Ευρωβουλευτές λένε πως η ΕΕ άργησε στο ζήτημα προσφυγικού

Στην παραδοχή πως η ΕΕ άργησε να αντιληφθεί τη διάσταση της προσφυγικής κρίσης και να λάβει μέτρα, ήταν το συμπέρασμα που συνάχθηκε από το σύνολο των ομιλιών σε συνέδριο προέβη σήμερα ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ήταν ομιλητής σε συνέδριο στη Λευκωσία με τίτλο “Η Εξωτερική Πολιτική και η Ανθρωπιστική Βοήθεια της ΕΕ: Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή”.

Η ίδια παραδοχή ήρθε και δια στόματος των Ευρωβουλευτών Τάκη Χατζηγεωργίου και Ελίζας Βόζεμπεργκ.

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Λευκωσία

και Αθήνα, την Αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Κύπρο και την Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με χορηγό επικοινωνίας το ΚΥΠΕ.

Ο Επίτροπος Στυλιανίδης, στην παρέμβασή του, τόνισε ότι η κρίση είναι και ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια και χρειάζεται συντονισμένη παγκόσμια δράση. Ανέδειξε και το ρόλο της Κύπρου ως ένα νησί μόλις 70 χλμ μακριά από τη Λατάκια της Συρίας αλλά την ίδια ώρα και ευρωπαϊκό έδαφος.

Χαρακτήρισε το προσφυγικό ως τη μεγαλύτερη κρίση μετά το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, τονίζοντας ότι οι αριθμοί των προσφύγων φτάνουν σε πρωτάκουστα επίπεδα. Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, στη Συρία υπάρχουν 12-13 εκατομμύρια πρόσφυγες και εσωτερικοί μετανάστες και πρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους να παρασχεθεί η στοιχειώδης ανθρωπιστική βοήθεια δηλαδή φαγητό, νερό και απλές υποδομές.

Αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο έδαφος οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι εθελοντές και μίλησε για τις δικές του εμπειρίες όταν επισκέφθηκε διάφορες χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες αλλά και χώρες με εσωτερικούς μετανάστες.

Ο Επίτροπος Στυλιανίδης σημείωσε ότι η ίδια η Ευρώπη έχει τη δική της ιστορία και αυτή είναι ιστορία προσφύγων και άρα παρόμοια πρέπει να είναι και η προσέγγισή μας. Σημείωσε ακόμη ότι παρά τα εσωτερικά της προβλήματα και τις διαφορετικές προσεγγίσεις, η ΕΕ συμφωνεί για το ηθικό πλαίσιο διαχείρισης του ζητήματος.

Για το ρόλο της Κύπρου, ο Επίτροπος Στυλιανίδης ανέφερε ότι αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και μπορεί την ίδια ώρα να καταστεί και παράδειγμα που θα επιβεβαιώνει την συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων και αυτό, σημείωσε, δεν είναι ουτοπία και φαντασίωση.

Όπως σημείωσε ο Επίτροπος, οι εξτρεμιστές ισχυρίζονται ότι υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών και ότι οι διαφορετικές θρησκείες δεν μπορούν να συνυπάρξουν και η απάντηση μπορεί να δοθεί μέσω της Κύπρου. Αναφέρθηκε και στο διάλογο που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των δύο ηγετών στην Κύπρο λέγοντας ότι δημιουργούνται αισιόδοξες προοπτικές.

Είπε ότι η ίδια η κοινωνία των πολιτών, οι πολιτικές δυνάμεις και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο είναι πρωταγωνιστές αυτές της προοπτικής, μπορούν να επανενώσουν το νησί και να αποτελέσουν ένα θετικό παράδειγμα για όσους διεθνώς διατυπώνουν ακραίες τοποθετήσεις για μη δυνατότητα συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών.

Ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, στη δική του παρέμβαση, είπε ότι η κρίση είναι παγκόσμια και οι εικόνες που όλοι είδαμε με το πνιγμένο αγόρι στις ακτές της Τουρκίας γεννούν γεγονότα και ξεσηκώνουν κύμα συμπαράστασης.

Ανέφερε ότι οι εικόνες αλλά και οι εξελίξεις δημιουργούν μεγάλη ντροπή για όλους μας και πρέπει να αναδείξουμε για πρώτη ίσως φορά παγκοσμίως την ιδέα της σκέψης ότι η πολιτική μπορεί να είναι και ηθική.

Ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε ότι δεν συμφωνεί πως η ΕΕ πρέπει να εξελιχθεί σε ένα ακόμη στρατιωτικό προμαχώνα, τονίζοντας ότι η δύναμή μας είναι η ιδεολογία μας και η ΕΕ δεν πρέπει να καταστεί ένας τρίτος πόλος παγκόσμιας στρατιωτικής δύναμης.

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην Τουρκία, λέγοντας ότι μετά την Αραβική Άνοιξη ενδεχομένως να έχουμε ένα τουρκικό χειμώνα και αυτό δεν ξέρουμε πώς μπορεί να επηρεάσει όλους μας. Γι` αυτό το λόγο, είπε, και οι ηγέτες στην Κύπρο δεν πρέπει να νομίζουν ότι έχουν παρά πολύ χρόνο μπροστά τους.

Η Ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ, στη δική της παρέμβαση, ανέφερε ότι η ανθρωπιστική κρίση εστιάζει στους πρόσφυγες και πρέπει στην ΕΕ να διερωτηθούμε κατά πόσο ο ρόλος μας είναι όσο θα έπρεπε καθοριστικός και ποια είναι τα όργανα που λαμβάνουν αποφάσεις.

Παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη καθυστέρησε να αντιληφθεί το πρόβλημα και φαίνεται ότι η επίλυσή του μετατίθεται σε μελλοντικό χρόνο, σημειώνοντας ότι μόλις πριν από ένα χρόνο η ΕΕ θεωρούσε ότι το προσφυγικό ήταν πρόβλημα μόνο των χωρών του Νότου αλλά αποδείχθηκε πρόβλημα που σε όγκο ξεπέρασε την ίδια την ΕΕ.

Η κ. Βόζεμπεργκ είπε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να συνοδεύεται και από συνεκτική πολιτική και δεν πρέπει να αντικρίζεται ως επαιτεία σημειώνοντας ότι η κοινή εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να είναι γράμμα κενό περιεχομένου.

Το προσφυγικό, είπε, δεν είναι πρόβλημα που καλείται να το διαχειριστεί μόνη της η ΕΕ αλλά χρειάζεται διαχείριση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης, Διευθυντής Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής στο ΥΠΕΞ, ανέλυσε στους παρευρισκόμενους τη στρατηγική της Κύπρου σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, λέγοντας συγκεκριμένα στο επίπεδο της εθνικής περιφερειακής πολιτικής, η Κύπρος επενδύει σε δραστηριότητες όπως η τριμερής συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ .

Η προσπάθειά μας, σημείωσε, είναι να αρχίσουμε να ισχυροποιούμε τους δεσμούς και να οικοδομήσουμε γέφυρες αναγκαίες προς την κατεύθυνση μιας πολιτικά και οικονομικά πιο ολοκληρωμένης περιοχής.

Ο Πρέσβης Παντελίδης αναφέρθηκε σε επιτυχημένα παραδείγματα διπλωματίας στην περιοχή μας όπως η πρόσφατη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Τα χαρακτήρισε παραδείγματα επίμονης διπλωματικής εμπλοκής, λέγοντας ότι αυτό είναι και το όραμα της Κύπρου για μια αποτελεσματική κοινή εξωτερική περιφερειακή πολιτική της ΕΕ.

Ο Δρ Μιχάλης Ατταλίδης, Γενικός Συντονιστής στο Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μίλησε στους παρευρισκόμενους για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις προκλήσεις για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Σημείωσε ότι το προσφυγικό δεν επιλύεται με την οικοδόμηση τειχών και φρακτών και ότι δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο την ΕΕ. Ανέφερε ακόμη ότι αντιμετώπιση του προβλήματος δεν πρέπει να θεωρείται μόνο η παραχώρηση χρηματικής βοήθειας στις χώρες που έχουν ανάγκη, η ενίσχυση της Frontex κλπ, αλλά είναι αναγκαία μια πραγματική εξωτερική πολιτική, πιο ρεαλιστική που να λαμβάνει υπόψη και τις ιδιαιτερότητες των χωρών που έχουν προβλήματα.

Ο Δρ Ζήνωνας Τζιάρρας, Πολιτικός Αναλυτής στη Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μίλησε για τον αντίκτυπου του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή και στην Τουρκία. Ανέφερε ότι το ISIS είναι πρωτίστως μια τρομοκρατική οργάνωση αλλά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι έχει και κάποια στοιχεία που συναντάμε σε οργανωμένα κράτη.

Αναφέρθηκε στη Συρία και το ισοζύγιο δυνάμεων που άλλαξε με την άνοδο του Ασαντ στην εξουσία αλλά και πως επηρεάστηκε η Τουρκία με την προσφυγική κρίση σε επίπεδο οικονομίας, ασφάλειας και κοινωνίας.

Στο συνέδριο έκαναν ολιγόλεπτες παρεμβάσεις οι Πρέσβεις της Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας και ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Έλληνας Πρέσβης αναφέρθηκε πρωτίστως στο πώς βιώνει η Ελλάδα την ανθρωπιστική κρίση και στις προσπάθειες που κάνει για αντιμετώπιση της κατάστασης με αναβάθμιση των υποδομών της κλπ. Είπε ακόμη ότι χρειάζεται σφαιρική και ολοκληρωμένη προσέγγιση και πρέπει η ΕΕ να δώσει έμφαση στην Τουρκία , το Λίβανο και την Ιορδανία, χώρες από όπου οι πρόσφυγες φεύγουν για να μεταβούν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΗΒ Ρικ Τοντ ανέφερε ότι η ΕΕ χρειάζεται να κάνει περισσότερα για τους πρόσφυγες , να υπάρξει συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και συνεργασία με τους γείτονές μας όπως πχ η Τουρκία.

Ο Ιταλός Πρέσβης Guido Cerboni ανέφερε ότι πρέπει να δούμε τι γίνεται σε ανθρωπιστικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι η κρίση επηρεάζει ανθρώπους, οικονομίες και κοινωνίες και απειλεί τη σταθερότητα. Χρειάζεται είπε να ενώσουμε δυνάμεις για να έχουμε αποτελεσματική επίλυση της κατάστασης.

Ο Πρέσβης της Γαλλίας Luc Florent είπε ότι επιβάλλεται να υπάρξει πολιτική επίλυση του προβλήματος και σταθερότητα και συνολική αντίδραση εναντίον του ISIS. Μίλησε ακόμη για την ανθρωπιστική πτυχή της κρίσης και τη βοήθεια προς τους πρόσφυγες.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα