Τα βάζουν με την Υπ. Προστασίας Καταναλωτή οι οργανωμένοι καταναλωτές

Επιστολή προς τον Υπουργό Εμπορίου, Γιώργο Παπαναστασίου και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, απέστειλαν από κοινού ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών και η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, εξαπολύοντας πυρά κατά της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή και σημειώνοντας ότι «η ισχυρή εντύπωση που επικρατεί στις οργανώσεις καταναλωτών είναι ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ουσιαστικά δεν ενεργεί για την προστασία των καταναλωτών αλλά για την προστασία κάποιων άλλων»

Αυτούσια η επιστολή

Αγαπητοί

Αναφερόμαστε στη δράση

της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή και μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι απέχει πολύ από τις προσδοκίες μας. Δυστυχώς, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, φαίνεται ότι ακόμα δεν συνειδητοποίησε το σκοπό και τον ρόλο της. Ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις της, οδηγούν στη θλιβερή διαπίστωση ότι η πραγματική προστασία των καταναλωτών δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες και πρακτικές της Υπηρεσίας.

Η ισχυρή εντύπωση που επικρατεί στις οργανώσεις καταναλωτών είναι ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ουσιαστικά δεν ενεργεί για την προστασία των καταναλωτών αλλά για την προστασία κάποιων άλλων.

Για το σκοπό της τεκμηρίωσής της πιο πάνω θλιβερής διαπίστωσης, ότι δηλαδή σε γενικές γραμμές η Υπηρεσία δεν ενεργεί σύμφωνα με το σκοπό και το ρόλο της, συνοπτικά, παρατίθενται τα πιο κάτω ενδεικτικά παραδείγματα:

1. Νομοσχέδιο για τις Αντιπροσωπευτικές Αγωγές. Σκόπιμα και εκ προθέσεως συμπεριλήφθηκαν αρνητικές πρόνοιες που αφαιρούν βασικά δικαιώματα των οργανωμένων συνόλων των καταναλωτών που τα έχουν εδώ και 15 χρόνια. Η προσπάθεια αφαίρεσης ή και περιορισμός αυτών  των δικαιωμάτων, ουσιαστικά απαγορεύει στα οργανωμένα σύνολα των καταναλωτών να ασκήσουν το ρόλο τους στην έννομη προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών.

2. Από την προηγούμενη Υπουργό, μετά από συζήτηση του θέματος στη Συμβουλευτική Επιτροπή Καταναλωτών, δόθηκαν οδηγίες για ετοιμασία προσχεδίου νομοθεσίας/έκθεσης για το ενδεχόμενο δημιουργίας του θεσμού του Επιτρόπου Καταναλωτή ή ανεξαρτητοποίησης της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή ώστε να μην υπάγεται στο ίδιο Υπουργείο, το οποίο έχει αρμοδιότητα και για τον εμποροβιομηχανικό κόσμο.

Η υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, ετοίμασε ένα προσχέδιο έκθεσης και εισηγήσεων που απείχε τόσο πολύ από τις προσδοκίες των οργανώσεων καταναλωτών που και οι δυο οργανώσεις καταναλωτών το απέρριψαν αμέσως. Από έκτοτε, δεν έγινε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

3. Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας, ο οποίος είναι ο μόνος που έχει την αρμοδιότητα για την αποτελεσματική εφαρμογή των σχετικών νομοθεσιών για την προστασία των καταναλωτών, συνειδητά και σταθερά αποφεύγει την επιβολή αποτελεσματικών ποινών, ακόμα και σε σοβαρές παραβάσεις, με αποτέλεσμα, κάποιοι από τους παραβάτες να συνεχίζουν την παρανομία τους σε βάρος των καταναλωτών. Η μη επιβολή αποτελεσματικών ποινών στους παραβάτες, παραβιάζει τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορεί ο ίδιος ο Διευθυντής της Υπηρεσίας να ενεργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι και ο ίδιος παραβάτης.

4. Κατά τον τελευταίο χρόνο, οι οργανώσεις καταναλωτών υπόβαλαν γραπτώς προς την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή δεκάδες καταγγελίες για τις οποίες δεν επιβλήθηκε καμιά ποινή. (Μπορεί να δοθεί συγκεκριμένος σχετικός κατάλογος).  Επιπρόσθετα, ο χρόνος ολοκλήρωσης της διερεύνησης των καταγγελιών είναι απαράδεκτα αργός με αποτέλεσμα οι παραβάσεις να συνεχίζονται σε βάρος των καταναλωτών. (Επισυνάπτεται σχετικός ενδεικτικός κατάλογος με Αποφάσεις του Διευθυντή της Υπηρεσίας).

5. Στον τομέα της διαφάνειας αναφορικά με τη δράση και τις ενέργειες της Υπηρεσίας στη διερεύνηση καταγγελιών ή της αυτεπάγγελτης έρευνας, η Υπηρεσία δεν δίνει καμιά ουσιαστική πληροφόρηση. Ακόμα και στις συγκεκριμένες καταγγελίες των οργανώσεων Καταναλωτών η απάντηση της Υπηρεσίας είναι είτε ότι «λήφθηκαν οι δέουσες ενέργειες» χωρίς επιπλέον πληροφορίες, είτε «η διερεύνηση της καταγγελίας ολοκληρώθηκε» χωρίς και πάλι οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες.

Επιπρόσθετα, δεν δημοσιεύεται οποιαδήποτε ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας για τις δραστηριότητές της και ούτε αναρτώνται στην ιστοσελίδα της οι Αποφάσεις του Διευθυντή στις περιπτώσεις διαπίστωσης παράβασης και αποστολής προειδοποιητικής επιστολής.

6. Η παρακολούθηση των τιμών  προϊόντων και υπηρεσιών μέσα από διαφανείς έρευνες πρέπει να είναι συνεχής ώστε να εντοπίζονται οι τυχόν στρεβλώσεις και ενέργειες σε βάρος των καταναλωτών. Τέτοιες όμως έρευνες, τουλάχιστο μέχρι σήμερα, δεν δημοσιοποιήθηκαν ώστε να μπορούν και τα οργανωμένα σύνολα να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, σίγουρα υπάρχουν και άλλα, η εμπιστοσύνη και των δυο οργανωμένων συνόλων των καταναλωτών προς την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ως θεσμός και κατ’ επέκταση προς το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει κλονιστεί σχεδόν ανεπανόρθωτα.

Οι οργανώσεις καταναλωτών εκτιμούν ότι η όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε, οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ενέργειες και αποφάσεις του Διευθυντή της Υπηρεσίας, ο οποίος δυστυχώς δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των καταναλωτών για αποτελεσματική προάσπιση των συμφερόντων τους.

Εκτίμηση των οργανώσεων καταναλωτών είναι ότι η αντικατάσταση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, ή τουλάχιστο η επίδοση σαφών οδηγιών προς το Διευθυντή ώστε να ενεργεί με διαφάνεια και σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήταν ένα βήμα για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των οργανώσεων καταναλωτών προς την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή και της δημιουργίας των καλών σχέσεων που θα πρέπει να έχουν οι οργανωμένοι καταναλωτές με την καθ’ ύλην Αρμόδια Αρχή για την προστασία τους.

Παρακαλώ σημειώστε ότι τα πιο πάνω θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά την συνάντηση μας στις 19/10/2023.

Keywords
Τυχαία Θέματα