Επίτροπος: Έχουμε δύο χρόνια περιθώριο για να ρίξουμε τα ΜΕΔ

Αν τα επόμενα δύο χρόνια δεν μειωθούν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) δραστικά, το πρόβλημα θα πάρει πολύ ανεπιθύμητες διαστάσεις και ίσως να μη μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί με αναδιαρθρώσεις, τόνισε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ιωάννου, ο οποίος μιλούσε στο Φόρουμ του Κινήματος Ενάντια Στις Εκποιήσεις με θέμα “ΜΕΔ: Πως δημιουργήθηκαν – Προτάσεις για λύση και στεγαστική πολιτική”, που έγινε στην Δημοσιογραφική Εστία, υπογράμμισε ότι “η πορεία του φαινομένου των ΜΕΔ

στην Κύπρο έχει εισέλθει πλέον στα πρώτα στάδια της φάσης της αμέσου μεταδοτικότητας", εξηγώντας ότι αυτό προκύπτει αβίαστα από πολλά παράπονα τα οποία κατατίθενται στο γραφείο του από εγγυητές και τις συζητήσεις που έχει μαζί τους.

Ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της εξέλιξης αυτής ήδη έχουν εκδηλωθεί και δυστυχώς, όπως σημείωσε, “αυτά θα τα διαπιστώσουμε σε μεγαλύτερη έκταση και ένταση τα επόμενα χρόνια”.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος τόνισε ότι “τα ΜΕΔ αποτελούν επίσης και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις περιουσίες των δανειοληπτών και των εγγυητών, ενώ εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται και λειτουργεί ο φαύλος κύκλος των “κόκκινων δανείων”, επισήμανε ότι “ένα δάνειο που δεν εξυπηρετείται και παραμένει στην κατάσταση αυτή πέρα από ορισμένο χρόνο είναι δυνατό να δημιουργήσει πρόβλημα, δηλαδή αδυναμία εξυπηρέτησης, σε ένα άλλο δάνειο”.

“Ο μηχανισμός μετάδοσης (transmission mechanism) βρίσκεται στις ίδιες τις δανειακές συμβάσεις και δεν είναι άλλος από το σύστημα των προσωπικών εγγυήσεων, δηλαδή των εγγυήσεων από τρίτους”, υπογράμμισε.

Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι “στην αντιμετώπιση του προβλήματος έχουμε αργήσει πολύ”, τονίζοντας παράλληλα ότι “επείγει να τιθασεύσουμε τα ΜΕΔ και αυτό δεν είναι μόνο δουλειά των δανειοληπτών”.

Είπε ακόμη ότι όταν ένα δάνειο καταλήξει στα Τμήμα Ανάκτησης των Τραπεζών οι υποχρεώσεις του πρωτοφειλέτη μεταφέρονται στους εγγυητές, πολλοί από τους οποίους είναι και οι ίδιοι πρωτοφειλέτες σε δικά τους δάνεια, προσθέτοντας ότι αν μπορούσαν να εξυπηρετούν το δάνειο τους στη συνέχεια ενδεχομένως να αδυνατούν να το εξυπηρετήσουν εξαιτίας των νέων υποχρεώσεων που απορρέουν από την εγγυητική δέσμευση τους.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι αν ακόμα συνεχίζουν να εξυπηρετούν το προσωπικό τους δάνειο τα αναπόφευκτα δικαστικά μέτρα οδηγούν στα γνωστά ΜΕΜΟ επί της ακίνητης περιουσίας των εγγυητών και σημείωσε ότι αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που είχε εισηγηθεί στη Βουλή “να ανασταλεί πλήρως η διαδικασία της διαιτησίας στον Συνεργατισμό η οποία παρήγαγε σε μεγάλες ποσότητες εξ αποφάσεως οφειλέτες”.

“Και μάλιστα υπήρχε και ένα παράδοξο φαινόμενο το οποίο είχα εντοπίσει το γεγονός ότι λαμβάνονταν διαιτητικές αποφάσεις - οι οποίες έπρεπε να είχαν γραφτεί στο δικαστήριο – που για άλλους μεν εγγράφονταν (στο δικαστήριο) και για άλλους δεν εγγράφονταν”, αποκάλεσε ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας ότι “αυτό είναι ένα παράδοξο φαινόμενο το οποίο χρήζει κάποιας ερμηνείας”.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, ο μοναδικός ορθολογικός και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η σωστή χρησιμοποίηση του πιο αποτελεσματικού διαθέσιμου εργαλείου που έχουμε στα χέρια μας, που είναι η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (περί Διαχείρισης Καθυστερήσεων Οδηγία του 2015) και ο Κώδικας Συμπεριφοράς για το Χειρισμό Δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες που εμπεριέχεται σε αυτή.

“Έχω διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι η σωστή και έγκαιρη εφαρμογή της οδηγίας επαρκεί για να εξυπηρετήσει ένα μεγάλο ποσοστό του προβλήματος”, υπογράμμισε.

Ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι τα ΜΕΔ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία και η κυπριακή κοινωνία, μαζί με την ανεργία.

“Αποτελούν τροχοπέδη στην πλήρη εκδήλωση του αναπτυξιακού δυναμικού της Κύπρου. Παρά το ότι υπάρχει σαφής ανάπτυξης, εντούτοις τα ΜΕΔ αποτελούν και το σημαντικότερο παράγοντα αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι “η οικονομική ανάπτυξη στο βαθμό που διαχέεται σε ολόκληρο το εύρος της κοινωνίας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για μείωση των ΜΕΔ, χωρίς όμως να είναι και ικανή από μόνη της να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος”.

Καροτσάκης: Εκδόθηκε το πρώτο μη συναινετικό (δικαστικό) διάταγμα

Εξάλλου, σε ομιλία του ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας Γιώργος Καροτσάκης ανακοίνωσε ότι “πριν δύο εβδομάδες εκδόθηκε το πρώτο μη συναινετικό (δικαστικό) διάταγμα στην Κύπρο που επιβάλλει στους πιστωτές αναδιάρθρωση την οποία έχει ετοιμάσει ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας”, τονίζοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό γεγονός.

“Εύχομαι οι τράπεζες να μην προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε ενστάσεις στα δικαστήρια”, πρόσθεσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι έχουν εκδοθεί 15 προστατευτικά διατάγματα που δεν επιτρέπουν στους πιστωτές να κινηθούν εναντίον των δανειοληπτών και των εγγυητών τους, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν όλες οι υποθέσεις να πηγαίνουν στα δικαστήρια για να βρεθούν λύσεις αλλά οι λύσεις πρέπει να βρεθούν στις αναδιαρθρώσεις.

Ο κ. Καροτσάκης είπε ακόμη ότι σε ένα χρόνο λειτουργίας του πλαισίου αφερεγγυότητας έχουν εκδοθεί 100 διατάγματα απαλλαγής οφειλών μέχρι €25.000.

Επίσης, εξέφρασε την ανάγκη να βρεθεί τρόπος επιβίωσης των επιχειρήσεων που έχουν πρόβλημα με δάνεια τους και σημείωσε ότι οι τράπεζες έχουν κινηθεί εναντίον των επιχειρήσεων, διορίζοντας τα τελευταία τέσσερα χρόνια περίπου 100 μέσο όρο διευθυντές παραλήπτες σε μεγάλες βιομηχανίες και ξενοδοχεία και κλείνουν επιχειρήσεις.

“Αυτό δεν είναι βιώσιμο για την οικονομία. Είναι σημαντικό να διασωθούν οι επιχειρήσεις για να διασωθούν οι θέσεις εργασίας ώστε ο κόσμος να πληρώνει τα δάνεια του”, υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι η κρίση δεν άρχισε ούτε το 2008, ούτε το 2005, αλλά πολύ πιο πριν, προσθέτοντας ότι οι πτωχεύσαντες ανέρχονταν πριν τρία χρόνια στους 9.600 και πέρα αυτών οι εγγυητές τους με κίνδυνο να συνεχίσει η πτώχευση και άλλων ανθρώπων.

Τραγικό ποσοστό που αποτελεί ίσως το υψηλότερο ποσοστό αναλογικά με τον πληθυσμό της Κύπρου, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η Υπηρεσία αποκατάστησε 9.000 πτωχεύσαντες αφαιρώντας από τις πλάτες τους όλα τα μη εξασφαλισμένα δάνεια – δεν απαλλάχτηκαν από τα αποθηκευμένα δάνεια – για να μπορέσουν να επικεντρωθούν στην αναδιάρθρωση των δανείων τους που έχουν σχέση με την κύρια κατοικίας τους.

Ο κ. Καροτσάκης είπε ότι 20 άτομα από αυτά που έχουν αποκατασταθεί έχουν μπορέσει να βρουν λύση και να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους.

Αναφορικά με τα σχέδια αναδιάρθρωσης, ο κ. Καροτσάκης είπε ότι χρειάζεται χρόνος για αυτό το θέμα, προσθέτοντας ότι η Υπηρεσία κατάφερε παρά τις δυσκολίες να έχει σήμερα 53 αιτήσεις για προσωπικά σχέδια αποπληρωμής.

Ο αριθμός αυξήθηκε τους τελευταίους δύο μήνες γιατί ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί και έχουμε πάρει προστατευτικά διατάγματα (από τα δικαστήρια), είπε ο κ. Καροτσάκης, ο οποίος κάλεσε τους Σύμβουλους Αφερεγγυότητας να μειώσουν το ποσό που ζητούν ώστε ο κόσμος να μπορέσει να ζητήσει την βοήθεια τους.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι όταν δίνονται πολλές προστατευτικές δικλείδες ασφαλείας στο τέλος προστατεύονται οι μεγάλοι δανειολήπτες που στρατηγικά αποφεύγουν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους γιατί έχουν χρήματα να ξοδέψουν στα δικαστήρια και να κερδίσουν μια υπόθεση και πρόσθεσε ότι στο τέλος της ημέρας αυτό ασκεί πίεση στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, στη μεσαία τάξη, στις οποίες θα στραφούν οι τράπεζες όταν δεν μπορούν να εκποιήσουν τις περιουσίες των μεγαλοοφειλετών οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δάνεια τους και δεν το πράττουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα