Επιστολή Λιλλήκα σε Αναστασιάδη ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου και θα υιοθετηθούν Συμπεράσματα με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, απέστειλε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Στην επιστολή την οποία εξασφάλισε το SigmaLive, ο Γιώργος Λιλλήκας καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από ένα αριθμό περιστατικών από μέρους της Τουρκίας, να λάβει τα δέοντα μέτρα.

Συγκεκριμένα επικαλείται:

μετά την επιμονή της Τουρκικής Κυβέρνησης να αποκαλεί σε έγγραφα
που καταθέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα», μετά την αναφορά Νταβούτογλου στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας σε «νήσο Κύπρο» και την επανάληψη αυτής της θέσης σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία εξαιρεί την Κυπριακή Δημοκρατία από την εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής, με βάση την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δείχνει αλληλεγγύη στα Κράτη-Μέλη της αλλά και την πρακτική της να επιβάλλει αυστηρότερες κυρώσεις σε κράτη που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους, και με δεδομένη την αδιαλλαξία της στο Κυπριακό αλλά και την μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας,

Eνόψει των πιο πάνω ο Γιώργος Λιλλήκας καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απαιτήσει την συμπερίληψη στο κείμενο της απόφασης προϋποθέσεων για την υλοποίηση τους.

«Είναι αδιανόητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αρκεστεί απλά σε υπενθύμιση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι όλων των Κρατών-Μελών, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία θα την αγνοήσει όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια», τονίζει.

Παράλληλα αναφέρει ότι συγκεκριμένα για το κείμενο της Συμφωνίας Επανεισδοχής, θα πρέπει να προβλέπεται όπως μη εφαρμογή της με όλα τα κράτη-μέλη, οδηγεί αυτόματα σε αναστολή της Συμφωνίας.

Για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, αναφέρει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, πρέπει να διασυνδεθεί με την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής και υλοποίησης της υφιστάμενης Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης με όλα τα Κράτη-Μέλη.

«Η κατάργηση της θεώρησης VISAS και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων να συνδεθούν με την προϋπόθεση όπως η Τουρκία αποδείξει έμπρακτα το σεβασμό της στα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των Κρατών-Μελών καθώς και στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Ευρωπαίων πολιτών χωρίς διακρίσεις. Μόνο έτσι, κύριε Πρόεδρε, η Τουρκία θα διαπιστώσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι «εκλιπούσα» αλλά δρώσα δημοκρατία ικανή να προασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα