Έπαυσε τον Υπαρχηγό ο Πρόεδρος

Στη θέση του διόρισε τον μέχρι πρότινος Βοηθό Αρχηγό, Κύπρο Μιχαηλίδη
Ενημερώθηκε χθες γραπτώς από τον Νίκο Αναστασιάδη για την απόλυσή του ο Αντρέας Κυριάκου, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του και με δόση ειρωνείας, εύχεται η παύση του να θέσει τέρμα στο πρόβλημα της διαφθοράς στην Αστυνομία. Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης

Την παύση του Υπαρχηγού της Αστυνομίας Αντρέα Κυριάκου και την αντικατάστασή του με τον μέχρι πρότινος Βοηθό Αρχηγό,

Κύπρο Μιχαηλίδη, αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επικαλούμενος λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Νίκος Αναστασιάδης, «λαμβάνοντας πλήρως υπόψη το αποτέλεσμα έκθεσης τριών ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, οι οποίοι διορίστηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και η οποία έκθεση οδήγησε τον Γενικό Εισαγγελέα στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του Υπαρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου αλλά και στην απόδοση πειθαρχικών ευθυνών για συγκεκριμένα αδικήματα, με λύπη του αποφάσισε την παύση του Υπαρχηγού της Αστυνομίας κ. Κυριάκου για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Σε αντικατάστασή του, προστίθεται στην ανακοίνωση, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε τον διορισμό τού Κύπρου Μιχαηλίδη, μέχρι σήμερα Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας, στη θέση του Υπαρχηγού της Δύναμης». Η νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας θα δοθεί από τον κ. Μιχαηλίδη σήμερα, 16 Μαΐου, στις 10.30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ποινική δίωξη για τη διαρροή
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη στην παύση του κ. Κυριάκου μετά το πόρισμα των τριών ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών αναφορικά με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων διαπλοκής ή διαφθοράς από μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το περιεχόμενο ανακοίνωσης της Νομικής Υπηρεσίας στις 4 Μαΐου, οι τρεις ανεξάρτητοι ανακριτές που είχαν κληθεί να διερευνήσουν ενδεχόμενη διαφθορά και διαπλοκή στο αστυνομικό Σώμα με αφορμή την εμπλοκή μελών στην υπόθεση του φονικού στην Αγία Νάπα, κατέληξαν πως δεν στοιχειοθετούνται επαρκώς τέτοιας φύσεως αδικήματα και ότι το μόνο αδίκημα που στοιχειοθετείται επαρκώς είναι αυτό της παραβίασης Υπηρεσιακού Απορρήτου.

Το αδίκημα αφορούσε διαρροές εγγράφων που έγιναν σε ΜΜΕ και είχαν ως αποτέλεσμα την αποκάλυψη ενεργειών από μέλη της Αστυνομίας που δημιουργούσαν σοβαρές υποψίες για διάπραξη αδικημάτων διαφθοράς, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του αστυνομικού που τηλεφώνησε κατά λάθος στον εκτελεστή του φονικού.

Εντούτοις, από την έρευνα των ανακριτών στοιχειοθετήθηκε μόνο ποινική δίωξη μόνο του Υπαρχηγού Αστυνομίας, στον οποίον καταλογίζεται η διαρροή, ενώ έγιναν και εισηγήσεις για πειθαρχικές διώξεις μελών.

Στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας αναφερόταν ότι η διερεύνηση του θέματος της διαρροής του περιεχομένου του φακέλου της Interpol προς τα ΜΜΕ και το σύνολο του συλλεγέντος μαρτυρικού υλικού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να διενεργήσει τη διαρροή εμπιστευτικών και ευαίσθητων πληροφοριών από φάκελο της Interpol προς τα ΜΜΕ ήταν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Α. Κυριάκου».

«Θα πέσουν στο κενό οι προσπάθειες»
«Η προσπάθεια διασύνδεσης του ονόματός μου με τη διαφθορά, η οποία γίνεται προτού ακόμη καταδικαστώ, θα πέσει στο κενό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τέως Υπαρχηγός της Αστυνομίας, Ανδρέας Κυριάκου, ο οποίος παρέλαβε χθες επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την οποία του ανακοίνωσε τον τερματισμό των υπηρεσιών του, ως Υπαρχηγού της Αστυνομίας.

Στην ανακοίνωση, ο κ. Κυριάκου αναφέρει ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να ενεργεί όπως ο ίδιος κρίνει σκόπιμο, παρ' όλα αυτά, είναι δικαίωμα του καθενός να του δίδεται η ευκαιρία υπεράσπισης ή παράθεσης και των δικών του θέσεων, προτού αυτός καρατομηθεί.

«Όσον αφορά τη νομική πτυχή του θέματος και τα όσα αδίκως μου καταλογίζονται», σημειώνει, «επιφυλάσσομαι να παραθέσω τα στοιχεία και τη θέση μου, όσον αφορά τα αληθινά γεγονότα, αν και εφόσον καταχωρισθεί οποιαδήποτε ποινική υπόθεση εναντίον μου. Εύχομαι», αναφέρει με δόση η ειρωνείας, «η παύση μου να θέσει τέρμα στα πολλά προβλήματα που ταλανίζουν την Αστυνομία και ιδιαίτερα στο πρόβλημα της διαφθοράς».

«Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλα τα απλά μέλη της Αστυνομίας και τους Αξιωματικούς, με τους οποίους συνεργάστηκα τα τελευταία τριάντα - πέντε (35) και πλέον χρόνια, από τα διάφορα Τμήματα / Υπηρεσίες της Αστυνομίας, που υπηρέτησα. Τους ευχαριστώ επίσης για τη στήριξή τους, η οποία για μένα αποτελεί τη μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση», προσθέτει.

«Τέλος, εύχομαι ολόψυχα σε όλα τα μέλη της Αστυνομίας κουράγιο και δύναμη για ν' αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο που καλούνται να επιτελέσουν σήμερα», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο τέως Υπαρχηγός.

ΑΚΕΛ: «Επιλεκτικές και αντιφατικές προσεγγίσεις»
Με αφορμή την παύση του Υπαρχηγού, ξέσπασε χθες έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του ΑΚΕΛ και της Κυβέρνησης. Με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου σημειώνει τη διαφορετική αντιμετώπιση που είχε ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε σχέση με τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, αναφέροντας πως «η Κυβέρνηση προβαίνει σε επιλεκτικές και αντιφατικές προσεγγίσεις, τις οποίες συσχετίζει με τις προεδρικές εκλογές και την προσπάθεια "συναγερμοποίησης"», όπως αναφέρει, «του κράτους, σε μια προσπάθεια καρατόμησης λειτουργών που δεν θεωρούνται "δικοί τους" και αποτελούν εμπόδιο στους παραταξιακούς σχεδιασμούς τους».

Ο κ. Στεφάνου, αφού ανέφερε ότι ο Πρόεδρος υπερασπίστηκε μέχρις εσχάτων των τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και δήλωνε ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, ερχόμενος μάλιστα σε ρήξη με τον Γενικό Εισαγγελέα, «στην υπόθεση με τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος συμπεριφέρθηκε ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο. Έπαυσε τον Υπαρχηγό απλώς και μόνο με υποψίες για διαρροή εγγράφων. Για τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας δεν υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας.

Καταγγέλλουμε στους πολίτες αυτήν τη συμπεριφορά των κυβερνώντων, που παίρνει πίσω την κοινωνία μας πολλές δεκαετίες. Στις δεκαετίες του φακελώματος και της ημετεροκρατίας. Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να παραμείνει απαθές σ’ αυτήν την επιστροφή στο παρελθόν που επιχειρούν οι κυβερνώντες», καταλήγει ο Στέφανος Στεφάνου.

Η άμεση απάντηση της Κυβέρνησης
«Αντιπαρερχόμεθα τα περί δήθεν προσπάθειας κομματικοποίησης της Αστυνομίας λόγω της παύσης του Υπαρχηγού της Δύναμης, Ανδρέα Κυριάκου», αναφέρει, σε γραπτή δήλωσή του, ως απάντηση στο ΑΚΕΛ, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

«Παραπέμπουμε προς απάντηση στον Διορισμό του Νέου Υπαρχηγού της Αστυνομίας, κ. Κύπρου Μιχαηλίδη, ο οποίος ουδόλως επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον τέως Υπαρχηγό στη βάση κομματικών κριτηρίων, αλλά στην καταξίωση και τη μέχρι σήμερα μεγάλη προσφορά του στο Αστυνομικό Σώμα.

Υπενθυμίζουμε στο ΑΚΕΛ ότι ο Υπαρχηγός Αστυνομίας είναι πολιτικός διορισμός και δεν είναι δημόσιος λειτουργός ώστε να μπορεί να τεθεί σε διαθεσιμότητα», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος στη δήλωσή του, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.

Συνεπώς, συνεχίζει ο κ. Παπαδόπουλος, από τη στιγμή που τρεις ανεξάρτητοι ανακριτές και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας έκριναν από το μαρτυρικό υλικό πως θα έπρεπε να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του Υπαρχηγού στης Αστυνομίας καθώς και απόδοση πειθαρχικών ευθυνών, νοουμένου ότι δεν θα μπορούσε να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Υπαρχηγός μέχρι το τέλος της δίκης, «δεν υπήρχε άλλη επιλογή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από του να τον παύσει».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι είναι «με λύπη που πήρε αυτήν την απόφαση, αλλά δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική, αφού θα ήταν οξύμωρο ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας να είναι κατηγορούμενος ενώπιον δικαστηρίου και την ίδια ώρα να χειρίζεται σοβαρές υποθέσεις της Αστυνομίας, να δίδει εντολές για επιχειρησιακές δραστηριότητες, αλλά και να αποφασίζει για προαγωγές συναδέλφων του. Αυτά είναι τα αληθή γεγονότα και οτιδήποτε άλλο είναι προσπάθεια αποκόμισης κομματικού οφέλους», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα