Αναβάθμιση τεσσάρων ελληνικών τραπεζών από Moody's

Σε αναβάθμιση, κατά μια βαθμίδα, της αξιολόγησης του μακροπρόθεσμου χρέους τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, σε Ca, από C, προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος Moody`s Investors Service, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος για “κούρεμα” (bail-in) των ανασφάλιστων καταθέσεων έχει κάπως μετριαστεί, μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβάθμισε τις ελληνικές

τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς.

Την ίδια στιγμή, οι Moody`s επιβεβαίωσαν την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των προθεσμιακών καταθέσεων caa3 των συγκεκριμένων τραπεζών καθώς και της Τράπεζας Αττικής και παράλληλα αναβάθμισαν και την αξιολόγηση της βασικής γραμμής πίστωσης (BCA) των πέντε τραπεζών στο caa3 από ca.

Ο οίκος έθεσε σε σταθερές προοπτικές τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις χρέους και καταθέσεων των πέντε τραπεζών.

“Η αναβάθμιση τόσο της BCAs των ελληνικών τραπεζών όσο και της αξιολόγησης του χρέους αντανακλά κατά κύριο λόγο την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης από όλες τις τράπεζες, η οποία ενίσχυσε τα κεφάλαια τους, καθώς και την προσδοκία μας για μέτρια και σταδιακή βελτίωση της χρηματοδότησης”, η οποία θα στηρίξει την κερδοφορία, αναφέρει ο ανώτερος λειτουργός στο Τμήμα Πιστώσεων των Moody`s Νώντας Νικολαΐδης.

"Οι αξιολογήσεις μας εξισορροπούν αυτές τις βελτιώσεις στο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών έναντι των ακόμη σημαντικών κινδύνων, λόγω του εύθραστου λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα", επισημαίνει.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η επιβεβαίωση της αξιολόγησης caa3 για τις καταθέσεις των τραπεζών αντανακλά κυρίως την ύπαρξη ελέγχων κεφαλαίων στην Ελλάδα, καθώς και τις απώλειες των καταθετών οι οποίοι δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο πλήρες ποσό των καταθέσεων τους.

Παρά το γεγονός ότι οι Moody`s αναμένει μια σταδιακή μόνο χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίων κατά τους επόμενους 12-18 μήνες, σημειώνει ότι η αλλαγή στην αξιολόγηση των προοπτικών των καταθέσεων σε σταθερές από αρνητικές αντανακλά τη γνώμη του οίκου αξιολόγησης ότι ο κίνδυνος για “κούρεμα” (bail-in) των ανασφάλιστων καταθέσεων έχει κάπως μετριαστεί, μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα