Επιστρέφουν στη Βρετανία μέσω Κύπρου

Σε εξέλιξη ο επαναπατρισμός χιλιάδων Βρετανών που εγκλωβίστηκαν στην Αίγυπτο
20 χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες και άλλοι 78.000 Ρώσοι παγιδεύτηκαν στο Σαρμ ελ Σέιχ λόγω δυσκολιών στις πτήσεις, μετά την πτώση του ρωσικού αεροσκάφους. Κατά 90% οφείλεται σε έκρηξη βόμβας, δήλωσαν εμπειρογνώμονες

Με ενδιάμεσο σταθμό τα αεροδρόμια της Κύπρου

βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση επαναπατρισμού χιλιάδων Βρετανών, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στην Αίγυπτο. Το πτητικό πρόγραμμα στο Σαρμ Ελ Σέιχ στην Αίγυπτο παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους Airbus A321 στο Σινά στις 31 Οκτωβρίου, η οποία φαίνεται να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια. Από την τραγωδία σκοτώθηκαν 224 επιβαίνοντες.
Μέχρι χθες το πρωί είχαν επιστρέψει περίπου 3.500 χιλιάδες από τους σχεδόν 20.000 Βρετανούς που βρίσκονται για διακοπές στο αιγυπτιακό θέρετρο, όπως δήλωσαν Βρετανοί αξιωματούχοι.

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας των δύο κυπριακών αεροδρομίων, Αδάμος Ασπρής, δήλωσε ότι χθες το απόγευμα αναχώρησαν από το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας άλλα δύο άδεια βρετανικά αεροσκάφη με προορισμό το Σαρμ ελ Σέιχ για να επαναπατρίσουν Βρετανούς τουρίστες. Μέχρι στιγμής, συνέχισε ο κ. Ασπρής, «ο συνολικός αριθμός αεροσκαφών που μετέβησαν στο Σαρμ ελ Σέιχ μέσω Κύπρου, συμμετέχοντας στις προσπάθειες επαναπατρισμού Βρετανών υπηκόων, ανήλθε στα τέσσερα». Σημείωσε ακόμα ότι «άλλο ένα αεροσκάφος, το οποίο τελεί εν αναμονή στο Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου για τον ίδιο σκοπό, αναμένεται, εκτός απροόπτου, να αναχωρήσει για το Σαρμ ελ Σέιχ σήμερα.

Δυσκολίες στο πτητικό πρόγραμμα
Στην Κύπρο κατέφθασαν συνολικά έντεκα αεροσκάφη, ωστόσο τα έξι επέστρεψαν άδεια στη Βρετανία. «Φαίνεται ότι η διαδικασία απομάκρυνσης ξένων υπηκόων από τη χερσόνησο του Σινά διεξάγεται με αργούς ρυθμούς, λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού πτήσεων που καλείται να εξυπηρετήσει το αεροδρόμιο του Σαρμ Ελ Σέιχ, αλλά και των αυξημένων μέτρων ασφαλείας που λαμβάνουν οι αιγυπτιακές Αρχές». Ο Αδάμος Ασπρής δήλωσε ότι τα δύο αεροδρόμια της Δημοκρατίας είναι έτοιμα να ανταποκριθούν σε οποιεσδήποτε έκτακτες ανάγκες προκύψουν ως αποτέλεσμα της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.

Επαναπατρίζονται και 11 χιλιάδες Ρώσοι
Μέχρι χθες η Ρωσία κατάφερε να επαναπατρίσει 11.000 πολίτες της από την Αίγυπτο, κυρίως από τα θέρετρα Σαρμ ελ Σέιχ και Χουργάντα στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς. Περισσότεροι Ρώσοι αναμένεται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους τις επόμενες μέρες. Υπολογίζεται πως περίπου 78.000 Ρώσοι έμειναν εγκλωβισμένοι στα αιγυπτιακά ξενοδοχεία, μετά την απόφαση του Κρεμλίνου, την Παρασκευή, να απαγορεύσει στις ρωσικές αεροπορικές εταιρίες οποιαδήποτε πτήση προς οποιοδήποτε αιγυπτιακό αεροδρόμιο, μετά τη συντριβή του ρωσικού επιβατηγού αεροσκάφους στη χερσόνησο του Σινά. Ωστόσο, η Μόσχα έστειλε προχθές 44 αεροσκάφη για να αρχίσει η μεταφορά των Ρώσων πολιτών από την Αίγυπτο.

Κατά «90% βέβαιοι» για έκρηξη βόμβας
Στο μεταξύ, οι εμπειρογνώμονες που ερευνούν την υπόθεση συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο είναι «κατά 90% σίγουροι» ότι ο θόρυβος που ακούγεται το τελευταίο δευτερόλεπτο των καταγραφών του ενός μαύρου κουτιού (του Καταγραφέα Συνομιλιών του Πιλοτηρίου) οφείλεται στην έκρηξη βόμβας, δήλωσε χθες αποκλειστικά στο Ρόιτερς ένα μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων. «Οι μέχρι τώρα ενδείξεις και η ανάλυση του ήχου (που έχει καταγράψει το μαύρο κουτί) υποδηλώνουν ότι πρόκειται για βόμβα», δήλωσε το μέλος της αιγυπτιακής ομάδας εμπειρογνωμόνων, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Είμαστε 90% πεπεισμένοι ότι πρόκειται για βόμβα». Κληθείς να σχολιάσει το υπόλοιπο 10%, ο ίδιος είπε: «Δεν μπορώ να το συζητήσω επί του παρόντος». Πάντως τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι επιτίθενται στις δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου στη χερσόνησο του Σινά, φέρεται να έχουν αναλάβει την ευθύνη για τη συντριβή του ρωσικού Airbus A321, το οποίο κατέπεσε 23 λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ. Το αεροπλάνο κατευθυνόταν στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας, προειδοποιώντας ότι δεν θα πρέπει να εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα.

Αντίδραση για την ασφάλεια στα αεροδρόμια
Εν μέσω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους, εμπειρογνώμονες στον τομέα της αεροπλοΐας ζητούν να υπάρξει μία συντονισμένη αντίδραση στον τομέα της ασφάλειας, ειδικά όσον αφορά την επιλογή των ατόμων που εργάζονται σε αεροδρόμια. Οι εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι ασφαλείας σε όσους εργάζονται σε αεροδρόμια, όπως αυτοί που χειρίζονται τις βαλίτσες. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί που έρχονται σε επαφή με αεροσκάφη σε περιοχές ασφαλείας είναι οι σωστοί άνθρωποι και ότι προσλαμβάνουμε τους κατάλληλους για αυτές τις δουλειές. Πρέπει να υπάρξει ένα διεθνές πλαίσιο ως προς το ποιους ελέγχους περνούν όσοι εργάζονται σε αεροδρόμια και από ποιους», τονίζει ο Μάθιου Φιν, ο οποίος προήδρευσε διεθνούς συνεδρίου για την ασφάλεια στην αεροπλοΐα.

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τη βομβιστική επίθεση»
Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί καμία υπόθεση αναφορικά με τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους. «Δεν θα πρέπει να αποκλείουμε καμία υπόθεση αλλά, φυσικά, το ζήτημα της (βομβιστικής) επίθεσης λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη», δήλωσε ο Γάλλος Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η ασφάλεια των αεροδρομίων θα πρέπει να επανεξεταστεί σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αν αποδειχθεί ότι το ρωσικό αεροσκάφος στην Αίγυπτο συνετρίβη έπειτα από την έκρηξη βόμβας. Όπως είπε ο Φίλιπ Χάμοντ στο BBC, τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας συνεπάγονται και την αύξηση των δαπανών, καθώς και καθυστερήσεις στα αεροδρόμια.

Keywords
Τυχαία Θέματα