Επιστολή επαγγελματίων ψαράδων στον ΠτΔ

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη απέστειλε σήμερα ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ψαράδων Παράκτιας Αλιείας, στην οποία καταγράφονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ζητούν συνάντηση μαζί του για συζήτηση και επίλυση τους.

Η επιστολή αναφέρεται στο 14ο Παγκύπριο Συνέδριο Επαγγελματιών Ψαράδων Παράκτιας Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Μαρτίου στην Κοφίνου, το οποίο απασχόλησαν τα "πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα του κλάδου, αρκετά από τα οποία εκκρεμούν και παραμένουν άλυτα για αρκετά χρόνια».

Οι επαγγελματίες ψαράδες

ζητούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως «ανεξάρτητα αν στα κυπριακά θαλάσσια ύδατα λειτουργούν τράτες ή όχι ο Σύνδεσμος ζητά όπως μη επανεκδοθεί άδεια στο ΓΡΙ-ΓΡΙ γιατί επιφέρει μεγάλες καταστροφές στον θαλάσσιο πλούτο που έχει μείνει. Επίσης ζητείται η σύσταση μηχανισμών για την εύρυθμη λειτουργία των ψαρολίμανων και καταφυγίων, γιατί παρατηρείται ανεξέλεγκτος ελλιμενισμός από σκάφη τουριστών, ιδιωτών και ερασιτεχνών, τα οποία δημιουργούν πολλά προβλήματα».

Ακόμα ζητούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «τη διαρκή συντήρηση υφιστάμενων και κατασκευή νέων σύγχρονων αλιευτικών καταφυγίων στα οποία να υπάρχουν ικανοποιητικές και αναγκαίες διευκολύνσεις στο επάγγελμα του ψαρά. Ζητείται επίσης όπως η άσκηση ελέγχου στα ψαρολίμανα και αλιευτικά καταφύγια, να γίνεται από το Τμήμα Αλιείας και όχι από την Αρχή Λιμένων και ο χώρος του Καρνάγιου να είναι πάντοτε ελεύθερος για να έχουν οι ψαράδες την ευχέρεια να ανελκύουν και καθελκύσουν απρόσκοπτα τα σκάφη τους».

Στα αιτήματα των επαγγελματικών ψαράδων περιλαμβάνονται ακόμα η εξεύρεση τρόπων για μείωση του πετρελαίου, η παραχώρηση κονδυλίων στο Τμήμα Αλιείας για αστυνόμευση στον τομέα της Αλιείας, η ενσωμάτωση της άδειας αλιείας με το σκάφος, η κατάργηση ημερών αλιείας και κιλών για απόκτηση επαγγελματικής άδειας, η κατάργηση επαγγελματικών αδειών Α-Β και η πιστή εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής που αφορά την διακίνηση ψαριών από τις κατεχόμενες περιοχές.

Οι επαγγελματίες ψαράδες καλούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δεχθεί το συντομότερο δυνατόν αντιπροσωπεία του Συνδέσμου «για περαιτέρω ανάλυση και συζήτηση των σοβαρών προβλημάτων και αιτημάτων» τους με στόχο «την προώθηση και επίλυση τους ώστε να καταστεί δυνατό» να παραμείνουν και να συνεχίσουν «το δύσκολο και επικίνδυνο επάγγελμα του ψαρά, εξασφαλίζοντας ένα υποφερτό εισόδημα για την συντήρηση των οικογενειών» τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα