Κατάρριψη αεροσκάφους από Τουρκία στα σύνορα με Συρία

Αεροσκάφος αγνώστου ταυτότητας καταρρίφθηκε από τουρκικά μαχητικά, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου του τουρκικού στρατού. Η κατάρριψη έγινε στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Πάντως, οι Τουρκικές Αρχές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για drone.

Πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι πρόκειται για μη επανδρωμένο αεροσκάφος και δεν αποκλείεται να πρόκειται για συριακό αεροσκάφος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, σήμερα αναγνωρίστηκε
ένα αεροσκάφος άγνωστης εθνικότητας στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και παρά το ότι προειδοποιήθηκε τρεις φορές, συνέχισε να κινείται. Τα τουρκικά αεροσκάφη που εκτελούσαν περιπολία στα σύνορα, το χτύπησαν και το κατέρριψαν.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τους κανόνες εμπλοκής που του έχουν δοθεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάρριψη έγινε στις 12.30 το μεσημέρι σε χωριό της επαρχίας Κιλίς της Τουρκίας. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ενδέχεται να πρόκειται για συριακό αεροσκάφος, που πιθανόν να είναι ιρανικής κατασκευής. Μετά την κατάρριψη, στην περιοχή μεταφέρθηκε μεγάλος αριθμός στρατιωτικών δυνάμεων. Στην περιοχή γίνεται έλεγχος ενώ δεν επιτρέπεται σε πολίτες να πλησιάσουν.

Υπόνοιες ότι είναι ρωσικό

Εξάλλου, οι ΗΠΑ εκφράζουν υπόνοιες ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο κατέρριψε νωρίτερα η τουρκική πολεμική αεροπορία εντός του τουρκικού εναερίου χώρου, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ήταν ρωσικό.

Σε σχετικές δηλώσεις προέβη Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, ζητώντας ωστόσο να μην αποκαλυφθεί το όνομά του.

Οι Ρώσοι, αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι δεν έχουν χάσει κανένα αεροσκάφος, επανδρωμένο ή μη, στις επιχειρήσεις τους στη Συρία και ότι όλα τα ρωσικά αεροσκάφη επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα