Φόρμουλα Ένα: Τέλος στο Βρετανικό γκραν πρι;

Η Ένωση Οδηγών Αγώνων της Βρετανίας (BRDC), η οποία είναι η ιδιοκτήτρια της πίστας του Σίλβερστοουν, ανακοίνωσε σήμερα ότι ενεργοποίησε τη ρήτρα διακοπής στο συμβόλαιο για το βρετανικό γκραν πρι. Αυτή η εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα να μπει ένα τέλος στους αγώνες Φόρμουλα Ένα στη φημισμένη πίστα μετά το 2019, εφόσον δεν επιτευχθεί μια νέα συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι το εφετινό βρετανικό γκραν πρι είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή (16/7).

«Αυτή η απόφαση πάρθηκε, επειδή δεν είναι οικονομικά βιώσιμο για μας να διοργανώσουμε το βρετανικό γκραν πρι σύμφωνα με τους όρους του τρέχοντος συμβολαίου μας» δήλωσε ο πρόεδρος της BRDC, Τζον Γκραντ, και συμπλήρωσε: «Είχαμε καθαρές ζημίες 2,8 εκατομμυρίων λιρών το 2015 και 4,8 εκατομμυρίων το 2016 και αναμένουμε να χάσουμε ένα παρόμοιο ποσό φέτος».

Σύμφωνα με την BRDC, η ενεργοποίηση της ρήτρας διακοπής «σημαίνει ότι, εάν δεν επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με τη Liberty Media, το 2019 θα είναι η τελευταία χρονιά που το βρετανικό γκραν πρι θα λάβει χώρα στο Σίλβερστοουν, το μόνο βιώσιμο τόπο διεξαγωγής για ένα βρετανικό γκραν πρι». Όμως, ενώ η BRDC ενεργοποίησε τη ρήτρα, αυτό δεν σημαίνει ότι η φημισμένη πίστα θα... εξαφανιστεί από το καλαντάρι της Φόρμουλα Ένα διά παντός.

Η μοναδική αιτία, για την οποία το Σίλβερστοουν έβαλε πρόωρο τέλος στο συμβόλαιο με τη Φόρμουλα Ένα, είναι το κόστος. Οι όροι του συμβολαίου 17 ετών που υπεγράφη πριν από οκτώ χρόνια καθίστανται ολοένα και πιο επαχθείς για την BRDC. Η κλιμακωτή χρέωση 5% που συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία σημαίνει ότι αυτό που ήταν κόστος 12 εκατομμυρίων λιρών το 2010 έχει γίνει 17 εκατομμύρια λίρες για το 2017 και αναμένεται να ξεπεράσει τα 27 εκατομμύρια λίρες έως το 2026.

«Έχουμε φτάσει στο κρίσιμο σημείο, όπου δεν μπορούμε πιά να αφήσουμε το πάθος μας για το σπορ να κυβερνάει τα κεφάλια μας» τόνισε ο Γκραντ και συνέχισε: «Με απλά λόγια, δεν είναι πιά οικονομικά βιώσιμο για εμάς να διοργανώσουμε το βρετανικό γκραν πρι με βάση τους όρους του τρέχοντος συμβολαίου μας. Με την διεξαγωγή του βρετανικού γκραν πρι είχαμε καθαρές ζημίες 2,8 εκατομμυρίων λιρών το 2015 και 4,8 εκατομμυρίων λιρών το 2016. Αυτά είναι 7,6 εκατομμύρια λίρες μέσα σε δύο χρόνια. Περιμένουμε ότι θα χάσουμε ένα παρόμοιο ποσό φέτος. Το να συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι είναι όχι μόνο μη βιώσιμο, θα έθετε επίσης σε κίνδυνο το Σίλβερστοουν, το "σπίτι" του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη Βρετανία».

Πάντως, παρά την ενεργοποίηση της ρήτρας διακοπής από την BRDC, το Σίλβερστοουν μπορεί να κρατήσει το βρετανικό γκραν πρι, εφόσον επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με τους νέους ιδιοκτήτες της Φόρμουλα Ένα, τη Liberty Media, προτού λήξει η τωρινή, το 2019. Η BRDC θέλει να κρατήσει τον αγώνα και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά επιθυμεί η συμφωνία να είναι βιώσιμη. Από την πλευρά της, η Liberty Media έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι το βρετανικό γκραν πρι είναι ένας αγώνας με μεγάλη αξία κι έτσι φαντάζει απίθανο να το αφήσει να βγει εντελώς από το καλαντάρι της Φόρμουλα Ένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα