Το κράτος παγιδεύει τους δανειολήπτες

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: «Απαράδεκτες τέτοιες μεθοδεύσεις»Έντονες αντιδράσεις σε σχέση με τρία καυτά ζητήματα που αφορούν τους δανειολήπτες εκφράζει, με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Κώστας ΜελάςΚΑΡΦΙΑ κατά βουλευτών και αρμοδίων φορέων από τον Πρόεδρο του ΣΥΠΡΟΔΑΤΑπαράδεκτες μεθοδεύσεις από πλευράς κράτους, για παγίδευση των δανειοληπτών, καταγγέλλει με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) Κώστας Μελάς. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «ενώ οι βουλευτές μας και οι αρμόδιοι φορείς

για τα θέματα της οικονομίας διατείνονται ότι συνεχίζουν τις προσπάθειες για βελτίωση των οικονομικών, αποβλέποντας στα συμφέροντα των δανειοληπτών, συμβαίνουν όλα τα πιο κάτω, τα οποία χαρακτηρίζουμε τουλάχιστον ως τραγικά».

Σύμφωνα με τον κ. Μελά, σε ό,τι αφορά το πέμπτο Νομοσχέδιο του Περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων Νόμου, σε αυτό υπάρχει πρόνοια ότι σε περίπτωση δανεισμού σε ξένο νόμισμα, το ποσό που οφείλεται θα μετατρέπεται σε ευρώ, σύμφωνα με την ισοτιμία κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης. Δηλαδή, σημειώνει, με τις ισοτιμίες που θα ισχύουν κατά τον συγκεκριμένο χρόνο υποβολής της αίτησης.Για δάνεια σε ξένο νόμισμαΌπως καταγγέλλει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ, «η εισήγηση για προσθήκη του εν λόγω άρθρου είναι απαράδεκτη, δεδομένων των στοιχείων που έχουμε για τους δανειολήπτες που έλαβαν δάνεια σε ξένο νόμισμα, αλλά και με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες περί του θέματος και τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι άξιον απορίας ποιος είναι αυτός που σκέφθηκε, πρότεινε και συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο το συγκεκριμένο άρθρο. Βρίσκονται τελικά οι τράπεζες πίσω από όλους και από όλα;

Ποιος ο λόγος να διεκδικεί ένας δανειολήπτης τα δικαιώματά του μέσω του Δικαστηρίου, όταν οι τραπεζίτες, μέσω των υποχείριών τους, επιδιώκουν τη ρύθμιση του θέματος με Νόμο, που νομιμοποιεί τις παρανομίες της τράπεζας, ενώ στο εξωτερικό εκδίδονται αποφάσεις εναντίον της τράπεζας για το θέμα αυτό; Ζητούμε να αποδοθούν ευθύνες στον συντάκτη του Νομοσχεδίου και/ή σε εκείνους που το εμπνεύστηκαν, αφού οι πιο πάνω πρόνοιες είναι αντισυνταγματικές και επεμβαίνουν στην ελευθερία των συμβάσεων.

Επίσης, επηρεάζουν το δικαίωμα του δανειολήπτη να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, που περιλαμβάνουν και υποχρέωση της τράπεζας να εφαρμόσει την ισοτιμία κατά την πρώτη εκταμίευση του δανείου. Θεωρούμε ότι η προσθήκη αυτή έγινε εκ του πονηρού για να εξυπηρετήσει τα άνομα συμφέροντα των τραπεζών, και θέλουμε να μάθουμε ποιος το εμπνεύστηκε, εισηγήθηκε και συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο», εξηγεί περαιτέρω ο κ. Μελάς.Εμπόδια σε δικαστικές διαδικασίεςΠαράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ υποδεικνύει πως «σε πολλές περιπτώσεις δανεισμών σε εταιρείες, οι τράπεζες εξασφάλιζαν την εγγραφή ομολόγου κυμαινόμενης επιβάρυνσης. Βάσει του εγγράφου αυτού, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια συμφωνία με την τράπεζα και τον δανειολήπτη, οι τράπεζες διορίζουν -πολλές φορές αντισυμβατικά και παράτυπα- διαχειριστές/παραλήπτες των εταιρειών που υπέγραψαν τέτοιο έγγραφο και χωρίς να ακουστεί η υπόθεση στο δικαστήριο και παρά την αμφισβήτηση του χρεωστικού υπολοίπου, ο εκ μέρους της τράπεζας διαχειριστής προχωρεί με την πώληση των ακινήτων.

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται και επιτυγχάνεται η αποφυγή νομίμων δικαστικών διαδικασιών και οι τράπεζες, δόλια, κακόπιστα, μεθοδευμένα και ανέντιμα προδικάζουν, έτσι, το αποτέλεσμα και την τύχη των αγωγών που εκκρεμούν στα δικαστήρια, παγιδεύουν και εκβιάζουν τις εταιρείες-δανειολήπτες, προκαλώντας τους προβλήματα στη νόμιμη λειτουργία τους και προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα αμφισβητούμενο οφειλόμενο ποσό, προτού διαπιστωθεί δικαστικά το αν οφείλεται και το ύψος του ποσού», επισημαίνει ο κ. Μελάς.Αλλαγές στον Κώδικα εις βάρος των δανειοληπτώνΤέλος, ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, επικαλούμενος πληροφορίες, αναφέρει πως συνετάχθη το νέο κείμενο του Κώδικα μετά τις τροποποιήσεις, και παραμένει η έγκρισή του από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας. «Είναι αξιοσημείωτο ότι, μεταξύ άλλων, οι της Κεντρικής Τράπεζας προέβησαν σε τροποποιήσεις εις βάρος των δανειοληπτών, αφού μείωσαν την προθεσμία των δανειοληπτών για να απαντήσουν εάν αποδέχονται ή όχι την προτεινόμενη από την τράπεζα αναδιάρθρωση από είκοσι σε δέκα ημέρες.

Το να τροποποιηθούν άρθρα που δημιουργούσαν περισσότερη γραφειοκρατία, σίγουρα θα το χαιρετίζαμε, αλλά ποιο ήταν το πρόβλημα και μείωσαν τις ημέρες από 20 σε 10, αδυνατούμε να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε. Θα περιμένουμε με μεγάλη αγωνία να εξηγήσουν στον κόσμο πώς αυτή η τροποποίηση βοηθά την κατάσταση και πώς θα τους επηρέαζε αρνητικά, εάν η προθεσμία έμενε ως είχε. Τελικά, ποιου τα συμφέροντα εξυπηρετούν;

Αφού αυτές είναι οι προθέσεις τους και κατευθύνονται από τις τράπεζες, γιατί δεν προχωρούν απευθείας στη λήψη νομικών μέτρων και παρουσιάζονται ότι καταβάλλουν προσπάθειες να βοηθήσουν τους δανειολήπτες! Δυστυχώς είναι ξεκάθαρο ότι το κράτος, μεθοδευμένα, κυνηγά τους δανειολήπτες ωσάν αυτοί να δημιούργησαν το πρόβλημα. Ας αναλογιστούν ότι τα εγκλήματα της οικονομίας έγιναν από τις κυβερνήσεις, τα όργανα του κράτους και τις τράπεζες. Τις συνέπειες των εγκλημάτων τις βιώνουν οι δανειολήπτες, για τους οποίους δεν ενδιαφέρεται κανείς», καταλήγει ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα