Εξαγγελία και δέσμευση ΠτΔ οδικού χάρτη με στόχο το ΓεΣΥ

Σειρά μέτρων που έχει στόχο τη δημιουργία του ΓεΣΥ, εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης για τα 3 χρόνια εσωτερικής διακυβέρνησης.

"Θέλω να σας διαβεβαιώσω, είναι πως μετά τις βουλευτικές εκλογές θα προχωρήσουμε σε μία σειρά εξαγγελιών που θα αντιμετωπίζουν με πραγματισμό τον επιθυμητό στόχο. Ένα στόχο που δεν είναι άλλος από την υποχρέωση του κράτους αλλά και το δικαίωμα των πολιτών να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσα από

την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας", είπε χαρακτηριστικά.

"Μετά τις εκλογές θα προχωρήσουμε σε διάλογο, θα καθορίσουμε οδικό χάρτη και χρονοδιάγραμμα μέχρι την πλήρη υλοποίηση του ΓεΣΥ", πρόσθεσε.

Αναλύοντας το έργο της εσωτερικής διακυβέρνησης για τη δημόσια υγεία, ο Πρόεδρος είπε ότι ο τομέας της υγείας, είναι χωρίς αμφιβολία, ένας από τους ζωτικότερους τομείς παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη, είναι χωρίς αμφιβολία ο τομέας της υγείας.

Δυστυχώς, είπε, αντικειμενικοί λόγοι όπως η οικονομική κρίση, και η εξ αυτής αλυσιδωτές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, τους εργοδότες αλλά και τους εργαζόμενους, δεν επέτρεψαν την επιδιωκόμενη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας.

Δεν είναι υποστελεχωμένα τα δημόσια νοσοκομεία

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία που καταρρίπτουν προβαλλόμενους ισχυρισμούς για υποστελέχωση των δημοσιων νοσηλευτηρίων.

Ανέφερε ότι το 2012, υπηρετούσαν 787 ιατρικοί λειτουργοί, ενώ το 2015 υπηρετούσαν 792.

Ως προς το νοσηλευτικό προσωπικό το 2012 υπηρετούσαν 3,393, ενώ το 2015 υπηρετούν 3,440.

Οι πιο πάνω αριθμοί αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, τόνιζε, αν ληφθεί υπόψη ότι ο αριθμός των ασθενών που εισήχθηκαν στα νοσοκομεία και τις πρώτες βοήθειες το 2015, ήταν παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς, μειωμένος κατά 52 χιλιάδες σε σχέση με ασθενείς που εισήχθησαν το 2012.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι ο προϋπολογισμός για το υπουργείο υγείας είναι μειωμένος κατά 300 εκατ. Ευρώ, ο Πρόεδρος είπε ότι το 2016 ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας ανερχόταν στα 542.9 εκ ευρώ, σε σχέση με 598,4 που ήταν το 2013.

Ξεκαθάρισε εξάλλου, ότι η μείωση της τάξης των 55,5 εκατ. ευρώ που παρουσιάζεται, αφορά ως επί το πλείστον τις μισθολογικές μειώσεις που αποφασίστηκαν το 2012 καθώς και εξοικονομήσεις λόγω καλύτερης διαχείρισης των οικονομικών πόρων και όχι τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Τα μέτρα για την υγεία

• Προς αναβάθμιση και διεύρυνση των παρεχομένων υπηρεσιών, αναθεωρήθηκε το σύστημα καθορισμού δικαιούχων για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια με την εφαρμογή εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων.

• Με τον εξορθολογισμό των διαδικασιών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, επιτεύχθηκε ενισχυμένη αποστολή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό σε τομείς που ήταν αδύνατη η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τα δημόσια νοσηλευτήρια.

• Εις όσες των υπηρεσιών αδυνατούσαν να προσφέρουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, παραχωρήθηκε στους ασθενείς το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής ιατρού ή ιατρικού κέντρου, με την επιδότηση συγκεκριμένου ποσού.

• Προς αποσυμφόρηση των καταλόγων αναμονής και μέσα από σωστή διαχείριση των πόρων, αγοράστηκαν υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα για μαγνητικές τομογραφίες.

• Προς αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, αναμένεται να λειτουργήσει εντός των επομένων μηνών στη Λευκωσία το κέντρο μαστού.

• Αναβάθμιση του περιφερειακού νοσοκομείου Κυπερούντας με τη δημιουργία πνευμονολογικής και φυματιολογικής κλινικής.

• Παρά τα προβλήματα των φαρμακευτικών υπηρεσιών έγινε κατορθωτή μέσα από την αναθεώρηση η μείωση τα τελευταία τρία χρόνια των τιμών βασικών φαρμάκων κατά μέσο όρο 11%.

• Αναβάθμιση περιφερειακών κέντρων υγείας.

• Μετά την πρόσφατη διαπίστωση στρεβλώσεων ως προς τις διαδικασίες χορήγησης φαρμάκων αποφασίστηκε η άμεση αναθεώρηση της πολιτικής έγκρισης φαρμάκων που παρέχονται από τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Τέλος ο Πρόεδρος είπε ότι τα υπαρκτά προβλήματα της υγείας δεν αντιμετωπίζονται ούτε με την ωραιοποίηση αλλά ούτε και με τον μηδενισμό. "Αντιμετωπίζονται με ολοκληρωμένη πολιτική, με συγκεκριμένα μέτρα και με καθορισμό οδικού χάρτη υλοποίησης".

Keywords
Τυχαία Θέματα