Επιστροφή σε Μητσοτάκη

Νέα δεδομένα μετά από μια επεισοδιακή προεκλογική περίοδο στη Νέα Δημοκρατία
Ελπίδα για αλλαγή της κακής πορείας του κόμματος, με ταυτόχρονη αλλαγή προφίλ επέλεξαν οι νεοδημοκράτες, εκλέγοντας τον νέο πρόεδρο της συντηρητικής παράταξης της Ελλάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τελικά ο νέος, εκλελεγμένος από τη βάση, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Η επικράτηση επί του προηγούμενου προέδρου και ιστορικού στελέχους της παράταξης Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ανατρέποντας τα προγνωστικά μηνών, σηματοδοτεί -επικοινωνιακά τουλάχιστον-

μια διπλή ελπίδα των ψηφοφόρων. Από τη μια την ελπίδα γι' αναχαίτιση της κακής πορείας που προδιαγράφει το κόμμα συνεχώς από τον Μάιο του 2014, με διαδοχικές ήττες σε βουλευτικές εκλογές, ευρωεκλογές και δημοψήφισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, και από την άλλη την ανανέωση του προφίλ με στροφή στην Κεντροδεξιά, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και εξωστρέφεια.

Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να σηματοδοτήσει μια σειρά από γεγονότα τα οποία θα αλλάξουν άρδην τόσο τις κομματικές ισορροπίες εντός της Νέας Δημοκρατίας, όσο και τον χάρτη των συσχετισμών στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Επιπλέον, επαναφέρει στο προσκήνιο τη δημιουργία ενός νέου, πιο ευέλικτου «ευρωπαϊκού τόξου», για το οποίο θα αναζητηθούν συμμαχίες με άλλα κόμματα που βρίσκονται στον ίδιο προσανατολισμό, όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Την ίδια ώρα, κόμματα τα οποία σχηματίστηκαν από στελέχη που αποσχίστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, αναμένεται να πληγούν με διαρροή στελεχών σε βάθος χρόνου, ενώ κόμματα όπως το Ποτάμι, που διαθέτουν στους κόλπους τους δεξιές φιλελεύθερες τάσεις, ενδέχεται να αποδυναμωθούν σημαντικά.

Η δήλωση του νέου προέδρου
«Ό,τι κι αν ψήφισαν, όποιον κι αν υποστήριξαν, τους διαβεβαιώνω ότι είμαστε μαζί, ενωμένοι. Από αύριο ξεχνάμε αυτά που μας χωρίζουν. Ο σκοπός μας είναι ένας, να εκφράσει η Νέα Δημοκρατία όλες τις δυνάμεις του τόπου που βρίσκονται απέναντι στον λαϊκισμό μιας ανίκανης κυβέρνησης», είπε ο κ. Μητσοτάκης στη νικητήρια δήλωσή του κι ευχαρίστησε τόσο τους ανθυποψήφιούς του στην κούρσα της διαδοχής, όσο και όσους πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία. «Τώρα ξεκινάει η ώρα της μεγάλης ευθύνης. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά μας δίνει δύναμη η ελπίδα των πολιτών, ελπίδα ότι κάτι πραγματικά μπορεί να αλλάξει σε αυτήν τη χώρα», πρόσθεσε.

Πρώτο στοίχημα η ενότητα
Πριν καν ριχτεί στον στίβο της αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για ενότητα στη Νέα Δημοκρατία, εγχείρημα που δεν φαίνεται ιδιαίτερα εύκολο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στους σχεδιασμούς του νέου αρχηγού είναι να επισκεφθεί από σήμερα κιόλας τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να αποσπάσει τη στήριξή τους στα επόμενα βήματά του, δίνοντας έτσι μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η διάσπαση ή οι αποστασίες δεν θα τον απασχολήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η μάχη με τον Τσίπρα
Παρά το γεγονός ότι οι δύο υποψήφιοι προέρχονταν από το ίδιο «ιδεολογικό στρατόπεδο», καθώς τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ Μεϊμαράκης είχαν ταχθεί υπέρ του ανοίγματος της Νέας Δημοκρατίας προς το Κέντρο, αφήνοντας πίσω τη «Σαμαρική» περίοδο, επιστρέφοντας στη λεγόμενη «λαϊκή δεξιά», κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις σε μια σειρά από ζητήματα. Ωστόσο, βασικός άξονας αναφοράς και των δύο υπήρξε η αποτελεσματικότερη αντιπολίτευση στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, με τους δύο να παίρνουν σαφείς αποστάσεις από μια ενδεχόμενη συνεργασία σε μια οικουμενική κυβέρνηση.

Πού αποδίδεται η νίκη
Από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μια προσπάθεια αποτίμησης του αποτελέσματος, αναφέρεται ότι δύο ήταν οι καταλυτικοί παράγοντες που οδήγησαν τον νέο αρχηγό να καλύψει τη μεγάλη διαφορά των 11 μονάδων του πρώτου γύρου από τον κ. Μεϊμαράκη και να κάνει την ανατροπή. Αφενός η σύνταξη των άλλων δύο υποψηφίων, Απόστολου Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη, με την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη, αφετέρου η απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων από τον πρωτοπόρο του πρώτου γύρου στον σημερινό αρχηγό. Αυτό, όπως τονίζουν στελέχη που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος, συνέβη επειδή στον πρώτο γύρο πολλά μέλη του κόμματος ψήφισαν τον κ. Μεϊμαράκη, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος να περάσει στον δεύτερο γύρο ο κ. Τζιτζικώστας.

Ποιος είναι ο Κυριάκος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα και είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αδελφός της πρώην υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη. Αφού αποφοίτησε αριστούχος από το Κολέγιο Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική. Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Harvard, απ' όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude», ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως οικονομικός αναλυτής, σύμβουλος εταιρειών, ανώτατο στέλεχος επενδύσεων και διευθύνων σύμβουλος διαφόρων μεγάλων εταιρειών. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη τη βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως «Global Leader for Tomorrow».

Εκλέγεται συνεχώς βουλευτής από το 2004, ενώ το 2007 και τον Μάιο του 2012 ήταν πρώτος σε σταυρούς προτίμησης. Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μίαν ακόμη φορά πρώτος στη Β' Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β' Αθηνών, τετραπλασιάζοντας τους σταυρούς που έλαβε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012. Τον Φεβρουάριο του 2015 ανέλαβε πρώτος τη τάξει Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Έχει επισκεφθεί πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ αυτών στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, το Πόζναν, το Κανκούν και την Κοπεγχάγη. Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά, και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής».

Απρόοπτοι αναρχικοί…
ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ απρόοπτο «εξ αριστερών» επιφύλαξε, στο μεταξύ, η χθεσινή ημέρα στο εκλογικό κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας στην Αθήνα, με επίθεση ομάδας αναρχικών. Συγκεκριμένα, μικρή ομάδα ατόμων εισέβαλαν στο εκλογικό τμήμα Νέας Φιλαδελφείας, πετώντας στο πάτωμα τις κάλπες που είχαν στηθεί για την εκλογική διαδικασία, γράφοντας «Ο Τεμπονέρας ζει». Η αναστάτωση, η οποία κράτησε για λίγη ώρα, ξεπεράστηκε σύντομα και η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά, με νέες κάλπες, ψηφοδέλτια και εκλογικές καταστάσεις ονομάτων να αποστέλλονται από τα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού. Μέχρι εκείνη την ώρα, είχαν ψηφίσει στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα 192 άτομα.

Στην ανακοίνωσή της, η οποία αναρτήθηκε λίγη ώρα μετά στο indymedia, η οργάνωση «Ρουβίκωνες», η οποία ανέλαβε την ευθύνη για το επεισόδιο, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται υψηλά στην επικαιρότητα η εσωκομματική εκλογική μάχη που 'λυσσομανάει' στο εσωτερικό της ΝΔ, με τους δυο εναπομείναντες μονομάχους να αποτελούν κωμικές φιγούρες. Η 'σκληρή' προεκλογική μάχη, αν δεν 'κάλυπτε' επικοινωνιακά θέματα όπως η καρατόμηση του ασφαλιστικού και η τραγωδία των προσφύγων και οικονομικών μεταναστών που χάνονται στα νερά του Αιγαίου, θα μπορούσε να βγάλει ακόμη και γέλιο...».

Keywords
νεα δημοκρατια, ανεξαρτητοι ελληνες, αδωνις γεωργιαδης, νέα, εκλογες, δημοψηφισμα 2015, συριζα, τσιπρας, ελλαδα, ΠΑΣΟΚ, καμμενος, σαμαρας, αθηνα, harvard, business, school, world, forum, global, tomorrow, σταυροι, μαΐου, ιουνίου, βουλη, οηε, μικρο, ψηφοδελτια, συγκεκριμένο, indymedia, προγνωστικα στοιχηματος, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, μαρικα μητσοτακη, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, κομματα, μπαλι, βουλη των ελληνων, δημοκρατια, δουλεια, θεμα, οηε, ωρα, indymedia, αμερικη, αξονας, αρδην, βιβλιο, βρισκεται, γαλλικα, γεγονοτα, γεγονος, γελιο, γερμανικα, γραφεια, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δηλωση, εγχειρημα, ευκολο, ειπε, ελπιδα, εξωστρεφεια, ευθυνη, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κομμα, κοπεγχαγη, μαΐου, μητσοτακης, μικρο, νικη, ομαδα, πεμπτη, περιβαλλον, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συντομα, συνταξη, σειρα, τεμπονερας, τμημα, τριτη, συγγρου, φορα, βηματα, business, forum, harvard, ιδιαιτερα, ιουνίου, κωνσταντινου, κυριακου, πληροφοριες, school, θεματα, world
Τυχαία Θέματα