετέχοντες όταν θα συζητηθεί, κυρίως το θέμα της ασφάλειας, δηλαδή των εγγυήσεων και της αποχώρησης του τουρκικού στρατού.

Εφόσον η διαδικασία θα είναι ανοικτή, ανοικτών δηλαδή χρονοδιαγραμμάτων, μια από τις εναλλακτικές επιλογές είναι η συζήτηση του θέματος της ασφάλειας σε επίπεδο τεχνοκρατών, με τη δυνατότητα να ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις επί της ασφάλειας, ενώ παράλληλα θα προωθηθεί η διευθέτηση σειράς εκκρεμούντων ζητημάτων, όπως η εναρμόνιση των κατεχομένων με το κεκτημένο και η εφαρμογή του ευρώ και στα δυο συνιστώντα κράτη από την πρώτη μέρα (Day One). Πάντως, τα Ην. Έθνη δεν θέλουν να τερματιστεί στην παρούσα φάση η διαδικασία με ένα ναυάγιο και να αρχίσει η λογική του «blame game», που θα οδηγήσει την κατάσταση σε όξυνση του κλίματος στην Κύπρο και στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

Περισσότερα στην Κυριακάτικη Σημερινή που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα