Ερευνα Υπ.Υγείας-ΠΙΣ για ανάρμοστη συμπεριφορά σε φορέα Aids

Άμεση ενημέρωση και έκθεση των γεγονότων ζήτησε η Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας, σε σχέση με την καταγγελία, βάσει της οποίας ασθενής έτυχε αντιδεοντολογικής και ανάρμοστης ιατρικής συμπεριφοράς σε ιατρικό κέντρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Υπουργείο Υγείας διέταξε έρευνα, καλώντας ταυτόχρονα τον Έφορο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, όπως διεξάγει έρευνα, στη βάση άρνησης νοσηλείας σε ασθενή.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την καταγγελία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Βάσος Οικονόμου,

ανέφερε πως "ο ΠΙΣ με βάση των περί ιατρών εγγραφής Νόμο 1967 της Κυπριακής Πολιτείας έχει κάθε δικαίωμα και καθήκον να παρεμβαίνει στα δρώμενα, που αφορούν την υγεία μας είτε κακώς, είτε καλώς, είτε εσφαλμένως, είτε ορθώς".

Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, αυτό το περιστατικό που συγκλόνισε την κυπριακή κοινωνία, θα το χειριστεί ο Παγκύπριος Σύλλογος από τη δική του σκοπιά, προσθέτοντας πως ο Σύλλογος ασχολείται με τη συμπεριφορά του ιατρού, που είναι καταγεγραμμένη στον κώδικα της ιατρικής επαγγελματικής δεοντολογίας με 62 άρθρα.

Ο κ. Οικονόμου είπε πως "στην προκείμενη περίπτωση επειδή υπάρχουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να δικάζουμε με βάση τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ή κουβέντες σε διάφορους χώρους".

Επίσης, ανέφερε πως ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος έχει δρομολογήσει διαδικασία διερεύνησης και διορισμό ερευνώντος λειτουργού, προκειμένου να διαπιστωθεί αν σ’ αυτή την υπόθεση, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων φορέων απέναντι σ’ έναν Ευρωπαίο πολίτη".

Η Επιτροπή Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, συνέχισε ο κ. Οικονόμου, "θα προχωρήσει με δικούς της χειρισμούς και αν διαπιστώσει και μπορέσει να τεκμηριώσει ότι ιατρός ή ιατροί είναι εμπλεκόμενοι σ’ αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά που έχει δύο σκέλη, πρώτον την άρνηση προσφοράς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον φορέα και δεύτερον αν η ειδοποίηση στο ξενοδοχείο πήγε από ιατρό ή ιατρού,ς διότι αφορά το ιδιωτικό απόρρητο και σαφώς αποτελεί παραβίαση συγκεκριμένου άρθρου του κώδικα της ιατρικής δεοντολογίας, τότε ο ΠΙΣ χωρίς δισταγμό θα προχωρήσει στην παραπομπή ιατρού ή ιατρών που διέπραξαν αυτά αν τα διέπραξαν, δηλαδή δύο ατοπήματα που συνιστούν παράβαση του άρθρου ή άρθρων της επαγγελματικής ιατρικής δεοντολογίας".

Ο κ. Οικονόμου καταλήγοντας ανέφερε πως την δεύτερη Πέμπτη του Οκτώβρη αναμένεται να συνέλθει το Ιατρικό συμβούλιο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου . Στο πλαίσιο της συνεδρίας συνέχισε, κατόπιν εισήγησης δικής του αναμένεται να οριστεί ερευνώντας λειτουργός προς εξέταση της καταγγελίας.

Ο Βρετανός οροθετικός τουρίστας στον ιό HIV- AIDS, σύμφωνα με την καταγγελία του αρχικά μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο αλλά και στο Νοσοκομείο Πάφου όπου υπέστη ανάρμοστη συμπεριφορά και εκτός ιατρικής δεοντολογίας

Ο Βρετανός τουρίστας τουρίστας μάλιστα από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε ότι είναι οροθετικός, ώστε να ληφθούν μέτρα κατά την περίθαλψη των εκδορών που υπέστη.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε και με τον Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου Σπύρο Γεωργίου ο οποίος ανέφερε πως την υπόθεση την χειρίζεται το Υπουργείο Υγείας και πως ο ίδιος δεν θέλει να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Η Στέλλα Μιχαηλίδου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Υποστήριξης Φορέων AIDS, μιλώντας στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως απέστειλε επιστολές στους αρμόδιους φορείς για διερεύνηση του θέματος, μεταξύ των οποίων στο Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Τουρισμού και στο ΚΟΤ αλλά και σε διάφορες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε σε άρση του ιατρικού απορρήτου και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιώματα, αφού η ιδιωτική κλινική στην οποία μεταφέρθηκε ο νεαρός Βρετανός ειδοποίησε το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε για την κατάσταση του.

Δυστυχώς, παρατήρησε η κ. Μιχαηλίδου επικρατεί άγνοια του κοινού, αλλά και σε χώρους όπως οι κλινικές και τα νοσοκομεία χρειάζεται επιμόρφωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Όπως πρόσθεσε μετά την καταγγελία και με παρέμβαση δική της σε κλινική της Λάρνακας, που εξυπηρετεί ασθενείς οροθετικούς στον ιό ΗΙV- AIDS και σε συνεργασία με την πρεσβεία χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή στον Βρετανό τουρίστα, με αποτέλεσμα ο γολγοθάς του να λάβει τέλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα