Ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα

Σε διαβούλευση με τον κόσμο βρίσκονται οι διαφωνούντες της Συμμαχίας Πολιτών
Ολοκληρώνουν το πλαίσιο προτάσεων πολιτικής για τη διακυβέρνηση της χώρας οι Οικολόγοι, που αναμένεται εντός της εβδομάδας να το διαβιβάσουν στον Νικόλα Παπαδόπουλο για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις

Τα επόμενά τους βήματα ετοιμάζουν οι διαφωνούντες στη Συμμαχία Πολιτών, μετά και την εξαγγελία της υποψηφιότητας του Προέδρου του κόμματος Γιώργου Λιλλήκα.

Ως γνωστόν, μια ομάδα στελεχών πρώτης γραμμής, αλλά και εκλελεγμένων του κινήματος, διαφωνούσαν ευθύς εξ αρχής με την πρόθεση αυτή του

κ. Λιλλήκα, καθώς προέκριναν μια κοινή υποψηφιότητα από όλα τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, θέση που συνεχίζουν να ενστερνίζονται ακόμη και μετά την εξαγγελία της Κυριακής.

Η ομάδα αυτή θεωρεί πως η υποψηφιότητα του κ. Λιλλήκα δεν εξυπηρετεί ούτε τον εθνικό στόχο ούτε τους επί μέρους στόχους της Συμμαχίας Πολιτών.

Από την πλευρά του ο κ. Λιλλήκας επιμένει στη δική του θέση, με το περιβάλλον του να δηλώνει πως, εάν τα στελέχη αυτά επιθυμούν να αποχωρήσουν, θα αντικατασταθούν. Μιλώντας χθες στο «Σίγμα», ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών αναφέρθηκε στο σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας, εξηγώντας πως «είναι ασφαλής επιλογή, γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η άγονη γραμμή, που επιτρέπει στην Τουρκία να συνεχίζει τις απειλές».

Σύντομα τα νεότερα
Σε δηλώσεις του επίσης στο «Σίγμα», ένας εκ των διαφωνούντων, ο Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Σίμος Αγγελίδης, τόνισε την ανάγκη να προκύψει ένας και μόνο υποψήφιος από τον ενδιάμεσο χώρο, «διαφορετικά θα είναι καταστροφικό εάν δεν το πετύχουμε αυτό».

Διευκρίνισε, ταυτόχρονα, πως επί του παρόντος ο ίδιος δεν φεύγει από το κόμμα. Η φυγή, πάντως, είναι μια επιλογή που εξετάζεται πολύ σοβαρά από τους διαφωνούντες στη Συμμαχία, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας. Όπως τονίστηκε στη «Σημερινή» από έναν εκ των διαφωνούντων, «η απόφαση αυτή θα είναι συλλογική, συντεταγμένη και καθαρά πολιτική».

Αυτήν τη στιγμή γίνεται μια διαβούλευση με τον κόσμο που στήριξε τους διαφωνούντες και προσχώρησε μαζί τους στη Συμμαχία Πολιτών, ώστε να καταγραφούν και οι δικές τους απόψεις, προτού να ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις, αφού σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι προσεγγίσεις ατόμων που θεωρούνται ομοϊδεάτες. Στην ουσία εξετάζεται η επιλογή παραμονής στο κόμμα υπό καθεστώς διαφωνίας ή η παραίτηση και η αποχώρηση.

Υπενθυμίζεται ότι, σε περίπτωση που όντως υπάρξει «έξοδος» από τη Συμμαχία Πολιτών, αυτή αναμένεται πως θα αφορά στελέχη της πρώτης γραμμής, αλλά και εκλελεγμένους από το κίνημα αξιωματούχους, όπως είναι ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς και δημοτικοί σύμβουλοι.

Στην περίπτωση των στελεχών που κατέχουν οργανικές θέσεις, θα πρέπει αυτοί, αν φύγουν, να αντικατασταθούν, καθώς ουσιαστικά η ηγετική πυραμίδα της Συμμαχίας θα βρεθεί με σοβαρά κενά, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας.

Προχωρούν κανονικά
Στο «στρατόπεδο» του Νικόλα Παπαδόπουλου, πάντως, δηλώνουν ανεπηρέαστοι από την εξαγγελία Λιλλήκα, καθώς γνώριζαν εκ των προτέρων ότι αυτό επρόκειτο να συμβεί. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αναφέρουν πως εξακολουθούν να επιδιώκουν, μέχρι και την τελευταία στιγμή, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών να συμπορευτεί μαζί τους στη μάχη των Προεδρικών Εκλογών.

«Δεν μας ικανοποιεί μόνο να μας στηρίξουν τα μέλη του κόμματός του, εμείς θέλουμε και τον ίδιο τον Γιώργο Λιλλήκα μαζί μας», σημείωσαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως δεν θεωρούν ότι η υποψηφιότητα Λιλλήκα θα μειώσει την προοπτική της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Επεσήμαναν, δε, πως προχωρούν κανονικά με τον σχεδιασμό τους, που βασίζεται στην πεποίθηση ότι η μοναδική υποψηφιότητα που μπορεί πραγματικά να φέρει πολιτική αλλαγή είναι αυτή του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Τελειώνουν οι Οικολόγοι
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε, χθες, πως «ολοκληρώνουμε το πλαίσιο προτάσεων πολιτικής για τη διακυβέρνηση της χώρας και πιστεύω ότι, εντός της εβδομάδας, θα μπορέσουμε να αποστείλουμε αυτό το πλαίσιο πολιτικής στον υποψήφιο Πρόεδρο κ. Νικόλα Παπαδόπουλο για να ξεκινήσει η μεταξύ μας συζήτηση».

Πρόκειται για κάποιες προτάσεις που αναμένονται και από την πλευρά του Προέδρου του ΔΗΚΟ, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η συζήτηση επ’ αυτών με τους Οικολόγους. Ο κ. Περδίκης ανέφερε, πάντως, ερωτηθείς σχετικά, πως εάν απευθυνθεί και ο κ. Λιλλήκας προς το κίνημα θα τον αντιμετωπίσουν θετικά.

Εξήγησε, ωστόσο, πως μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. «Ο χρονικός μας ορίζοντας είναι όχι περισσότερο από τον Οκτώβριο», πρόσθεσε, σε ό,τι αφορά την τελική απόφαση των Οικολόγων για τις Προεδρικές Εκλογές.

Προχωρεί και το ΕΛΑΜ
Διεργασίες, όμως, γίνονται και στο ΕΛΑΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εθνικιστικό κόμμα θεωρείται πρώιμο να ληφθούν αποφάσεις σε αυτό το στάδιο, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα προσδίδεται στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, που αναμένεται στο πρώτο μισό του Ιουνίου, κατά την οποία θα γίνει και η ουσιαστική συζήτηση σε επίπεδο συλλογικών οργάνων για τις Προεδρικές Εκλογές, χωρίς, μάλιστα, να αποκλείεται να υπάρξει και κατάληξη.

Η ηγεσία μελετά διάφορα πρόσωπα, εντός και εκτός κόμματος, στη βάση των βιογραφικών τους. Στόχος είναι η εξεύρεση μίας προσωπικότητας ευρείας αποδοχής, χωρίς απαραίτητα να πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο, αλλά να αποτελεί καλό γνώστη της πολιτικής.

Ταυτόχρονα, η συζήτηση κινείται στο πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο και επί τούτου καταγράφονται απόψεις. Στο ΕΛΑΜ θεωρούν σχεδόν απίθανη τη συνεργασία με άλλους κομματικούς χώρους, λόγω διαφορών σε πολλά ζητήματα, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί απόφαση ότι αποκλείεται ο διάλογος.

Keywords
Τυχαία Θέματα