Με πακέτο εισηγήσεων στη Βουλή

Αβ. Νεοφύτου: Σήμερα προτάσεις για πολλαπλές συντάξεις και αύριο για φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας
Ά. Κυπριανού: Ξέσπασμα ενός «κακοφανισμένου» παιδιού, γιατί δεν έγινε το δικό του

Συνεχίσθηκε και χθες η σεναριολογία αναφορικά με τις προτάσεις που προτίθεται να καταθέσει στην αυριανή κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, για εξ ολοκλήρου κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας με παράλληλη περικοπή αντίστοιχου ποσού από τις ανελαστικές κρατικές δαπάνες, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου,

Μιλώντας πάντως στους δημοσιογράφους χθες ο κ. Νεοφύτου,

ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπία του ΚΕΒΕ, είπε ότι το κόμμα του θα καταθέσει στη σημερινή σύνοδο της Ολομέλειας της Βουλής προτάσεις για κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων και την εξίσωση του ορίου συνταξιοδότησης των κρατικών αξιωματούχων με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Πρόσθεσε ότι αύριο στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών θα καταθέσει και τις προτάσεις του για τον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφόρηση, το οικονομικό επιτελείο του ΔΗΣΥ από την περασμένη Δευτέρα ξεσκονίζει τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2016, με στόχο να εξοικονομηθούν κονδύλια από κρατικές δαπάνες, ώστε να επιτευχθεί η εισήγηση του Προέδρου του κόμματός τους, χωρίς να υπάρξουν δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Μεταξύ άλλων εξετάζονται προτάσεις για κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων και το θέμα της εξίσωσης του ορίου συνταξιοδότησης των κρατικών αξιωματούχων με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, προτάσεις που, όπως δήλωσε ο κ. Νεοφύτου, θα θέσει στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας του σώματος.

Συντάξεις στα 65 για αξιωματούχους
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «είναι και δικαιολογημένα στην κοινωνία και εύλογο ερώτημα γιατί ο "καλουπτσιής" να παίρνει σύνταξη στα 65 και ο Βουλευτής και ο Υπουργός στα 60».

Ο κ. Νεοφύτου κατέστησε σαφές όμως, ότι τα μέτρα αυτά δεν θα επιλύσουν το δημοσιονομικό ζήτημα και είναι ανεξάρτητα από τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας.

Για τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα προσέλθει στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών την Παρασκευή «με ένα πακέτο εισηγήσεων», χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Εμείς», συνέχισε, «έχουμε διάφορα σενάρια, γιατί ήδη βρισκόμαστε στον έβδομο μήνα του 2016 και πρέπει κάποιος να το υπολογίσει. Αυτές οι συνολικές μας προτάσεις μιλούν για το ενδεχόμενο (να εφαρμοστούν) από την 1η Ιανουαρίου του 2017».

ΑΚΕΛ: Δογματική η προσέγγιση της Κυβέρνησης
Αν η Κυβέρνηση θέλει πραγματικά τη συναίνεση, θα πρέπει να λάβει υπόψη της και τις απόψεις των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων, δήλωσε από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας.

«Η Κυβέρνηση έχει τη δική της προσέγγιση. Επιμένει πεισματικά, δογματικά θα έλεγα, στη δική της προσέγγιση και έχει την απαίτηση όλα τα πολιτικά κόμματα να διαφοροποιήσουν τη στάση τους και να στηρίξουν τη δική της πρόταση, γιατί θεωρεί ότι αυτή είναι σωστή», είπε ο κ. Κυπριανού.

Όπως είπε, το θέμα της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας συζητείται εδώ και τέσσερα χρόνια, ίσως και περισσότερο, με τα πολιτικά κόμματα να έχουν διατυπώσει στην πλειοψηφία τους την άποψη ότι θα πρέπει να επιβληθεί η κλιμακωτή φορολογία.

«Τώρα λέει ο κ. Νεοφύτου ότι θα πρέπει να απαλλαγούμε από τη φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας. Στα δικά μου τα αφτιά ηχεί ως ένα ξέσπασμα ενός "κακοφανισμένου" παιδιού, γιατί δεν έγινε το δικό του -και δεν μπορεί να λειτουργεί η πολιτική ζωή του τόπου με αυτό τον τρόπο- και να βρούμε τρόπο να κόψουμε από τις ανελαστικές δαπάνες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε γιατί προχώρησε η Κυβέρνηση σε περικοπές από τον τομέα της υγείας ή από τη δασοπυρόσβεση, αν υπήρχαν ανελαστικές δαπάνες να περικοπούν, και είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει αυτά τα πράγματα και γιατί ενώ για τριάμισι χρόνια είχαν ένα προσανατολισμό ως Κυβέρνηση, ξαφνικά και αιφνιδίως σκέφτηκαν κάτι διαφορετικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα