Φαίνεται ότι στον Τράχωνα υπάρχει 3ος ομαδικός τάφος

Στοιχεία που συγκλίνουν σε ύπαρξη τρίτου ομαδικού τάφου στον Τράχωνα επεξεργάζεται η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους με το μέλος της ε/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή Νέστορος Νέστορος να δηλώνει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το τρίτο σημείο δεν φαίνεται να έχει σχέση με τη συλλογή των νεκρών της περιοχής.

Ο κ. Νέστορος αναφέρθηκε στο τρίτο σημείο, στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, κατά την οποία το σώμα ενημερώθηκε για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των αγνοουμένων και την εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ.

Ο

Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία είπε ότι τα προβλήματα στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων είναι είναι γνωστά, προσθέτοντας ότι αναμένεται από την Τουρκία να συνεργαστεί και ειδικά μετά τις τελευταίες δηλώσεις να συνεργαστεί και να δοθούν σύντομα απαντήσεις στους συγγενείς των αγνοουμένων που περιμένουν για 41 χρόνια.

Ο κ. Φωτίου στάθηκε στο θέμα της μετακίνησης των οστών, που ακόμα προκαλεί τεράστιο πόνο στους συγγενείς, όπως σημείωσε.

Αναφέρθηκε στις θετικές οι εξελίξεις στον Τράχωνα, σημειώνοντας ότι με τα όσα έχουν λεχθεί τελευταία από τ/κ πλευράς αναμένουμε ότι ο αριθμός των ερευνών στις στρατιωτικές ζώνες θα αυξηθεί, επειδή όπως είπε με μία – δύο άδειες το χρόνο η διερεύνηση δεν μπορεί να προχωρήσει αποτελεσματικά.

Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για να ενισχυθεί περαιτέρω το ερευνητικό έργο με ενίσχυση του κλιμακίου έρευνας ενώ άρχισε η ψηφιοποιήση των φακέλων σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και η δημιουργία μίας τράπεζας δεδομένων, στην οποία περιληφθούν το ανακριτικό έργο, οι μαρτυρίες και οι πληροφορίες που μέχρι σήμερα δεν αξιολογήθηκαν σωστά.

Ο Επίτροπος Προεδρίας αναφερόμενος στο θέμα της ενίσχυσης της φροντίδας προς τους γονείς και συζύγους συζύγων των αγνοουμένων και πεσόντων της τουρκικής εισβολής και ετοιμάζεται ότι το γραφείο του σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας σημείωμα στο οποίο θα περιλαμβάνονται όσοι έχουν ανάγκη την πρόσθετη βοήθεια, ώστε η βοήθεια να είναι στοχευμένη.

Το μέλος της ε/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή ανέφερε ότι σήμερα Τετάρτη, είναι η τρίτη μέρα εκσκαφών στο η σημείο 2 στον Τράχωνα, στο οποίο έχουν εντοπιστεί οστά και καταβάλλεται προσπάθεια οριοθέτησης του χώρου ταφής, που είναι σε ένα κοίλωμα.

Εξήγησε ότι για την ταφή αυτών των αγνοουμένων έχει μεταφερθεί χώμα από άλλο σημείο.

Ο κ. Νέστορος συνεχίζοντας είπε ότι από Τ/κ υπάρχει πληροφορία για τρίτο σημείο στην ίδια περιοχή, η οποία συγκλίνει με παρόμοια πληροφορία από δική μας πηγή και διερευνάται κατά πόσο οι συγκλίνουσα πληροφόρηση αφορά το ίδιο σημείο.

Ο κ. Νέστορος διευκρίνισε ότι από την πληροφόρηση φαίνεται ότι το τρίτο σημείο δεν έχει να κάνει με την περισυλλογή των νεκρών του Τράχωνα, ή της Ομορφίτας, ή της Νεάπολης.

Οπως αναφέρθηκε στη συνεδρία στο σημείο 3 φαίνεται να υπάρχει συρματόσχοινο το οποίο οριοθετούσε δρόμο.

Ερωτηθείς γιατί η διαδικασία ταυτοποίησης καθυστερεί, ο κ. Νέστορος είπε ότι υπάρχει έλλειψη χώρου, καθώς τα τελευταία χρόνια οι υποθέσεις ανάλυσης ήταν ανάμεικτες.

Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για εξασφάλιση άλλου χώρου μέσα στο εργαστήρι ώστε οι υποθέσεις με ανατομικούς σκελετούς να τρέξουν πιο γρήγορα και να υπάρξουν αποτελέσματα νωρίτερα του ενάμισι και δύο ετών που αναμένουν οι συγγενείς.

Εξήγησε περαιτέρω ότι το πρόβλημα εστιάζεται στο χώρο και στις πολύ δύσκολες υποθέσεις των ανάμεικτων οστών εκ των οποίων 30% με 40% δεν εξάγεται γενετικό αποτέλεσμα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά αφού δήλωσε τη στήριξη της Επιτροπής στις προσπάθειες της Κυβέρνησης, ανέφερε ότι και η Βουλή από όλα τα βήματα που έχει στη διάθεση της απαιτεί και επιμένει σε εντατικοποίηση των πιέσεων προς την Τουρκία ώστε να ανοίξει χώρους που έχουν ταφεί αγνοούμενοι ή πληροφόρηση για τις μετακινήσεις οστών.

Συνεχίζοντας είπε πως πρέπει να αυξηθούν οι προσπάθειες συλλογής πληροφοριών και να επαναξιολογηθούν οι συλλεχθείσες πληροφορίες που βρίσκονται στα αρχεία.

Σημείωσε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι έχει αναβαθμιστεί το πρωτόκολλο για τη διαδικασία ανθρωπολογικής ανάλυσης στο πλαίσιο της ταυτοποίησης των οστών.

Εξέφρασε ικανοποίηση για τις διαδικασίες εντοπισμού οστών όμως ανέφερε είναι αποκαρδιωτικό και απάνθρωπο για τους συγγενείς να αναμένουν ένα και ενάμισι χρόνο για να πάρουν τα τελικά αποτελέσματα των ανθρωπολογικών αναλύσεων.

Σε ό,τι αφορά τη φροντίδα των γονέων και συζύγων αγνοουμένων και πεσόντων, η κ. Κουκουμά είπε ότι οι διαδικασίες για παροχή φροντίδας είναι χρονοβόρες.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι άμεσης στήριξης, επειδή η χρονοβόρος διαδικασία μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ίδια τους τη ζωή.

Η κ. Κουκουμά σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία δεν σεβάστηκε την απόφαση του ΕΔΑΔ για καταβολή αποζημίωσης. Πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει η μελέτη για τη δημιουργία μηχανισμού για το διαμοιρασμό της αποζημίωσης, διατυπώνοντας τη θέση ότι οι διαδικασίες πρέπει να προωθηθούν άμεσα ώστε η Δημοκρατία να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να υλοποιήσει την απόφαση του ΕΔΑΔ στην 4η Διακρατική κατά της Τουρκίας, ώστε η Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, της οποία μέχρι της παρούσης αρνείται επίμονα να υλοποιήσει.

Ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται την όποια πληροφόρηση σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις μαζικών τάφων.

Πρόσθεσε ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως και από τη διεθνή δραστηριότητα της Βουλής ώστε η Τουρκία να δώσει τις πληροφορίες που χρειάζονται ώστε να ταυτοποιηθούν όλοι οι νεκροί αγνοούμενοι.

Σε σχέση με τη φροντίδα, είπε ότι με παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα επανέλθει, ως απόφαση το σχέδιο που απέσυρε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι από την ενημέρωση της Επιτροπής φαίνεται ότι ο ρυθμός των εκταφών είναι πάρα πολύ αργός. Προσθέτοντας ότι πρόβλημα προκαλεί η άρνηση της Τουρκίας να ανοίξει τα αρχεία της και να δώσει πληροφορίες και να δώσει άδεια για εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες.

Ο κ. Βαρνάβα συνεχίζοντας είπε πως η Επιτροπή Προσφύγων συμπέραινε ότι Τ/κ που γνωρίζουν είναι πολύ επιφυλακτικοί να δώσουν πληροφορίες.

Σημείωσε επίσης ότι δοθέντος ότι αυτοί που γνωρίζουν είναι προχωρημένης ηλικίας εάν δεν εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες πληροφορίες από αυτές η κατάσταση θα φτάσει σε αδυναμία να εντοπιστούν όλοι οι τάφοι.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να θέτει επιτακτικά το θέμα στον Τ/κ ηγέτη στο πλαίσιο των συνομιλιών.

Σε ότι αφορά τη φροντίδα προς του συζύγους και γονείς αγνοουμένων είπε ότι η πολιτεία πρέπει να δείξει την απαιτούμενη συμπαράσταση ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην διαβιούν σε πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα