Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι δηλώσεις Ακιντζί – Σινιρλίογλου μετά την πρώτη επίσκεψη του υπηρεσιακού Τούρκου ΥΠΕΞ, μετά το διορισμό του, στα κατεχόμενα, η κοινή απεργία Τ/κ – Ε/κ στις Βάσεις και οι συνεχιζόμενες αιματηρές συγκρούσεις στην Τουρκία, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα. Αναφορά γίνεται στη σκόνη που επηρεάζει την Κύπρο,

τις εκλογές στο ΚΕΕ, την επικείμενη επίσκεψη Νούλαντ κ.ά.

Η “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Κοινή απεργία Τ/κ – Ε/κ” γράφει ότι οι βρετανικές βάσεις έγινε το παράδειγμα εργατικής αλληλεγγύης με την απεργία που πραγματοποίησαν από κοινού τ/κ και ε/κ συντεχνίες ενάντια στις αποκοπές μισθών ύψους 17,5%. Αλλού γράφει ότι απεργία πραγματοποιείται και σε έξι κέντρα υγείας από δύο συντεχνίες ιατρικών επαγγελματιών σε διαμαρτυρία για την ανεπάρκεια στα τμήματα πρώτων βοηθειών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι για πρώτη φορά διορίστηκε γυναίκα πρόεδρος του “ανωτάτου δικαστηρίου”, η Ναρίν Σιεφίκ.

Με τίτλο “ Η Τουρκία κλαίει τους ήρωές της” η “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) γράφει ότι 16 ακόμη Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις μάχες με το ΡΚΚ και δημοσιεύει ολοσέλιδα σχεδόν τη φωτογραφία γυναικών συγγενών ενός εκ των θυμάτων που κλαίνε. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη συνάντηση Ακιντζί – Σινιρλίογλου και στη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι “η θετική ατμόσφαιρα μας δίδει ελπίδες”. Αλλού γράφει ότι μας έπνιξε η σκόνη και πως το κύμα έρχεται από την Σαουδική Αραβία και ανάγκασε πολλούς να φορέσουν μάσκες για να κυκλοφορήσουν.

Η “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Η ατμόσφαιρα είναι ελπιδοφόρα” αναφέρεται στις δηλώσεις του υπηρεσιακού Τούρκου ΥΠΕΞ κατά την κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Τ/κ ηγέτη, ο οποίος μεταξύ άλλων, είπε ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσει να στηρίζει τη λύση χωρίς χάσιμο χρόνου και να αξιολογεί τη θετική ατμόσφαιρα στις διαπραγματεύσεις. Σε άλλο θέμα γράφει για τη σκόνη που θα συνεχιστεί και σήμερα να επηρεάζει την Κύπρο. Αλλού αναφέρει ότι ο υποψήφιος πρόεδρος για τις εκλογές στο ΚΕΕ Ζορλού Τορέ δήλωσε πως εάν εκλεγεί στις 31 Οκτωβρίου, η συνεργασία στην “κυβέρνηση” με το ΡΤΚ δεν θα συνεχιστεί.

Με τίτλο “Υπάρχει βούληση για λύση” η “Κίπρις” (Κύπρος) αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις Σινιρλίογλου και προτάσσει την αναφορά του πως η υφιστάμενη ατμόσφαιρα στις συνομιλίες είναι ελπιδοφόρα. Αλλού γράφει ότι στα εγκαίνια της έκθεσης για τα αντικείμενα του Γλαύκου Κληρίδη χθες βράδυ οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι εργάζονται μια ένα καλύτερο μέλλον. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ έρχεται στις 14 Σεπτεμβρίου στην Κύπρο και θα έχει συνάντηση και με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Η “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Απεργία” αναφέρεται στη δικοινοτική, όπως γράφει, απεργία χτες στις βρετανικές βάσεις και τη δήλωση των εργαζομένων ότι δεν αποδέχονται μείωση μισθών κατά 17,5%. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Τ/κ ηγέτης στη χθεσινή διάσκεψη Τύπου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο “λαός” ξέρει πολύ καλά σε τι θα πει όχι και σε τι θα πει ναι. Αλλού γράφει ότι η απεργία που είχα αρχίσει στην εταιρεία παραγωγής κρασιών και αλκοολούχων ποτών TASEL έληξε χθες μετά από 15 μέρες.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα