ΕΣ:Υπερβολικές-εκ του πονηρού οι αντιδράσεις της τ/κ πλευράς

Με κοινή ομόφωνη ανακοίνωση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Κακόβουλες και εκ του πονηρού, οι παρερμηνείες από τ/κ πλευράς της τροπολογίας του ΕΛΑΜ για αναφορές στο ενωτικό δημοψήφισμα του 1950.

Η ομόφωνη δήλωση καταδικάζει την εσκεμμένη διαστρέβλωση, εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, περί επαναφοράς από την ελληνοκυπριακή πλευρά της πολιτικής της Ένωσης". "Τέτοιο θέμα ούτε τέθηκε ούτε

πρόκειται ποτέ να τεθεί", ξεκαθαρίζει το Εθνικό Συμβούλιο.

Ο χορός των δηλώσεων μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, ξεκίνησε με την πρόεδρο της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, να δηλώνει ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η σύγκληση νέας Συνόδου, σε πολιτικό επίπεδο στη Γενεύη για το Κυπριακό, βρίσκεται στον αέρα, λόγω του ότι η τουρκική πλευρά θέτει ως προϋπόθεση την αποδοχή από μέρους της ε/κ πλευράς των τεσσάρων ελευθεριών για Τούρκους υπηκόους, όπως επίσης και της πιο έντονης και ενεργούς συμμετοχής των Τ/κ στα ζητήματα διακυβέρνησης.

Δεύτερος τοποθετήθηκε ο Άντρος Κυπριανού. Ο Γ.Γ. ΚΕ ΑΚΕΛ, εξέφρασε τη λύπη του για τις διαστάσεις που έχει πάρει στην τ/κ πλευρά η υπερψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας ΕΛΑΜ. Μιας υπερψήφισης, την οποία ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε ως λάθος. Ξεκαθάρισε ότι για το ΑΚΕΛ, το θέμα Ένωσης, έχει τελειώσει από το 1960, όταν και εγκαθιδρύθηκε επίσημα η Κυπριακή Δημοκρατία. Κάλεσε την τ/κ πλευρά να συνεχίσει την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης, μακριά από ακραίες προσεγγίσεις.

"Θα μπορούσαμε κι εμείς να αναφερθούμε στις δηλώσεις Οζγκιουργκιούν για νέα 20η Ιουλίου και να δημιουργήσουμε ζήτημα στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Όμως δεν το κάνουμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να σοβαρευτούμε όλοι και να στηρίξουμε τη διαδικασία προς την επίλυση του Κυπριακού. Διαπιστώνουμε αργούς ρυθμούς στη διαπραγμάτευση και κίνδυνο αποτελμάτωσης της διαδικασία, γεγονός που μας ανησυχεί ιδιαίτερα".

Σε σχέση με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και αφορούν στα της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, ο κ.Κυπριανού σημείωσε ότι "είναι προφανές ότι κάποιοι έχουν ξεκινήσει την προεκλογική. Κάτι τέτοιο θα μας ζημιώσει αφάνταστα στην προσπάθεια μας για επίλυση του κυπριακού και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να επιβεβαιώνουμε με κάθε ευκαιρία τη βούληση για λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Γ. Λιλλήκας: Δεν υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις για θετικό αποτέλεσμα

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, τόνισε ότι "δεν υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις για θετικό αποτέλεσμα σε μια ενδεχόμενη Διάσκεψη στη Γενεύη".

Η ύπαρξη προϋποθέσεων από τουρκικής πλευράς για τη σύγκληση της Διάσκεψης, δημιουργούν αρνητικό κλίμα, το οποίο δεν επιτρέπει να υπάρχει η παραμικρή πρόοδος. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας, καθώς η Τουρκία ενδεχομένως να θέλει να οδηγήσει σε αδιέξοδο τη διαδικασία και να χρησιμοποιήσει ως όπλο τη Διάσκεψη.

"Θα επιχειρήσει να μπει σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, έτσι ώστε να αποφύγει το να τεθεί προ των ευθυνών της η Τουρκία σε σχέση με την αδιάλλακτη στάση που επιδεικνύει", ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Αβ.Νεοφύτου: Η Τουρκία θέλει να μπει μέσω Κυπριακού στην ΕΕ, από την πίσω πόρτα

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε εκτενώς στο αίτημα των Τούρκων για τις τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων υπηκόων, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Επεσήμανε ότι η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει το Κυπριακό για μπει στην ΕΕ από την πίσω πόρτα.

Αναφέρθηκε σε κακόπιστες ερμηνείες από πλευράς της τ/κ πλευράς σε σχέση με την τροπολογία ΕΛΑΜ και χαρακτήρισε την απόφαση της Βουλής ως άκαιρη και καθόλου βοηθητική, καθώς έδωσε την ευκαιρία για κακόβουλες ερμηνείες από μέρους της τ/κ πλευράς.

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωσή του ότι "ο ΔΗΣΥ δεν είναι ούτε ΑΚΕΛ αλλά ούτε και ΕΛΑΜ".

Ν.Παπαδόπουλος: Ήρθε η ώρα για επανακαθορισμό στρατηγικής στο Κυπριακό

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι μετά από "30 μέρες από την αποτυχία της Γενεύης, ήρθε η ώρα για επανακαθορισμό στρατηγικής. Για τον λόγο αυτό, το ΔΗΚΟ κατέθεσε 20σέλιδο έγγραφο, το οποίο περιλαμβάνει με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτή η αλλαγή στρατηγικής, με κύριο στόχο τη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας". Ελπίζουμε, συνέχισε, να ληφθούν σοβαρά υπόψη αυτή τη φορά οι εισηγήσεις μας και να μας καλέσει ο πρόεδρος να τις συζητήσουμε σε βάθος.

Επεσήμανε ότι "δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι προϋπόθεση οι 4 ελευθερίες για σύγκληση Συνόδου στη Γενεύη. Αν αυτό ισχύει, είναι απαράδεκτο", τόνισε. Θα προκαλέσει προβλήματα μια ενδεχόμενη δική μας αποδοχή για κάτι τέτοιο, συνέχισε.

Καθόλα νόμιμη η απόφαση της Βουλής και οποιαδήποτε προσπάθεια να πουν ότι θέλουμε την ένωση, είναι κακόβουλη και πρέπει να σταματήσει. Δεν βοηθούν τέτοιες προσεγγίσεις, σημείωσε.

Μ.Σιζόπουλος: Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να παγοποιήσει τη διαδικασία

"Δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στο Μοντ Πελεράν 3. Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να παγοποιήσει τη διαδικασία, έτσι ώστε να αποφύγει να τοποθετηθεί επίσημα και γραπτώς σε σχέση με τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Χρειάζεται προσεκτική διαχείριση της διαδικασίας, έτσι ώστε να μην εγκλωβιστούμε

από τη μια και από την άλλη, να καταφέρουμε να διαφανεί η πραγματική πρόθεση της Τουρκίας.

"Η ενημέρωση μαθητών για ιστορικά γεγονότα, δεν δημιουργεί οποιαδήποτε προβλήματα. Σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε επαναφέρει μια τέτοια θέση για ενωτική λύση ή οτιδήποτε άλλο", επεσήμανε.

Ενημέρωσε, επίσης, ότι η ΕΔΕΚ θα επανακαταθέσει έγγραφα με εισηγήσεις σε σχέση με τα νέα δεδομένα στη διαδικασία του Κυπριακού.

Γ. Περδίκης: Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι χειρότεροι από αποδοχή εγγυήσεων και στρατευμάτων

"Κατάφεραν οι Τούρκοι να φέρουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τις τέσσερις ελευθερίες Τούρκων υπηκόων. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από αποδοχή μιας τέτοιας ρύθμισης, είναι μεγαλύτεροι και χειρότεροι ακόμα και από το θέμα εγγύησης και παραμονής στρατευμάτων", σημείωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων. Θα συγκροτήσουμε κείμενο συνολικής κριτικής, ανέφερε. Επεσήμανε, επίσης, ότι δεν υπάρχει κατάλληλο έδαφος για ουσιαστική Διάσκεψη στη Γενεύη. "Ωστόσο, ο ΠτΔ θεωρεί ότι είναι χρήσιμο να γίνει η Διάσκεψη για να διαφανούν οι προθέσεις της Τουρκίας.

Σε σχέση με τις αντιδράσεις της τ/κ πλευράς, ανέφερε ότι είναι υπερβολικές και εκ του πονηρού.

Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν ρήγματα σε σχέση με τη στήριξη της ΕΕ, ζήτημα το οποίο χειρίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα