Φικάρδου 2015: Tαξιδεύοντας ... στα μονοπάτια της Παράδοσης

Για τρίτη χρονιά η κοινότητα Φικάρδου σας προσκαλεί να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο και να περιηγηθείτε στα μονοπάτια της παράδοσης μέσα από αυτή τη φιλανθρωπική εκδήλωση.

Τα παραδοσιακά κτίσματα του χωριού θα ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους για ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Περπατώντας στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια του χωρίου όπου εκεί θα μπορείτε να δοκιμάσετε και να παρακολουθήσετε τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής ντόπιων εδεσμάτων , κρασιού, ζιβανίας καθώς και διαφόρων χειροτεχνημάτων και υφαντών.

Στον

Ληνό θα μπορείτε να δείτε πως έφτιαχναν το κρασί, πως πατούσαν τα σταφύλια και θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε μέρος στη διαδικασία. Σε άλλα σπίτια του χωριού, θα μπορείτε να δείτε πως γίνεται η απόσταξη ζιβανίας , πως κατασκευάζεται ο ππαλουζές , ο σουτζούκος , ο τραχανάς ,το χαλούμι και πως ζυμώνονται και φουρνίζονται τα ψωμιά σε παραδοσιακό φούρνο. Πιο κάτω θα μπορείτε να δείτε πως φτιάχνονται τα υφαντά στον αργαλειό και διάφορα κεντήματα. Επίσης, στα στενά του χωρίου ο επισκέπτης θα μπορεί να ξεκουραστεί στο παραδοσιακό καφενείο όπου θα σερβίρεται καφές της χόβολης. Σε κάποια σημεία θα πωλούνται σουβλάκια και λουκουμάδες. Στο κτίριο του παλιού σχολείου θα γίνεται προβολή ταινίας με την ιστορία του χωρίου για τους επισκέπτες .

Θα υπάρχει Παντοπωλείο όπου θα διατίθενται παραδοσιακά προϊόντα προς πώληση για ενίσχυση του σκοπού της εκδήλωσης.

Όλες οι δραστηριότητες θα γίνονται από έμπειρους στο κάθε είδος εθελοντές στους οποίους η κοινότητα εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της.

Όλα τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Πληροφορίες τηλ. 96894696

Γενικές πληροφορίες

Αρχαίο Μνημείο Φικάρδου – Αρχιτεκτονική Κληρονομία

Ολόκληρο το χωρίο Φικάρδου είναι κηρυγμένο Σε Αρχαίο Μνημείο . Είναι ο μοναδικός αυθεντικός Οικισμός παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ορεινών περιοχών γι΄αυτό και έχει κηρυχθεί το 1985 από το Τμήμα αρχαιοτήτων, Αρχαίο Μνημείο. Ένα από τα κτίρια , η οικία Κατσινιώρου έχει βραβευτεί από την UNESCO για την αυθεντική συντήρηση της, και χρησιμοποιείται ως αγροτικό μουσείο . Επίσης η οικία Αχιλλεή με έξοδα του ιδρύματος Λεβέντη έχει συντηρηθεί και χρησιμοποιείται ως μουσείο πρότυπου κατοικίας ορεινών περιοχών. Άλλα κτίσματα του χωρίου που αξίζει ο επισκέπτης να δει είναι η εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου που η σημερινή της μορφή χρονολογείται με επιγραφή στα 1754. Καλή περιδιάβαση !!!

Keywords
Τυχαία Θέματα