Ξέμειναν απο εργατικά χέρια στην Βρετανία λόγω Brexit

Βρετανοί εργοδότες αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολία εξεύρεσης επαρκούς αριθμού εργαζομένων σε διάφορους τομείς της οικονομίας της χώρας ως αποτέλεσμα των ανησυχιών για τις επιπτώσεις του Brexit.

Η τακτική έκθεση για τις προοπτικές της αγοράς εργασίας στη Βρετανία από το Ινστιτούτο Προσωπικού και Ανάπτυξης (CIPD) και τον Όμιλο Adecco, που περιλαμβάνει τις απόψεις άνω των χιλίων εργοδοτών, επισημαίνει ελλείψεις προσωπικού στους τομείς πωλήσεων, παραγωγής τροφίμων, κατασκευών, υγειονομικής περίθαλψης

και φιλοξενίας.

Οι ιδιοκτήτες και οι υπεύθυνοι καταστημάτων, εργοστασίων, νοσοκομείων και ξενοδοχείων λένε ότι όχι μόνο δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό, αλλά ένας στους τέσσερις προσθέτει ότι οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι σκέφτονται να φύγουν είτε από την επιχείρηση είτε από τη χώρα εντός του 2017.

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει σαφής επιβράδυνση του ρυθμού πρόσληψης εργαζομένων από χώρες της ΕΕ στις βρετανικές επιχειρήσεις. «Αυτό δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις σε τομείς που ιστορικά βασίζονταν σε πολίτες της ΕΕ για κάλυψη συγκεκριμένων ρόλων», δήλωσε ο Γκέριν Ντέιβις από το CIPD.

Οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι οι ελλείψεις οφείλονται στους λιγότερους κοινοτικούς υπηκόους που αναζητούν εργασία στη Βρετανία, με κύρια αιτία να είναι η ανησυχία και η αβεβαιότητα που προξενεί το Brexit.

Παραπέμπουν στα πιο πρόσφατα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν δραστική μείωση του ρυθμού αύξησης των Ευρωπαίων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε καθένα από τα τρία τρίμηνα πριν από το δημοψήφισμα του περσινού Ιουνίου οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι αυξάνονταν κατά περισσότερο από 60.000. Το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου η αντίστοιχη αύξηση ήταν μόλις 30.000.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα