Ώρα μηδέν για το ΓεΣΥ

Την τρίτη βδομάδα του Ιούλη θα συνεδριάσουν για το θέμα οι πολιτικοί αρχηγοί
Σε εξέλιξη βρίσκεται η νομικοτεχνική μελέτη του νομοσχεδίου για το σύστημα υγείας

Την τρίτη βδομάδα του τρέχοντος μηνός αναμένεται να συγκληθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αναφορικά με το Γενικό Σχέδιο Υγείας, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πολίτη», χθες το μεσημέρι, αναφορικά με

τα επόμενα βήματα στο ΓεΣΥ, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Όπως ο ίδιος δήλωσε, αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη νομικοτεχνική μελέτη του νομοσχεδίου για το ΓεΣΥ καθώς και για τα εργασιακά ζητήματα επί του θέματος. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει ειπωθεί από κύκλους του Προεδρικού πως λαμβάνουν χώραν όλα όσα πρέπει, ώστε να επιτραπεί η εφαρμογή οδικού χάρτη, ο οποίος θα οδηγήσει στην εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Εξάλλου, σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «μετά τη διαδικασία συγκρότησης του νέου νομοθετικού Σώματος και όπως πρόσφατα είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει προσωπικά τη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας της Υγείας, σε συνεργασία πάντα με τον Υπουργό Υγείας».

Απαράδεκτη στάση
Για απαράδεκτη στάση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, η οποία καθυστερεί την έναρξη του διαλόγου για ολοκληρωμένη εφαρμογή του ΓεΣΥ, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, η Συμμαχία Πολιτών. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα, το κόμμα υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσα σε ένα χρόνο δεσμεύτηκε δύο φορές για σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών για το ζήτημα και την αγνόησε.

«Ο Ιούνιος του 2016 πέρασε, που είχε δεσμευτεί ο κ. Αναστασιάδης να συγκαλέσει σύσκεψη αρχηγών για το ΓεΣΥ. Για ποιο έτος μιλούσε τελικά ο Πρόεδρος; Μήπως αναμένει, όπως και με το παράδειγμα των Κυπριακών Αερογραμμών, να οδηγηθεί ο τομέας της Δημόσιας Υγείας μας σε αργό θάνατο, για να μας φέρει ως "λύση" την πλήρη ιδιωτικοποίησή του;», διερωτάται μέσω της ανακοίνωσης το κόμμα.

Τέλος, η Συμμαχία Πολιτών κάνει λόγο για άμεση σύγκληση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων για το ΓεΣΥ, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα του κόμματος να καταθέσει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο υλοποίησής του.

Κρούουν τον κώδωνα
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, σχετικά με την υπερπληρότητα της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η συντεχνία των γιατρών αναφέρεται ότι η Μ.Ε.Ν.Ν. του Μακάρειου Νοσοκομείου δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, ανάμεσα στα υπόλοιπα νοσοκομεία που εμφανίζουν υπερπληρότητα, καθώς δεν σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετούν τόσο μεγάλο όγκο πληθυσμού.

Εκτός αυτού, το ιατρικό συνδικάτο καταγγέλλει ότι η ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για πρόσληψη 28 γιατρών δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς «δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ειδικοί γιατροί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τους σύγχρονους όρους εργασίας, και τα νοσοκομεία δεν έχουν προχωρήσει σε κανένα αναπτυξιακό έργο παρά τις εξαγγελίες».

Η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει, τέλος, πως η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που η Πολιτεία οφείλει να προασπίσει και να προάγει, αλλά την περίοδο που διανύουμε βιώνουμε την πλήρη εγκατάλειψη από πλευράς Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα