Επιστολή Τάκη σε Μογκερίνι για παραβιάσεις στην Τουρκία

«Η συνεχιζόμενη επιδείνωση της συνολικής κατάστασης της ασφάλειας στην νοτιοανατολική Τουρκία είναι εξαιρετικά ανησυχητική».

Αυτά τονίζει η Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κ. Μογκερίνι σε απάντηση της σε επιστολή που της είχε αποστείλει ο Τάκης Χατζηγεωργίου και η Κάτι Πίρι (16/12/2015) αναφορικά με την κατάσταση στην νοτιοανατολική Τουρκία και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της ελευθερίας του τύπου στην Τουρκία.

Αν και αποφεύγει να πάρει σαφή θέση για την ευθύνη της Άγκυρας για την κρίση στην νοτιοανατολική Τουρκία συνεχίζει προσθέτοντας ότι «ζητούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός και την έναρξη ενός πολιτικού διάλογου για την ειρήνη προς όφελος όλου του λαού της Τουρκίας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα, αλλά και στην περιοχή».

Η κ. Μογκερίνι προσθέτει επίσης ότι “η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία είναι ένα σοβαρό θέμα. Μας ανησυχεί βαθύτατα το γεγονός ότι οι δύο δημοσιογράφοι της της εφημερίδας Cumhuriyet είναι αντιμέτωποι με ποινή δια βίου φυλάκισης. Επιπρόσθετα το κλίμα εκφοβισμού που επικρατεί στην Τουρκία οδηγεί σε αύξηση της αυτολογοκρισίας. Η Τουρκία όπως και κάθε χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξη της στην ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας της έκφρασης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.”

Στην επιστολή τους οι Ευρωβουλευτές είχαν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για τις συλλήψεις του αρχισυντάκτη και διευθυντή της εφημερίδας Cumhuriyet. Επεσήμαναν στην κα. Μογκερινι ότι η επιδείνωση της κατάστασης της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία χειροτερεύει κάθε προσπάθεια ενδυνάμωσης μιας λειτουργικής δημοκρατία στην χώρας. Εστίασαν επίσης στην επιδεινούμενη κατάσταση στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας η οποία υποσκάπτει οποιαδήποτε προσπάθεια λύσης του κουρδικού ζητήματος και ζήτησαν όπως το ζήτημα τεθεί στην συνάντηση του Ευρωπαικού Συμβουλίου που έγινε στις 17-18 Δεκεμβρίου.

Κάτι που δεν έγινε αφού όπως σημείωσε ο Τάκης Χατζηγεωργίου στην επιστολή “λόγω του προσφυγικού η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να καμώνεται πως δεν βλέπει τι γίνεται στη Τουρκία. Εξού και δεν υπήρξε καμία αναφορά σε αυτά τα θέματα στην τελική δήλωση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας”.

Σημειώνεται ότι πέραν του Τάκη Χατζηγεωργιου και της Κάτι Πίρι την επιστολή προς την κ. Μογκερίνι υπέγραψαν και οι υπόλοιποι εισηγητές της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα