Παραδοχή ΠτΔ για την καθυστέρηση άσκησης ποινικών διώξεων

Στην παραδοχή ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην άσκηση ποινικών διώξεων λόγω πολυπλοκότητας των υποθέσεων, προέβη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά τη διάσκεψη Τύπου για τα 3 χρόνια εσωτερικής διακυβέρνησης.

Σε ότι αφορά τη καταπολέμηση της διαφθοράς, επεσήμανε, λήφθηκαν μέτρα ως αποτέλεσμα των οποίων καταχωρήθηκαν ποινικές διώξεις κατά διευθυντικών στελεχών και διοικητικών συμβούλων της Τράπεζας Κύπρου, ενώ οι έρευνες για την ίδια τράπεζα

συνεχίζονται για σωρεία άλλων αδικημάτων.

Ποινική δίωξη, πρόσθεσε, έχει καταχωρηθεί και κατά διευθυντικών στελεχών και διοικητικών συμβούλων της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ σε προχωρημένο στάδιο ευρίσκονται οι έρευνες σε σημαντικές υποθέσεις για τις οποίες αναμένεται η εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

"Αποτελεί γεγονός ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην άσκηση ποινικών διώξεων. Τούτο όμως οφείλεται στην πολυπλοκότητα των υποθέσεων, αλλά και στην απαιτούμενη δικαστική συνδρομή από τρίτες χώρες, καθώς και στην εκτέλεση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης συγκεκριμένων υπόπτων αξιωματούχων, προς λήψη περαιτέρω καταθέσεων και γενικότερα συγκέντρωση μαρτυρικού υλικού απαραίτητου για την στοιχειοθέτηση των υπό διερεύνηση αδικημάτων".

Στο στάδιο διερεύνησης η παροχή ρευστότητας προς Λαϊκή

Σημείωσε ότι στο στάδιο διερεύνησης ευρίσκεται και η παροχή ρευστότητας προς την Λαϊκή Τράπεζα από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) ύψους 9.5 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι ανακριτικές αρχές, είπε, προχώρησαν στη διερεύνηση διαφόρων καταγγελιών διαφθοράς στο δημόσιο, ημικρατικούς οργανισμούς, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και πιστωτικά ιδρύματα.

"Ως αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας που η κυβέρνηση επέδειξε με τα μέτρα που έχει υιοθετήσει και σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας οι υποθέσεις που διερευνώνται για αδικήματα που σχετίζονται με διαφθορά, δεκασμό λειτουργών και κατάχρηση εξουσίας υπέρ-διπλασιάστηκαν το 2015 σε σύγκριση με το 2014".

Το 2014, ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης, καταγγέλθηκαν και εξιχνιάστηκαν 10 υποθέσεις, ενώ το 2015 καταγγέλθηκαν 27 υποθέσεις και εξιχνιάστηκαν 24 υποθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα