Έξυπνες Πόλεις και Κοινότητες

Ήδη από το 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας ανέλαβε την πρωτοβουλία για «Έξυπνες Πόλεις και Κοινότητες». Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αξιοποίηση πόρων για την οικονομική ανάπτυξη και ολοκλήρωση στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των τεχνολογιών της πληροφορίας και επικοινωνίας στις πόλεις.

Οι συμπράξεις είναι τοπικού χαρακτήρα, μεταξύ των επιχειρήσεων, των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας.

Οι «Έξυπνες πόλεις» είναι ουσιαστικά ένας νέος τρόπος αστικής διακυβέρνησης και διαχείρισης, στον οποίον, οι ψηφιακές τεχνολογίες θα

παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Επίσης, με τη χρήση της τεχνολογίας εκπέμπουν λιγότερους ρύπους, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος.

Γιατί όμως ένας δήμος να ασχοληθεί με αυτή την πολιτική;

Πρώτα απ’ όλα η εφαρμογή τεχνολογιών με ένα συμμετοχικό σύστημα, δημιουργεί μια μεγάλη «αγορά», που είναι σε θέση να συμβιβάσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, τις επιδιώξεις των εταιρειών, την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη.

Ο στόχος είναι να έρθουν σε επαφή οι ενδιαφερόμενοι φορείς και να ευνοείται η δημιουργία νέων καινοτόμων σχεδίων και αναπτύξεων, που να καθιστούν την πόλη με βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Αυτό είναι απαραίτητο αφού μια αρχική επιτυχία θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για την περαιτέρω προσέλκυση εταίρων, την κινητοποίηση κεφαλαίων, και την έναρξη της εφαρμογής των έργων.

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η χρηματοδότηση των έργων. Κάθε φορέας που συμμετέχει σε ένα έργο, συμμετέχει κατ’ αναλογία και στο κεφάλαιο για την εκτέλεση του. Με τον τρόπο αυτό τα έργα εκτελούνται συνεταιριστικά, όπου ο κάθε φορέας υλοποιεί μια επιδίωξη του με μικρότερο κεφάλαιο. Σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, με αυτό το τρόπο ο δήμος επιδιώκει να αναπτύξει εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης και να που βασίζεται λιγότερο στις δημόσιες επιχορηγήσεις.

Το Άμστερνταμ αποτελεί ένα καλό παράδειγμα όπου ήδη εφαρμόζεται από το 2009 η πολιτική της «Έξυπνης Πόλης». Στα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας της ολοκληρώθηκαν 43 έργα και δημιουργήθηκαν 800 θέσεις εργασίας. Για τα έργα συνεργάστηκαν, 71 εταίροι.

Η πολιτική των «Έξυπνων πόλεων» θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Κύπρο.

Μέσα από διαδικτυακή δημοτική πύλη μπορούν να προσφέρονται διάφορες υπηρεσίες όπως:

Σύστημα αιτημάτων και παραπόνων

Οι πολίτες μέσω της εφαρμογής θα μπορούν να διαβιβάζουν αιτήματα και παράπονα απ’ ευθείας στη δημοτική αρχή που θα το χειριστεί. Ο δημότης θα μπορεί να παρακολουθεί την πρόοδο του αιτήματος του, να επισυνάπτει οτιδήποτε σχετίζεται με το αίτημα του, ενώ το αίτημα θα μπορεί να επιστρέφεται για απάντηση ερωτημάτων ή διευκρινίσεων που πιθανό να ζητηθούν. Το πλεονέκτημα για το δημότη θα είναι η ταχύτητα στη διαβίβαση, η μείωση των ουρών στις δημοτικές υπηρεσίες, η διαφάνεια αφού θα παρακολουθεί την πρόοδο του αιτήματος. Ο δήμος θα μπορεί να ομαδοποιεί τα αιτήματα και τα παράπονα και ανάλογα να παίρνει αποφάσεις, θα μειωθεί η χρήση χαρτιού και άλλων γραφικών, μείωση χώρου αρχείων και θα βελτιωθεί η παραγωγικότητα του προσωπικού.

Ευρετήριο αποφάσεων συλλογικών οργάνων

Όλες οι δημοτικές αποφάσεις θα καταχωρούνται σε ηλεκτρονικό αρχείο και έτσι ανά πάσα στιγμή θα μπορεί κάποιος να τις αναζητήσει. Με τον τρόπο αυτό θα κερδίζεται χρόνος, η πληροφόρηση θα είναι προσβάσιμη σε όλους και θα υπάρχει διαφάνεια.

Συζητήσεις (forum)

Στη διαδικτυακή πύλη μπορεί να δημιουργηθεί σελίδα ανοιχτού διαλόγου που δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να συμμετάσχουν στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικής και δράσεων της πόλης τους. Οι εισηγήσεις θα συγκεντρώνονται και θα λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό των πολιτικών και δράσεων. Με τον τρόπο αυτό, η κάθε εισήγηση μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικότητα, συμβάλλοντας στην συλλογικότητα των αποφάσεων και την ενασχόληση των πολιτών με τα κοινά προβλήματα.

Τηλεπρόνοια

Δημιουργία δικτυού τηλεπρόνοιας, χρησιμοποιώντας υποδομές τηλεματικής, που λειτουργούν στο Δήμο, για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, άτομα με χρόνιες παθήσεις κλπ).

Πληροφορίες για την κυκλοφοριακή κατάσταση στους δρόμους

Δημιουργία συστήματος πληροφόρησης για την κυκλοφοριακή κατάσταση στην πόλη και πρότασης εναλλακτικών δρομολογίων. Επίσης, μπορεί να παρακολουθείται ο στόλος των αστικών λεωφορείων με αποτέλεσμα την άμεση ενημέρωση των πολιτών για την κυκλοφοριακή κίνηση. Η εφαρμογή αυτή μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.

Δωρεάν Ασύρματο Δίκτυο internet

O στόχος είναι να παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στο internet σε όλους τους πολίτες σε όλη την έκταση του δήμου.

Εφαρμογή για τις ειδήσεις του Δήμου

Η εφαρμογή ροής ειδήσεων του δήμου μπορεί να περιλαμβάνει την αποστολή μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο του δημότη για ενημέρωση π.χ. μιας απόφασης του Δήμου.

Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης

Αξιοποιώντας την εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μπορεί να δημιουργηθεί πλατφόρμα η οποία να δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να βελτιώσουν, μέσω διαδραστικών ψηφιακών μαθημάτων τις δεξιότητές τους, στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Εκτός της διαδικτυακής δημοτική πύλης, οι δήμοι σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς μπορούν να αναπτύξουν συνεργασίες για τη μείωση των ρύπων στο περιβάλλον.

Στις δημόσιες συγκοινωνίες θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να κυκλοφορούν μικρά ηλεκτρικά βαγόνια (τραμ), το οποία θα μειώσουν τους ρύπους των καυσίμων, αλλά θα συμβάλουν και στην άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Στα πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν λαμπτήρες που να είναι συνδεδεμένοι με φωτοβολταικά για εξοικονόμηση ενέργειας και χρήματος.

Τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι;

Είναι γεγονός ότι κάτω από την ομπρέλα της έξυπνης πόλης εντάσσονται όλες οι καινοτόμες πρωτοβουλίες που θα ήθελε κάποιος δήμος να αναλάβει και να χρηματοδοτήσει με κοινοτικά κονδύλια. Η συγκρότηση όμως μίας τέτοιας πρότασης, με ολοκληρωμένα μάλιστα χαρακτηριστικά, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για τα λόγο αυτό, οι δήμοι θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την εφαρμογή της πολιτικής των έξυπνων πόλεων. Η πολιτική αυτή δεν αφορά μόνο μεγάλους δήμους και ούτε είναι προνόμιο των δήμων που φιλοξενούν ερευνητικά κέντρα. Θα πρέπει όμως οι όποιες πρωτοβουλίες να μην είναι αποσπασματικές και να εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό.

Ο σχεδιασμός της έξυπνης πόλης είναι διαφορετικός ανάλογα με το μέγεθος, τις δυνατότητες αλλά και τη θέση του δήμου στο καταμερισμό της εργασίας. Μπορεί τα στοιχεία της ελκυστικότητας και της καλύτερης ποιότητας ζωής να είναι κοινά, αλλά είναι πασιφανές ότι ένας μητροπολιτικός δήμος θα προσπαθήσει να αναδείξει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του, τη στιγμή που ένας μικρότερος δήμος θα επικεντρωθεί περισσότερο στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη και την ανάδειξη των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων.

*Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας

Δημοκρατικό Κόμμα – αρ.8

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα