Έτοιμη η Κύπρος για το Grexit

Έγιναν όλες οι ασκήσεις επί χάρτου, λέει ο Πρόεδρος ΑναστασιάδηςΔεν υπάρχει πλέον ο μεγάλος κίνδυνος επηρεασμού της κυπριακής οικονομίας αλλά και ο ελάχιστος που υπάρχει, έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί ακόμη περισσότερο, τόνισεΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ ξανά τα σενάρια, λόγω πιθανής αδυναμίας πληρωμής του ΔΝΤΤην ώρα που το ενδεχόμενο ενός Grexit παραμένει ανοικτό ή τουλάχιστον συνεχίζει να συζητείται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, στην Κύπρο γίνονται όλες οι απαραίτητες ασκήσεις επί χάρτου

για αντιμετώπισή του.Αυτό, τουλάχιστον, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε ερώτηση στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο για την οικονομία, κατά πόσον η Δημοκρατία έχει προετοιμαστεί ή έχει μελετήσει μέτρα για περιορισμό των επιπτώσεων στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού σημείωσε πως θέλει να πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει ένας ανάλογος κίνδυνος, επικαλέστηκε την κυπριακή παροιμία «του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» και διαβεβαίωσε ότι «έχουν γίνει όλες οι ασκήσεις επί χάρτου στο όποιο ενδεχόμενο. Βεβαίως, πρώτο δεν υπάρχει πλέον ο μεγάλος κίνδυνος επηρεασμού της κυπριακής οικονομίας αλλά και ο ελάχιστος που υπάρχει, έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από μέτρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ακόμη περισσότερο», επισήμανε.«Θα πληρώσουμε το ΔΝΤ»Πάντως, η ελληνική Κυβέρνηση δηλώνει μέσω του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, έτοιμη να αποπληρώσει μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη τη δόση των 457 εκατομμυρίων ευρώ που οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), από τη δική του συνεισφορά στην οικονομική βοήθεια προς τη χώρα. Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα ρευστότητας, ο κ. Μάρδας είπε ότι το θέμα «δεν αντιμετωπίζεται στατικά» και γι’ αυτό αδυνατεί να δώσει συγκεκριμένη απάντηση. Τόνισε, όμως, ότι την καλύτερη εικόνα για τη ρευστότητα την έχει η κυβέρνηση και όχι οι δανειστές, συμπληρώνοντας ότι τα έσοδα Μαρτίου «πήγαν καλύτερα από τους στόχους».«Η χρεοκοπία έχει ήδη ξεκινήσει»Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το ΔΝΤ ανακαλεί προσωρινά το προσωπικό του από την Αθήνα, θεωρώντας «άκαρπες προς το παρόν» τις συνομιλίες στην ελληνική πρωτεύουσα. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, διέψευσαν τόσο το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών όσο και το ίδιο το ΔΝΤ. «Το δημοσίευμα του Spiegel εντάσσεται στην προσπάθεια παραπληροφόρησης, στην οποία επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες ορισμένα ξένα ΜΜΕ. (…)

Όσο για τα περί ανάκλησης του προσωπικού του ΔΝΤ, θυμίζουμε ότι υπάρχει και το Πάσχα τον Καθολικών, καθώς και η προγραμματισμένη διάσκεψη του ΔΝΤ σε λίγες ημέρες», τονίζει, μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε στην ιστοσελίδα in.gr τα εξής: «Οι τεχνικές ομάδες των τριών θεσμικών οργάνων βρέθηκαν στην Αθήνα για πάνω από τρεις εργάσιμες εβδομάδες για επαφές με τις ελληνικές Αρχές.

Ορισμένα μέλη των ομάδων επιστρέφουν στην αντίστοιχη έδρα τους, ως μέρος της συνήθους εναλλαγής κατά τη διάρκεια αυτών των αποστολών. Οι τεχνικές συνομιλίες συνεχίζονται από τις πρωτεύουσες όπου εδρεύουν οι θεσμοί και απευθείας επί ελληνικού εδάφους μεταξύ άλλων και μέσω των τοπικών υπαλλήλων». Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως στο δημοσίευμά του το Der Spiegel ισχυριζόταν ακόμη πως η χρεοκοπία της Ελλάδος έχει ήδη ξεκινήσει.Ετοιμάζεται αναβαθμισμένη λίσταΣε μιαν άλλη εξέλιξη, το πακέτο των μέτρων -βελτιωμένο και ενισχυμένο- που θα παρουσιάσει τη Μεγάλη Τετάρτη στο EuroWorking Group το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο την επίτευξη μίνιμουμ συμφωνίας, συζητήθηκε σε πολύωρη σύσκεψη το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετείχε ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αποφασίστηκε να δουλευτούν τα μέτρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να είναι έτοιμα τη Μεγάλη Δευτέρα. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε: «Μια χαρά, είμαστε σε καλό δρόμο». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τελειώνουν τα χρήματα στα κρατικά ταμεία εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας:«Δεν νομίζω, είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση». Νωρίτερα, το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρθηκε στη λίστα Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας ότι το κείμενο των 26 σελίδων με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση «έκανε την ελπίδα για συμφωνία να ξαναεμφανιστεί». Η λίστα μέτρων της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται συγκεκριμένη και κοστολογημένη, ενώ, πάντα σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Spiegel, διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να «σπάσει τα ταμπού» στη φοροδιαφυγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα