Ο Σάββας Θεοδωρίδης «έκαψε» κόσμο με τους μπαζιμπουζούκους

Στο άκουσμα της λέξης «μπαζιμπουζούκοι» από τα χείλη του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού, αρκετοί έμειναν σαστισμένοι. Η λέξη όμως είναι… υπαρκτή!

«Ούτε από τους Μπαζιμπουζούκους δεν γίνονται όσα γίνονται εδώ σήμερα. Αρχίζει το ματς και βλέπω τον κ. Μάνταλο να μην σφυρίζει ούτε ένα φάουλ στον Φορτούνη, ενώ φόρτωσε την άμυνα του Ολυμπιακού με κάρτες για φάουλ πολύ πιο ήπια από όσα μας έκαναν», ήταν η δήλωση του Θεοδωρίδη.

Όπως

διαβάζουμε στο «slang», η λέξη σημαίνει χαλασμένο (bozuk) κεφάλι (baş).

Οι άτακτοι αυτοί εμφανίζονται σε ευρεία χρήση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ήδη από τον 15ο-16ο αιώνα και όχι τον 19ο.

Η δεύτερη ερμηνεία προέρχεται από το τουρκικό başıbozuk που σημαίνει «ανεξάρτητος, άτακτος», ήταν η ονομασία που δόθηκε τον 19ο αιωνα σε Τούρκους ατάκτους στρατιώτες, που συνήθως διέπρατταν ωμότητες και λεηλασίες, τρομοκρατώντας τους χριστιανικούς πληθυσμούς.

Η φράση σήμαινε μετά γενικά τον βάρβαρο, τον άξεστο και ωμό, τον φωνακλά. Αλλά με τον καιρό, έχει απομείνει μόνο το αστείο του ήχου της, κι έτσι είναι μια γενικότατη βρισιά, που κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι σημαίνει, θυμίζει λίγο και το μπουζούκι και το συνεννόηση μπουζούκι και το χρησιμοποιούμε στην φράση «μην κάνετε σαν μπαζιμπουζούκοι»!

Πηγή: gazzetta.gr

Keywords
Αναζητήσεις
??? ?????, θεοδωριδης σαββας μπουζουκι μπουζουκι
Τυχαία Θέματα