Eρωτήματα Αβέρωφ για το ρόλο της ΚΤ και των εταιρειών

Θα πρέπει τα γεγονότα που οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή να εξεταστούν προσεκτικά από τις διωκτικές αρχές, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου θέτοντας σειρά ερωτημάτων γύρω από το ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας.

Πώς επιλέχθηκε η PIMCO και αποκλείστηκε η Blackrock, και πώς η αποκλεισμένη Blackrock κλήθηκε εκ των υστέρων να ελέγξει την PIMCO, γιατί τα πορίσματα της Blackrock δεν αξιοποιήθηκαν,

με ποια διαδικασία η Α&Μ ανέλαβε τον συμβουλευτικό ρόλο, είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Νεοφύτου. Παράλληλα, στήριξε τη θέση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη πως δεν πρέπει να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις πριν τις Βουλευτικές Εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Σε εφ` όλη της ύλης δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Νεοφύτου κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της “Σημερινής” σχετικά με έκθεση της επιτροπής ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας γύρω από το ρόλο του τέως Διοικητή Πανίκου Δημητριάδη σχετικά με το ζήτημα της A&M. Ο κ. Νεοφύτου είπε πως δεν είναι μόνο το ζήτημα της A&M, σημειώνοντας πως οι διωκτικές αρχές θα πρέπει να ξεκινήσουν από τον Ιούλιο του 2012, όταν η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” έγραφε πως οι ανάγκες των τραπεζών ανέρχονταν σε 10 δις ευρώ.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως πρέπει να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο προσλήφθηκε η A&M, αν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες, όπως και αν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες στην επιλογή της PIMCO και στον αποκλεισμό της Blackrock που είχε πείρα παρόμοιας εργασίας στην Ελλάδα.

Επίσης, διερωτήθηκε πώς στη συνέχεια, αφού αποκλείστηκε η Blackrock που ήταν και πιο φτηνή, επιλέγηκε από την Κεντρική Τράπεζα σε μεταγενέστερο χρόνο για να ελέγξει την PIMCO. “Γιατί αφήσαμε στα συρτάρια της Κεντρικής Τράπεζας την έκθεση της Blackrock που αμφισβητούσε τα ευρήματα της PIMCO”, διερωτήθηκε, και πρόσθεσε πως κάποιοι τα έλεγαν από καιρό και χαρακτηρίζονταν κακοί.

Ανέφερε πως κάποιοι τα υποδείκνυαν και προειδοποιούσαν για τους κινδύνους πριν υλοποιηθούν αυτά που βιώσαμε ως τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση, και πρόσθεσε πως υπάρχει και ενυπόγραφη αρθρογραφία πολιτικών, πέραν του Κεντρικού Τραπεζίτη, που πρόκριναν το κούρεμα από το 2012. “Οπως και δηλώσεις -να μην ξεχνάμε- στη Βιέννη του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και δηλώσεις του τότε Κεντρικού Τραπεζίτη στο Λονδίνο, μήνες νωρίτερα, για το τραπεζικό σύστημα-καζίνο”, είπε και πρόσθεσε πως στη ζωή του έμαθε να είναι προμηθέας και όχι επιμηθέας, να μιλά με τη γλώσσα της αλήθειας την ώρα που πρέπει.

Ο κ. Νεοφύτου είπε στη συνέχεια πως θα πρέπει να εξεταστούν τα σενάρια, τα οποία ήταν σε γραπτά κείμενα και παρουσιάσεις της Α&Μ για το τι θα συνέβαινε με τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, βδομάδες και μήνες πριν τα σενάρια για πώληση τους ως πακέτο.

Σε σχόλιο ότι ο Πανίκος Δημητριάδης αποζημιώθηκε από την Κυβέρνηση για να αποχωρήσει, ο κ. Νεοφύτου είπε πως το καλύτερο θα ήταν να φύγει ο κ. Δημητριάδης χωρίς αποζημίωση. Ωστόσο, χωρίς αποζημίωση, συνέχισε, υπήρχε ο κίνδυνος να μην έφευγε ποτέ. Ερωτηθείς αν έγινε συμφωνία να μην διωχθεί για να αποχωρήσει, ο κ. Νεοφύτου είπε πως δεν γνωρίζει ούτε και πιστεύει να έγινε κάποια συμφωνία.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον ήταν βιώσιμη η Λαϊκή Τράπεζα καθ` όλο το διάστημα που έπαιρνε έκτακτη ρευστότητα, γιατί, όπως σημείωσε, αν έστω και σε κάποιο διάστημα δεν συνέβαινε αυτό, ο ELA δινόταν παράνομα.

“Όλα αυτά πρέπει να εξεταστούν γιατί απ` εδώ θα ξετυλίξουμε το νήμα του μεγάλου τραπεζικού οικονομικού σκανδάλου. Παράλληλα, δεν πρέπει να αφήσουμε και τις τυχόν ευθύνες για τη δημοσιονομική κατάρρευση μέσα σε εκείνη τη περίοδο”, είπε.

Φοροελαφρύνσεις

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών στη Βουλή ότι φοροελαφρύνσεις δεν θα γίνουν πριν τις Βουλευτικές, ο κ. Νεοφύτου είπε πως είναι “σωστότατος ο Χάρης Γεωργιάδης”, γιατί οι πρακτικές, προ των εκλογών, να λαμβάνονται αποφάσεις για ψηφοθηρικούς σκοπούς εις βάρος των δημόσιων οικονομικών, πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση πως αφού επιτεύχθηκε η οικονομική εξυγίανση και ο ισοσκελισμένος του κρατικού προϋπολογισμού με πρωτογενή πλεονάσματα το 2016, υπάρχουν περιθώρια μείωσης υφιστάμενων φορολογιών. “Αλλά, μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών και ακόμα πιο μπροστά ο ΔΗΣΥ, ότι αυτά δεν θα τα κάνουμε πριν από το Μάιο γιατί δεν παίζουμε επικοινωνιακά με την οικονομία, παρόλο που υπάρχουν οι δυνατότητες μείωσης των φορολογιών και πριν τον Μάιο του 2016”, είπε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα