Φοινικόδεντρα - Προειδοποιήσεις για μόλυνση και κινδύνους

Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε σχέση με τη μόλυνση φοινικόδεντρων, προειδοποιεί Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια καθώς και ιδιοκτήτες, το Τμήμα Γεωργίας.

Σε ανακοίνωση του το Τμήμα, αναφέρει ότι είναι ενδεχόμενη η προσβολή φοινικόδεντρων των ειδών Phoenix dactylifera (χουρμαδιά) και Phoenix canariensis (κανάριοι φοίνικες), από το σκαθάρι κόκκινο ρυγχωτό κάνθαρο (Rhynchophorus ferrugineus) και ενδέχεται να οδηγήσει στην πτώση τους και να αποτελέσει κίνδυνο για

πρόκληση ατυχημάτων.

Ενδεικτικά συμπτώματα της προσβολής είναι:

(α) η παρουσία προνυμφών, ενήλικων εντόμων ή κουκουλιών στο δέντρο (ή ακόμη στο έδαφος),(β) περιφερειακά φαγώματα των φύλλων σε σχήμα L,(γ) απώλεια ή ασύμμετρη ανάπτυξη των φύλλων στο κέντρο της κόμης,(δ) κάμψη της κόμης,(ε) κάμψη των εξωτερικών φύλλων σε σχήμα ομπρέλας,(στ) οπές διαμέτρου σχεδόν ½ εκατοστού στη βάση των φύλλων ή στο κορμό,(η) έκκριση υγρών από τον κορμό και(θ) καθολική ξήρανση των φύλλων.

Καλούνται οι ιδιοκτήτες φοινικόδεντρων των προαναφερόμενων ειδών να προβαίνουν στον απαραίτητο έλεγχο για τυχόν εντοπισμό συμπτωμάτων και να εφαρμόζουν κατάλληλα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα προστασίας των φοινικιών.

Για αποφυγή ατυχημάτων, φοινικιές που η προσβολή τους βρίσκεται σε μη ανατρέψιμο στάδιο ή προκλήθηκε χαμηλά στον κορμό (έκκριση υγρών), ή που έχουν πάρει επικίνδυνη κλίση, θα πρέπει να κόπτονται και να απορρίπτονται σε ενδεικνυόμενο χώρο απόρριψης, αφού προηγουμένως ληφθούν μέτρα για παρεμπόδιση της διασποράς του εντόμου κατά τη μεταφορά.

Επισημαίνεται ότι, βάσει του περί Δασών Νόμου του 2012, απαιτείται σχετική άδεια από το Τμήμα Δασών για την κοπή των φοινικιών των ειδών Phoenix dactylifera και Washigtonia filifera των οποίων η έμφλοια διάμετρος του κορμού τους σε ύψος 130 εκ. πάνω από το έδαφος είναι μεγαλύτερη από 140 εκ.

Περισσότερες οδηγίες για το έντομο αυτό, τα συμπτώματα της προσβολής του και τον τρόπο αντιμετώπισής του βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας.

Για οποιεσδήποτε επιπρόσθετες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα κατά τόπους Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία ή με τους Κλάδους Προστασίας Φυτών και Μελισσοκομίας και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και Ελέγχου Ποιότητας του Τμήματος Γεωργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα