Φοιτητής... κάτω απ’ τη μονάδα!

Υποψήφιος εξασφάλισε θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με βαθμό 0,4 στα Νέα Ελληνικά
Για ανάγκη ριζικών αλλαγών στην παρεχόμενη εκπαίδευση κάνουν λόγο Πανεπιστήμιο Κύπρου και οργανωμένοι γονείς

Έκπληξη αλλά και αντιδράσεις προκαλεί η είδηση που είδε από χθες το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την

οποία υποψήφιος μαθητής στις Παγκύπριες Εξετάσεις εξασφάλισε θέση στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με βαθμολογία στο μάθημα των Νέων Ελληνικών κάτω της μονάδας, και συγκεκριμένα 0,40 με άριστα το 20.

Αξιοσημείωτο, μάλιστα, αποτελεί και το γεγονός ότι η εν λόγω βαθμολογία αποτελεί το αρνητικότερο ρεκόρ στην ιστορία του Πανεπιστημίου Κύπρου, μιας και η μέχρι στιγμής χαμηλότερη βαθμολογία με την οποία μαθητής εξασφάλισε θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ήταν το 2014, με βαθμό μόλις 1,35, στη Φιλοσοφική Σχολή.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το εν λόγω συμβάν προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, τόσο από πλευράς κοινοβουλευτικών κομμάτων όσο και από συνδικαλιστικές οργανώσεις γονέων, μιας και γεννιούνται ποικίλα ερωτήματα σχετικά με το επίπεδο των μαθητών που εισέρχονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τι λέει το Πανεπιστήμιο
Με αφορμή το πιο πάνω γεγονός, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει, σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, ότι στόχος του είναι να μη δέχεται μαθητές των οποίων η βαθμολογία είναι κάτω από τη βάση, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται κατά καιρούς.

Όσον αφορά τις θέσεις οι οποίες παραμένουν κενές, αναφέρεται, το Ίδρυμα έχει υποβάλει, κατά καιρούς, προτάσεις προς την Πολιτεία, ώστε με στόχο πάντα την αριστεία, οι εν λόγω θέσεις να καλύπτονται με φοιτητές των οποίων οι βαθμολογίες είναι ικανοποιητικές, ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις απαιτήσεις των προγραμμάτων σπουδών.

«Υπάρχουν περιπτώσεις διαγραφών από το Πανεπιστήμιο, λόγω του ότι φοιτητές δεν δύνανται, εξαιτίας χαμηλών ακαδημαϊκών επιδόσεων, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νόμου για ολοκλήρωση των σπουδών τους. Η πολιτεία, η οποία πληρώνει τα δίδακτρα των φοιτητών, πρέπει να προστατεύσει τους κρατικούς πόρους, διασφαλίζοντας ότι οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια διαθέτουν τις απαιτούμενες ακαδημαϊκές δυνατότητες», προστίθεται καταληκτικά.
Καιρός για αλλαγή

Πάντως μιλώντας στην «Σημερινή», ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε, σχετικά, ότι είναι καιρός το τριτοβάθμιο αυτό ίδρυμα να μπορεί να επιλέγει τους φοιτητές του μέσω δικών του διαδικασιών, όπως ακριβώς ισχύει σε όλα τα σύγχρονα πανεπιστήμια του κόσμου.

Έντονος προβληματισμός
Επαναφορά του ζητήματος του εναλλακτικού τρόπου εισδοχής στα πανεπιστήμια για τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων έθιξε, σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τη στιγμή που το όριο εισδοχής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αγγίζει μηδενικά όρια, εμείς συνεχίζουμε να αποκλείουμε τους άριστους μαθητές της ιδιωτικής εκπαίδευσης, εκφράζοντας παράλληλα έντονο προβληματισμό για το πώς μαθητές με εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες εξασφαλίζουν θέση.

«Είναι ευρέως αποδεκτό», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ότι ο τρόπος εισδοχής φοιτητών και η ποιότητα των εισακτέων φοιτητών αποτελούν βασικά κριτήρια για τη διασφάλιση του επιπέδου ενός Πανεπιστημίου. Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι η μέθοδος εισαγωγής φοιτητών στα Δημόσια Πανεπιστήμια χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Όπως επίσης και ότι θα πρέπει τάχιστα να ολοκληρώσουμε τις τομές που έχει ανάγκη η Παιδεία του τόπου. Τομές που να συμβαδίζουν με τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Καταληκτικά, ο ΔΗΣΥ επαναφέρει τη θέση ότι πρέπει τάχιστα να συζητηθεί η πρόταση που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση για τον εναλλακτικό τρόπο εισδοχής στα πανεπιστήμια μαθητών των ιδιωτικών σχολείων, η αναβολή της οποίας οφείλεται, όπως ισχυρίζεται, στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ανάγκη για αλλαγές
Προβληματισμό για τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων Εξετάσεων εξέφρασε χθες, με σχετική ανακοίνωσή της, και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Μέσης Εκπαίδευσης Κερύνειας, η οποία κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να προβληματιστεί για την ανάγκη ριζικών αλλαγών στην παρεχόμενη εκπαίδευση.

Αυτό πρέπει να ανησυχήσει πάρα πολύ, τόσο το αρμόδιο Υπουργείο όσο και τις πρυτανικές Αρχές των δημοσίων πανεπιστημίων, σημειώνει η Ομοσπονδία, ενώ εκφράζεται παράλληλα και η ανησυχία για το γεγονός ότι παρ’ όλο το διάβασμα και την προσπάθεια, τα αποτελέσματα των Εξετάσεων δεν είναι ικανοποιητικά, ενώ το σύστημα παρέχει προσωρινές γνώσεις.

«Όλα τα πιο πάνω αποδεικνύουν την ανάγκη ριζικών αλλαγών στην παρεχόμενη Παιδεία: αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας, στη διδασκόμενη ύλη, στους διδάσκοντες και στα ίδια τα σχολεία. Αλλαγών που θα δώσουν στα παιδιά μας τη σωστή μόρφωση με τα σωστά αποτελέσματα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Συνάντηση ΑΚΕΛ με γονείς
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης είχε, χθες το πρωί, ο επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, με κεντρικό θέμα τις προωθούμενες αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, τον διαχωρισμό των Παγκυπρίων Εξετάσεων, όπως επίσης και την αλλαγή στον τρόπο λειτουργία των δημόσιων σχολείων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι ήδη η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ, για διαφορετικούς λόγους έχουν προειδοποιήσει ότι τον Σεπτέμβρη θα υπάρξουν σοβαρές αναταραχές στο εκπαιδευτικό σύστημα, λόγω ακριβώς αυτών των προωθούμενων αλλαγών.

Ο κ. Χριστοφίδης επισήμανε, ωστόσο, ότι «το Υπουργείο Παιδείας έχει φέρει ένα σύνολο κανονισμών 160 σελίδων για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, ζητώντας από την αρμόδια Επιτροπή Παιδείας της Βουλής να τους συζητήσει και να τους εγκρίνει σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι παρατηρείται μία προσπάθεια της Κυβέρνησης, μέσω αυτών των κανονισμών, να επιβάλει χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς οποιονδήποτε σοβαρό διάλογο, ένα σύστημα με εξετάσεις ανά τετράμηνο στο γυμνάσιο και στο λύκειο, το οποίο θα μετατρέψει τα σχολεία μας σε βιομηχανία εξετάσεων και θα ενισχύσει την παραπαιδεία.

«Αυτό θεωρούμε ότι, ειδικά για τα παιδιά που έχουν ιδιαίτερες αδυναμίες, που προέρχονται από ένα υποβαθμισμένο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, θα είναι καταστροφικό και θα σπρώξει αυτά τα παιδιά στην πορεία εξόδου από το εκπαιδευτικό σύστημα, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Προειδοποιούν οι γονείς
Από πλευράς της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, ο Πέτρος Κουλέρμος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του που το Γραφείο Παιδείας του ΑΚΕΛ αποδέχτηκε την πρόσκλησή τους για συζήτηση ενός θέματος της Παιδείας, το οποίο ταλανίζει τον τελευταίο καιρό τον τόπο, τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουλέρμος, η Συνομοσπονδία Γονέων διαφωνεί κάθετα με τη φιλοσοφία με την οποία το Υπουργείο προσεγγίζει το όλο ζήτημα των εξετάσεων ανά τετράμηνο, ενώ προειδοποίησε καταληκτικά το Υπουργείο Παιδείας, ότι δεν θα ανοίξει τα σχολεία τον Σεπτέμβριο, εάν δεν μπουν σε έναν επί της ουσίας διάλογο να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα