Οι 5 πυλώνες για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας

Σε 5 πυλώνες στηρίζεται ο σχεδιασμός της μεταρρύθμισης στη Δημόσια Υπηρεσία. Τους πυλώνες ανέλυσε στη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης Τύπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα 3 χρόνια εσωτερικής διακυβέρνησης.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά την ριζική αλλαγή στο σύστημα προαγωγών: Για τις προαγωγές σε όλες τις μεσοδιευθυντικές και διευθυντικές εξετάσεις εισάγεται σύστημα μοριοδότησης το οποίο περιλαμβάνει γραπτές εξετάσεις, με μεγάλη βαρύτητα στην τελική αξιολόγηση για όλους τους υποψηφίους που πληρούν τα προαπαιτούμενα προσόντα.

Μόνο οι πρώτοι επιτυχόντες στις γραπτές εξετάσεις θα καλούνται
για προφορική εξέταση από την ΕΔΥ, με αναλογία 3 υποψήφιοι για κάθε κενή θέση.Η προφορική συνέντευξη θα διεξάγεται με δομημένο ερωτηματολόγιο το οποίο θα αρχειοθετείται, αλλά και με συγκεκριμένη μέθοδο και βαθμολογία, ούτως ώστε να αποτρέπεται η όποια αυθαιρεσία η πολιτική παρέμβαση.Με το νέο σύστημα ανέλιξης εισάγονται για πρώτη φορά αντικειμενικά κριτήρια επιλογής και ενώ αναγνωρίζεται η πείρα, καταργείται η αρχαιότητα ως το μόνο κριτήριο επιλογής.Δίνεται έτσι η ευκαιρία στους ικανούς αλλά ενδεχομένως νεότερους υπαλλήλους να διεκδικήσουν μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες, ανέλιξη σε θέσεις ευθύνης.Παράλληλα, τα σχέδια υπηρεσίας για το επιστημονικό προσωπικό διευρύνονται ουσιαστικά, ώστε να σταματήσουν να ‘φωτογραφίζονται΄ για προαγωγές υπάλληλοι οι οποίοι υπηρετούν σε συγκεκριμένα Τμήματα ή Υπηρεσίες. Θα δίδεται δηλαδή η ευκαιρία διεκδίκησης όλων των θέσεων προαγωγής σε πολύ περισσότερους ικανούς δημόσιους υπαλλήλους αλλά και ικανά στελέχη του ιδιωτικού τομέα.

Ο Πρόεδρος, επεσήμανε ότι οι θέσεις ευθύνης στο δημόσιο είναι ευαίσθητες και σημαντικές για την οικονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ασφάλεια και την επάρκεια του κράτους στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

Οι αλλαγές που προτείνει η Κυβέρνηση είπε είναι να διασφαλίζεται ότι σε αυτές τις θέσεις ευθύνης, θα ανελίσσονται οι καλύτεροι, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Ο δεύτερος Πυλώνας αφορά ένα νέο, σύγχρονο και μη ισοπεδωτικό σύστημα αξιολόγησης.

Ένα σύστημα το οποίο αξιολογεί το προσωπικό ανάλογα με την απόδοση του, με ασφαλιστική δικλείδα ότι δεν θα είναι όλοι εξαίρετοι, ότι δεν θα είναι όλοι το ίδιο.

Το σύστημα αξιολόγησης θα χρησιμοποιείται τόσο για την ανέλιξη του προσωπικού στις θέσεις προαγωγής, όσο και για την ανάπτυξη και κατάρτιση του. Οι πιο εργατικοί δημόσιοι υπάλληλοι θα επιβραβεύονται για τον ζήλο και την προσήλωση τους.

Τρίτος πυλώνας - κινητικότητα δημοσίων Υπαλλήλων

Ο τρίτος πυλώνας της μεταρρύθμισης αφορά την κινητικότητα των δημοσίων Υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. "Για να είμαστε συνεπείς - όχι μόνο με τους εργαζομένους αλλά και στους φορολογούμενους - οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τους εργαζόμενους εκεί που πραγματικά υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Δεν νοείται να είναι ακόμη ανέφικτο να χρησιμοποιηθεί σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες του δημοσίου, προσωπικό από ημικρατικούς οργανισμούς, οι οποίοι είτε έχουν κλείσει τον κύκλο τους και καταργούνται, είτε έχουν δει να μειώνεται σημαντικά ο όγκος εργασίας ή οι αρμοδιότητες τους", επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Ένα κράτος το οποίο σέβεται τα λεφτά των φορολογουμένων, είπε, οφείλει να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι που πληρώνονται από τον φορολογούμενο τυγχάνουν της βέλτιστης αξιοποίησης και ότι δεν γίνονται αβίαστα προσλήψεις για όποιες νέες ανάγκες προκύψουν.

Με τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, και με την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των προοπτικών ανέλιξης των εργαζομένων, υπάλληλοι Ημικρατικών Οργανισμών θα μπορούν να αποσπώνται στο δημόσιο αλλά και το αντίστροφο.

Διασφαλίζεται με τον τρόπο αυτό ότι η δημόσια υπηρεσία θα στελεχώνεται με βάση τις μεταβαλλόμενες ανάγκες.

Κατάργηση δημοσίων υπαλλήλων πολλών ταχυτήτων

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά την κατάργηση των δημοσίων υπαλλήλων πολλών ταχυτήτων. Μέσω του νόμου που η Βουλή ψήφισε για τους εκτάκτους αίρεται μια αδικία πολλών χρόνων που γινόταν εις βάρος μιας σημαντικής μερίδας υπαλλήλων, δημιουργώντας μάλιστα τεράστιο διοικητικό κόστος.

Παράλληλα διασφαλίζεται και η συμμόρφωση με τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού, τα συμβόλαια απασχόλησης των εκτάκτων μετατρέπονται αυτόματα σε εξαμηνιαίας διάρκειας.

Όσοι έκτακτοι συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν 24 μήνες απασχόλησης, θα δουν να τερματίζεται η αποκοπή του 10% του μισθού τους, ενώ για όσους έκτακτους ορισμένου χρόνου συμπληρώνονται 30 μήνες απασχόλησης και νοουμένου ότι θα έχουν καλή απόδοση, οι συμβάσεις τους θα μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου.

Ο πέμπτος πυλώνας αφορά το κρατικό μισθολόγιο.

Η νέα ρύθμιση διασφαλίζει την μισθολογική ανέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων, διασφαλίζοντας όμως ταυτοχρόνως ότι το ύψος του κρατικού μισθολογίου θα είναι σε τέτοιο ύψος που μπορεί να το αντέξει η οικονομία και οι φορολογούμενοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα