«Φωνάζουν» για τον φάκελο οι τυροκόμοι

Τονίζουν ότι η επικείμενη κατοχύρωση του χαλλουμιού θα φέρει την καταστροφή
Δημοσιεύοντας τα συμπεράσματά του από το 1ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας, μόνο στην καταστροφή θα μας οδηγήσει η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως έχει

Τους κινδύνους που αναφύονται στην περίπτωση κατοχύρωσης του χαλλουμιού με την υφιστάμενη μορφή της αίτησης κατοχύρωσης τονίζουν για άλλη μια φορά οι τυροκόμοι.

Δημοσιεύοντας τα συμπεράσματά τους από το 1ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος που διεξήχθη στις 10 Φεβρουαρίου στη Λάρνακα, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας, μόνο στην καταστροφή θα μας οδηγήσει η επικείμενη κατοχύρωση του χαλλουμιού ως έχει. «Θα είμαστε το μοναδικό κράτος στην Ε.Ε. που θα κατοχυρώσει προϊόν με τέτοιο τρόπο που θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία του», σημειώνει η ανακοίνωση του Συνδέσμου.

«Μείωση 60% στην παραγωγή»
Ρίχνοντας τα «πυρά» του κατά των χειρισμών της Κυβέρνησης για το θέμα, ο Σύνδεσμος ανέφερε με νόημα ότι «μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο, λίγους για πολύ, αλλά δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους για πάντα, είχε πει ο Αβραάμ Λίνκολν».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας στον Συνέδριο, η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως Π.Ο.Π. με τα ποσοστά πρόβειου και αιγινού γάλακτος στο 51%, εάν ήταν να εφαρμοστεί σήμερα, θα είχε επιφέρει μείωση 60% στην παραγωγή του χαλλουμιού.

Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Γεωργίας στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η κατοχύρωση θα επιφέρει ανάπτυξη στην οικονομία και νέες θέσεις εργασίας. Είναι αντιληπτό ότι οι εξαγωγές χαλλουμιού το 2016 έχουν ξεπεράσει τους 19,000 τόνους σε σύνολο παραγωγής 24,000 τόνων, φέρνοντας συνάλλαγμα που ξεπερνά τα €127 εκατομμύρια.

Εάν η κατοχύρωση εφαρμοζόταν σήμερα, η συνολική παράγωγή μας θα κατρακυλούσε στους 9,200 τόνους και οι εξαγωγές στους 5,200 τόνους. Για το 2017 οι εξαγωγικές προβλέψεις είναι ακόμα πιο θετικές, αφού προβλέπεται αύξηση πέραν του 20%», σημειώνει ο Σύνδεσμος.

«Ανησυχούν μαζί μας»
«Στο συνέδριο ομιλητές ήταν και δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς χαλλουμιού στη Φινλανδία και στην Αγγλία, οι οποίοι συμμερίζονται τις θέσεις του Συνδέσμου Τυροκόμων και ανησυχούν μαζί μας για τους κόπους μιας ζωής που πρόκειται να χαθούν με την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως έχει. Επιβεβαίωσαν, επίσης, τη μεγάλη προοπτική του εθνικού μας προϊόντος στην παγκόσμια αγορά.

Το κράτος πεισματικά αγνοεί τις προειδοποιήσεις των ανθρώπων που με κόπους έχουν κάνει το χαλλούμι διεθνώς γνωστό και με τις πράξεις του θα καταστρέψει έναν κλάδο -και όλους τους άλλους συνδεδεμένους αγροτικούς τομείς-, ο οποίος δείχνει εξαιρετικά υποσχόμενος με αξιοζήλευτες προοπτικές.

Έστω και τώρα ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου καλεί την κυπριακή Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη διαδικασία κατοχύρωσης, με τρόπο που να μη χαθεί καμία προοπτική, καμία εξαγωγή και καμία θέση εργασίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Προβληματισμός
Στο συνέδριο, που παρακολούθησαν πάνω από 250 άτομα, μίλησαν ακαδημαϊκοί, οι μεγαλύτεροι έμποροι χαλλουμιού παγκοσμίως και άλλοι παράγοντες του κλάδου, οι οποίοι επεσήμαναν κυρίως τον προβληματισμό τους όσον αφορά τις εξελίξεις τόσο στο χαλλούμι όσο και ευρύτερα στον τομέα .

6 χιλιάδες άτομα
Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου, τόνισε ότι ολόκληρη η βιομηχανία εργοδοτεί σήμερα 6 χιλιάδες άτομα, ενώ τα επόμενα χρόνια θα μπορέσει να εργοδοτήσει τουλάχιστον άλλα 1500, αν κατοχυρωθεί σωστά το προϊόν.

Όσον αφορά τον φάκελο του χαλλουμιού, ο κ. Πέτρου «έριξε» τα πυρά του κατά της Κυβέρνησης, η οποία συμπεριέλαβε και το «Hellim», γεγονός το οποίο έδωσε, όπως είπε, «δικαιώματα στους Τουρκοκύπριους παραγωγούς να εμπλέκονται στην όλη διαδικασία και έτσι να δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα».

Το γάλα δεν αρκεί
Μιλώντας ενώπιον του ακροατηρίου ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ), Νίκος Παπακυριακού, παρουσίασε με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, του οποίου ο φάκελος φέρει την υπογραφή, πως το γάλα των προβάτων και των αιγών, που υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει την ολοένα αυξημένη ζήτηση του χαλλουμιού στις διεθνείς αγορές, ενώ την ίδια στιγμή κατέρριψε με στοιχεία τους ισχυρισμούς του Υπουργού Γεωργίας, Νίκου Κουγιάλη, ο οποίος ανέφερε ότι με τη δεκαετή περίοδο που θα δώσουν οι Βρυξέλλες και τα κίνητρα που θα δοθούν στην αιγοπροβατοτροφία θα μπορέσει ν' αντεπεξέλθει στην εν λόγω ζήτηση.

Γαβριηλίδης: «Καταστροφή»
Ο Ελευθέριος Γαβριηλίδης, ιδρυτής και διευθυντής της Gavrielides Foods και επίτιμος πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Φινλανδία, χαρακτήρισε «καταστροφή» την έγκριση του φακέλου ως έχει. Ο κ. Γαβριηλίδης σημείωσε ότι από τα 15 είδη χαλλουμιού που εμπορεύεται σήμερα η εταιρεία του με την έγκριση του φακέλου θα μπορεί να διανείμει μόλις τα πέντε, ενώ θα κληθεί να αποζημιώσει υπεραγορές και άλλους αγοραστές του προϊόντος, καθώς δεν θα μπορεί όχι μόνο να διανείμει τα δέκα προϊόντα που πωλεί σήμερα, αλλά και να ανταποκριθεί στις ποσότητες για τα άλλα πέντε είδη ένεκα της έλλειψης αιγινού και πρόβειου γάλακτος, ενώ την ίδια στιγμή θα αναγκαστεί να εκτοξεύσει την τιμή του προϊόντος, γεγονός που, όπως είπε, θα εκτοπίσει το κυπριακό προϊόν από την αγορά.

Αυξάνεται η δημοφιλία στη Μ. Βρετανία
Ο μεγαλύτερος έμπορος χαλλουμιού στον κόσμο, ο Πήτερ Ιωαννίδης, Διευθυντής Πωλήσεων της John &Pascalis LTD, η οποία διανέμει από το 1952 το κυπριακό προϊόν στα ράφια των υπεραγορών της Μεγάλης Βρετανίας, αναφέρθηκε στις τεράστιες προοπτικές του χαλλουμιού στη χώρα. Όπως ανέφερε, πλέον το χαλλούμι έχει μπει σε εστιατόρια και pubs του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε να μπαίνει και στα νοικοκυριά.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι πλέον το χαλλούμι έχει ξεπεράσει τη φέτα σε πωλήσεις, όσον αφορά πάντα τη βρετανική αγορά, πραγματοποιώντας η εταιρεία του το 2016 τζίρο που αγγίζει τις 200 χιλιάδες στερλίνες. Όπως είπε, συνδυασμένα η φέτα και το χαλλούμι είχαν αυξημένες πωλήσεις το 2016 κατά 16%. Τέλος, ο κ. Ιωαννίδης εξήρε τη σημασία τού να αναγνωριστεί το προϊόν σωστά, ώστε να συνεχίσει η αύξηση της παραγωγής και εμπορίας του.

Keywords
Τυχαία Θέματα